Ga naar hoofdinhoud

Veenendaal moet tweejarige afstaan aan kopers van embryo

De voorzieningenrechter in Breda bepaalde vorig jaar juli dat Loeske Veenendaal haar geboren Cornet Obolensky-veulen uit Annina Z niet hoefde af te staan aan de Belgische kopers van drie embryo's uit de combinatie Cornet x Annina. De kopers, Intermaison en Yacelo, lieten het daar niet bij zitten en gingen in beroep. Het Gerechtshof in Den Bosch oordeelde anders in de zaak en nu moet Veenendaal het geboren veulen alsnog afstaan aan de kopers. Sterker nog, ze moet de inmiddels tweejarige merrie Coco Ice Z  – op straffe van een dwangsom – deze week nog afleveren. 

In 2014 kochten Intermaison en Yacelo drie embryo’s bij Veenendaal, maar tot op heden stonden de Belgen nog met lege handen. Dat kwam omdat het in 2014 maar niet lukte om een embryo te spoelen uit Annina Z. Hierop besloten beide partijen het spoelen in 2015 weer op te pakken. Pas in het voorjaar van 2015, te laat voor embryotransplantatie, bleek dat Annina Z zelf drachtig was van Cornet Obolensky en daar begon het gesteggel.

Embryo uit draagmerrie of donormerrie

Intermaison en Yacelo vonden dat zij door de koopovereenkomst aanspraak maakten op dat veulen, maar Veenendaal vond dat het van haar was, omdat de donormerrie in haar bezit is. De voorzieningenrechter in Breda gaf Veenendaal gelijk: in de koopovereenkomst staat namelijk dat Intermaison en Yacelo een embryo van 45 dagen in een draagmoeder zouden krijgen. En dat was, volgens de voorzieningenrechter, iets anders dan een veulen geboren uit Annina Z.

Leemte in de koopovereenkomst

Maar de Belgische kopers en hun advocaat mr. Zitman van Schelstraete Advocaten gingen in beroep. En met succes. Het Gerechtshof in Den Bosch bepaalde deze week (afgelopen dinsdag) anders. In de koopovereenkomst staat niet specifiek beschreven wat er gebeurt bij een te laat ontdekt embryo bij de merrie Annina Z en dus geen embryo in een draagmerrie, maar in de donormerrie. Er zijn geen wetsartikelen waarmee deze leemte in de koopovereenkomst opvullen, dus, zo oordeelde het Hof, dat de eisen van de redelijkheid en billijkheid de leemte moesten opvullen.

Precies hetzelfde veulen

Het Hof nam daarbij mee dat de kopers op basis van de koopovereenkomst zo spoedig mogelijk recht hadden op een Cornet x Annina, dat Veenendaal de garantie had gegeven op een levend veulen én dat Coco Ice Z, het product is van een poging de koopovereenkomst uit te voeren. Het Hof stelt bovendien dat als het embryo wél op tijd was ontdekt en overgeplaatst in een draagmerrie, precies hetzelfde veulen geboren zou zijn.

Binnen 3 dagen afleveren

Het Hof bepaalde dat Veenendaal Coco Ice Z binnen drie dagen na de betekening van het arrest in het bezit moet zijn van de Belgische kopers op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag.

Versoepeld verbod

Ook vernietigde het Hof de uitspraak van de voorzieningenrechter over het aan Veenendaal opgelegde verbod om embryo’s te spoelen voor zichzelf of derden tot er drie levende veulens in het bezit zijn van Intermaison en Yacelo. Het verbod staat nog wel, maar geldt nu tot de Belgische kopers twee embryo’s uit de gekochte combinatie hebben. Mocht daaruit geen levend veulen worden geboren, gaat het verbod opnieuw in.

Lees hier het arrest van het Gerechtshof in Den Bosch

Lees ook: 

http://www.horses.nl/algemeen/geboren-embryo-behoort-aan-fokker/

http://www.horses.nl/algemeen/geboren-cornet-embryo-inzet-kort-geding/

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook