Ga naar hoofdinhoud

VPD stuurt brief aan Tweede Kamer over btw-verhoging

placeholder water, recreatief
Foto: Daniëlle Carrière
Vorige week kwamen de kabinetsplannen naar buiten om het belastingstelsel te hervormen, waarbij het lage btw-tarief zou worden geschrapt. Volgens Sectorraad Paarden zou de voorgestelde btw-verhoging een grote klap betekenen voor de gehele paardensector. De Vereniging Paardentoerisme Drenthe (VPD) heeft vandaag een brief gestuurd aan de Tweede Kamer over deze kwestie.

Lees hier de brief die Sjoerd Dijkstra, voorzitter van de Vereniging Paardentoerisme Drenthe, stuurde aan de leden van de Vaste Kamercommissies Economische Zaken en Financiën over de mogelijke herziening van het belastingstelsel en dan met name over de eventuele btw-verhoging voor de recreatieve sector.

Geachte leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,
Hervorming van het belastingstelsel met verhoging van de btw in o.a. de recreatieve sector is ook een ernstige bedreiging voor de paardensector in Drenthe. Deze bedrijfstak heeft in de provincie een jaarlijkse omzet van ca. 230 miljoen euro met ruim 3.000 directe en 2.400 indirecte arbeidsplaatsen. Iets meer dan 54.000 hippische toeristen per jaar brengen hier met of zonder eigen paard een vakantie door. Deze informatie is afkomstig uit het onlangs door Adviesbureau BMC afgeleverde rapport ‘Economische betekenis en potentie van de hippische sector in Drenthe’.

De bedrijven die zijn aangesloten bij de Vereniging Paardentoerisme Drenthe (VPD) zetten zich ervoor in zo veel mogelijk gasten te ontvangen en de positie van Drenthe als paardenprovincie verder te versterken. De rust, de natuur en het landschap in de provincie werken hier in positieve zin aan mee. Hippische gasten genieten ervan en betrekken deze eigenschappen ook vaak bij de afweging tussen een vakantie in Drenthe, het noorden van België of in het westen van Duitsland.

Verhoging van het btw-tarief van 6 naar 21% verzwakt de positie van het paardentoerisme in Nederland en zeker ook in dé paardenprovincie Drenthe. En dat ook nog in een tijd dat het herstel van deze sector na de economische crisis van 2008 moeizaam verloopt.

In het algemeen geldt dat Nederlanders minder vaak op vakantie gaan. Dit jaar blijft ongeveer een kwart van onze landgenoten thuis. Ook de hippisch recreatieve bedrijven in Drenthe merken dit en moeten zich daarom extra inspannen om te kunnen blijven voortbestaan. Dit vereist veel meer arbeidsuren en extra uitgaven voor o.a. promotie. Verhoging van de tarieven voor de gasten gebeurt niet of nauwelijks. Maar wel stijgen de bedrijfskosten. Veel gemeenten verhogen de toeristenbelasting, rioolheffingen en de onroerendzaakbelasting. Kortom, kosten en opbrengsten staan sterk met elkaar in contrast.

Volgens gegevens van wetenschappelijk onderzoeksbureau Nyfer gaat het afschaffen van het lage btw-tarief zeker 55.000 banen kosten in de recreatieve sector. Bedrijven zullen moeten sluiten. Ook hippische recreatieondernemers in Drenthe lopen hierbij risico’s. Bij een hoger btw-tarief kiezen paardengasten sneller voor een vakantie in België of Duitsland waar de omzetbelasting laag is.

Verhoging van de btw met 15% heeft ernstige gevolgen voor de hippisch toeristische sector in Drenthe die zich er juist voor inzet om de economische betekenis ervan te versterken en de werkgelegenheid te verhogen. Dit voor de eigen ondernemingen, maar ook voor de aanverwante bedrijven. Paardentoerisme in Drenthe biedt kansen om de recreatieve sector in de provincie vooruit te helpen. Een hoger btw-tarief leidt tot het omgekeerde, een achteruitgang.

Een lagere omzet en minder arbeidsplaatsen in de provincie Drenthe richten veel economische en emotionele schade aan. Vooral ook bij de vele ondernemers in de provincie die een gevoelsmatige binding hebben met paarden en pony’s. Hun liefde voor mens, dier en natuur komt sterk onder druk te staan. Het verhogen van het btw-tarief met 15% is de doodsteek voor veel recreatieve bedrijven in Drenthe, voor hun medewerkers en voor de middenstand in de omgeving. Een hoger btw-tarief voor de hippisch recreatieve sector is een volkomen verkeerde aanpak. Ofwel, het paard wordt achter de wagen gespannen!

Namens de VPD verzoek ik u zich ervoor in te zetten dat het paard altijd vóór de wagen kan blijven lopen.

Met vriendelijke groeten,
Sjoerd Dijkstra,
voorzitter Vereniging Paardentoerisme Drenthe.
(www.paardenprovincie.nl)

Eén reactie op “VPD stuurt brief aan Tweede Kamer over btw-verhoging

  • Pj

    Als ze geld kunnen vangen zijn ze er als de kippen bij en als er over een CAO gepraat moet worden hoor je niemand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.