Ga naar hoofdinhoud

Verzwaarde beenbeschermers mogelijk schadelijk

Onderzoeker Jack Murphy van de universiteit van Dublin waarschuwt voor de mogelijke gevaren van het gebruik van verzwaarde beenbeschermers. Uit het onderzoek dat hij vorig jaar uitvoerde blijkt dat paarden met verzwaarde beenbeschermers gemiddeld ruim 30 centimeter hoger over hindernissen springen dan paarden zonder deze beenbeschermers. Hij vreest dat dit op lange termijn schadelijk is voor de paardenbenen.

De beschermers zijn ontworpen voor het verbeteren van de hyperflexie van de achterbenen en worden voornamelijk in de springsport gebruikt. Zeventig procent van de internationale springruiters maakt gebruik van deze beschermers. Bij jonge paarden op nationaal niveau is dat 47 procent. Murphy vertelt: ,,Alle hulpmiddelen in de paardensport hebben zijn voor- en nadelen. Het is nog onduidelijk wat regelmatig gebruik van de verzwaarde beenbeschermers voor negatieve gevolgen heeft voor de benen van het paard. Springruiter Peter Charles onderschrijft zijn mening. ,,Ik zou graag de verzwaarde peesbeschermers uit de winkels hebben. Ik ben geen voorstander van de peesbeschermers, behalve die met een zachte binnenkant die niet zo strak vastgebonden kunnen worden. In verkeerde handen doen de verzwaarde peesbeschermers meer kwaad dan goed.”

Bron: Horse & Hound

2 reacties op “Verzwaarde beenbeschermers mogelijk schadelijk

 • js-horsetack

  zie uitleg betreffende deze peesbeschermers & strijklappen in de hoefslag nr 26 datum 26 juni 2008

 • Meta

  TIP:Ik ben in de zeer bevoorrechtte positie ,dat ik vlak bij de zee woon!
  Regelmatig draaf ik met mijn stoere Friese merrie door de branding 🙂
  In de zomer gaan we soms zwemmen.
  Ze vindt het echt ZALIG !
  Bij het draven door de zee neemt ze een opwaartse tendens aan,waarbij ze zowel haar voor als achterbenen optimaal optilt en strekt!
  Ik kan U verzekeren dat het een SUPER gevoel is!
  Bovendien wast ze gelijk haar hoeven ,sokken ,liezen, buik en staart .
  Ook galopperen door het water levert flinke sprongen op ,het is een geweldige afwisseling ,ze kan haar ei goed kwijt en heeft een enorme conditie met haar 16 jaar!
  Op de harde gedeeltes van het strand(bij laag tij ,soms wel 40-60m ga ik dan dressuren!
  Mijn paard komt voldaan en tevreden thuis,zonder blessures van welke optoming dan ook!
  🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.