Ga naar hoofdinhoud

‘Verwaarlozer’ krijgt paarden terug van rechter

Het College van Beroep voor bedrijfsleven heeft 23 juni geoordeeld dat een man en een vrouw hun negen paarden en pony's terug krijgen. Drie weken eerder waren de dieren door de LID (Landelijke Inspectie Dienst) in beslag genomen vanwege vermeende verwaarlozing. De voorzieningenrechter oordeelde echter dat het bewijs van de overtredingen door het LID onvoldoende was onderbouwd.

In november vorig jaar was er aan de vrouw  al een Last onder Bestuursdwang opgelegd aangaande een van de paarden.

Op 11 en 18 mei 2016 hebben agenten van de (dieren)politie samen met een districtsinspecteur van de LID controles uitgevoerd op het perceel van de man en vrouw. Op 11 mei 2016 was het paard van het stel in de draad blijven hangen en de ontstane wond werd door een dierenarts behandeld.

Zes dagen later treft men het paard aan met een verband om het been dat bij elkaar wordt gehouden met ductape. En dat terwijl het advies van de dierenarts luidde het verband om de drie dagen te verschonen.

Slecht ruwvoer

Naast het paard met de draadwond ziet de dierenarts ook nog een Falabella met een gebit dat verzorging behoeft, een Shetlandpony met droesverschijnselen en een Shetlandpony met een verdikte kogel. Daarnaast oordeelt hij dat alle pony’s te schraal zijn en er beter ruwvoer voor de dieren moet komen.

Vanuit de inspecteurs wordt een behandelplan opgesteld waaraan de vrouw — die niet de eigenaar is, maar de paarden wel verzorgt– zich dient te houden. Zo moet ze zich houden aan de behandelplannen van de dierenarts, moet ze zorgen voor goed en voldoende ruwvoer, moeten de stallen schoon zijn en dienen de hoeven naar behoren te worden bekapt.

De eerste twee maatregelen dienen meteen uitgevoerd te worden, voor de andere twee heeft de vrouw tot 6 juni de tijd.

Op 2 juni treft de LID bij een hercontrole dat er meer paarden op het landje zijn bijgekomen en zij nemen alle negen aanwezige paarden daarop in beslag. Volgens de LID houdt de vrouw zich niet aan de eerste twee maatregelen en zeven van de negen aanwezige dieren blijken droes te hebben.

Een controlerende dierenarts oordeelt op 3 juni echter dat de paarden het niet heeft ontbroken aan veterinaire zorg.

Onvoldoende nauwkeurig

De voorzieningenrechter is van mening dat het rapport van de LID onvoldoende nauwkeurig is opgesteld en dat het onduidelijk is wat de LID nou eigenlijk wilde. Zo oordeelt hij dat de bestuurlijke dwang die aan de vrouw was opgelegd onterecht was, omdat zij alleen de verzorger van de dieren is en de man de eigenaar.

Vervolgens volgt de voorzieningenrechter de LID wel dat het paard met de wond en de zieke pony’s goede zorg is onthouden, de rechter is toch van mening dat de LID dit allemaal niet secuur genoeg heeft opgetekend. Per paard had de overtreding moeten worden opgeschreven en ook per paard had er een behandelplan moeten zijn.

Ook het oordeel van de eerste dierenarts acht de rechter onvoldoende bewijs, mede omdat een tweede dierenarts twee weken later van mening is dat het de dieren niet aan zorg heeft ontbroken.

In de tijd dat de dieren in de opvang hebben gestaan hebben ze een gebitsbehandeling gekregen en is de wond van de KWPN’er behandeld. Het LID geeft aan bereid te zijn om de paarden weer aan de man en de vrouw terug te geven, maar niet voordat de stallings- en behandelingskosten zijn voldaan.

De rechter is hierin niet mee gegaan en oordeelde dat de dieren direct terug mochten naar het stel.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Rechtspraak

Eén reactie op “‘Verwaarlozer’ krijgt paarden terug van rechter

  • hilde

    Hoe is dit mogelijk?!? Voordat het LID überhaupt ingrijpt is er vaak al zoveel ellende en tijd overheen gegaan omdat ze simpelweg niet eerder mogen ingrijpen. Dierhouders moeten de kans krijgen om het goed te doen, om te laten zien dat ze het “wel” kunnen. En dan dit, omdat een rapport niet zorgvuldig genoeg is opgesteld, wat een bureaucratie! Waar doe je het als LID dan nog voor, voor de dieren of voor de papieren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook