Veiliger zadelmak maken met dummy? - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Veiliger zadelmak maken met dummy?

Foto Lonneke Ruesink
Zadelmak maken zou veiliger worden, voor zowel ruiter als paard. Dat is tenminste het doel van de Ardall SR2. Maar wordt deze belofte ook waargemaakt? De bekende paardenafrichter Gert van den Hof test de dummy voor Bit.

Door het horizontale kussen lijkt de Ardall qua vorm op een mens. Aan het kussen zit een veer met daaromheen een rechthoekige ‘rug’. De dummy heeft ‘schouders en een hoofd’ die je kunt neerklappen of rechtop zetten. Verder zijn er nog twee losse benen, die je kunt aangespen aan het ‘onderlichaam’. De laarzen van de pop kun je in de beugels steken. Het bovenbeen is niet opgevuld, het ziet er daarom meer uit als een lege broek, dan als een been. De voeten zijn wel gevuld en hangen keurig naar beneden.

We testen twee paarden. Voorafgaand aan de test gebruikte Van den Hof de dummy al een keer bij de paarden, om wat ervaring op te kunnen doen. Uit voorzorg kiest Gert eerst een oudere merrie van elf jaar. Na een aantal rondjes longeren wordt de Ardall op het zadel van de merrie vastgezet. Dat gebeurt met een extra buiksingel. Het hoofd en de schouders blijven nog even achterover geklapt zodat het geheel zo’n vijftig centimeter hoog is. Het gewicht van de dummy is zo’n vijf tot zeven kilogram. De merrie reageert best braaf, maar als het hoofd er door Gert op gezet wordt – hij doet dit tijdens het longeren door met een extra longeerlijn het mechanisme te bedienen – schrikt de merrie heel erg en galoppeert even paniekerig in de rondte. Na de eerste paniek wordt de merrie nog wat langer gelongeerd.

Benieuwd hoe de Ardall uit de test komt? Lees de uitslag in Bit 203. Deze editie ligt nu in de winkel.

Klik hier voor de video van de test.

Bron: Horses / Bit

 

 

6 reacties op “Veiliger zadelmak maken met dummy?

 • harm kuiper

  Mijn vader deed dit al in de jaren zestig met een opgevulde overall en een oud cavaleriezadel. De pop kreeg een Willumpiehelm op. Jammer genoeg hadden we toentertijd nog niet zoveel mogelijkheden met cameras.

 • Wendy

  Het lijkt me heel logisch dat de merrie schikt van dat mechanisme tijdens het gaan. Het klinkt ook onzinnig om dat te doen, iets vergelijkbaars zal nooit gebeuren. Is het dier gewend aan de kleine variant zonder kop en schouders, haal ‘m er dan af, maak ‘m groter en zet ‘m er weer op.
  Die kleine variant blijft echter niet realistisch: er zal helemaal nooit iemand op de paardenrug gaan zitten zonder kop en schouders (dat gebeurt alleen in de film ;->). Maak dan een kleine dummy met kop en schouders en een grote dummy met kop en schouders.

  Maar vooruit, het doel van dit artikel is de bit verkopen: ik zal het artikel gaan lezen ;->

 • Wendy

  Hier nog een eerder bericht over de ardell, met filmpje:

  http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=11&t=1531194

 • Wendy

  En hier de site van het product: http://www.ardall.com/

  Voor de professionale zadelmakmakers lijkt het me niet duur. Niet iedereen plakt tenslotte aan het zadel zoals Gert. Als het dan ook nog aantoonbaar zorgkosten bespaard…

 • jos wouters

  Wij deden dit ook al jaren geleden met een stropop.
  Echter zagen wij niet het voordeel hiervan,als men genoeg tijd in een jong paard steekt lukt het ook op de oude manier.
  Ten eerste kun je een pop geen benen laten geven,of aanleggen.
  Het gewicht stelt niks voor.
  Als nadeel zagen wij in de tijd dat wij een pop gebruikte ,dat wanneer een pop om de een of andere rede aan een kant los schiet ,heb je een paniekerig paard,dat door de dolle heen is,dit duurt weer een tijd om vertrouwen te winnen.
  Nadeel is nog eens van een pop de lengte,gaat een persoon erop is die veel langer.Wij kozen weer snel voor het zadel erop te leggen ,en rustig aan laten wennen iemand over het paard heen leggen,en dan erop.Voordeel is nog eens dat je toch nog een teugel in de handen heeft,en hier iets corrigeren mee kan,als men dat van tevoren heeft geoefend.

 • sharon

  Wij rijden regelmatig jonge paarden in, van onszelf en van klanten, en wij werken niet met een dummy of stropop. Het paard rustig laten wennen aan zadel en hoofdstel, longeren zodat het vertrouwen krijgt dat dt rare ding op zijn rug eigenlijk helemaal niet zo eng is. Zodra het paard niet meer op het zadel reageert gaan we rustig aan het zadel hangen, steeds een beetje verder, totdat we over het zadel heen hangen. We werken altijd met een vast team, die weten wat de bedoeling is en ervaren genoeg zijn en vertrouwen in elkaar hebben. De begeleider stapt rustig met het paard rond, met de ruiter over het zadel. Na een paar keer kunnen we zo rustig op het paard gaan zitten, de begeleider stapt weer rustig rond. We hebben de beschikking over een indoor longeerpiste met 4 hoge wanden, waarin de paarden fijn gesloten lopen. Wij hebben op deze manier nog nooit problemen gehad, als ze in de kleine piste onder de man lopen, gaan ze pas de grote baan in. Mijn bedenkingen bij een dummy of pop zijn, zoals Jos Wouters ook aangeeft, wat als die om welke reden los of scheef gaat, dan heb je al een bang paard voordat je er ooit op gezeten hebt. Waarschijnlijk is het allerbelangrijkste dat je vertrouwen in je eigen manier van inrijden hebt en dat het door deskundige mensen wordt gedaan. Neem de tijd, deze tijd krijg je later in je training dubbel en dwars terug van een tevreden paard die zijn ruiter 100% vertrouwt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook