Ga naar hoofdinhoud

Video: Hoofdredacteur Bit en Horses.nl pleit voor groepsstalling voor sportpaarden

GroepshuisvestingTijdens het forum Paardenwelzijn woensdagavond op het Groenhorstcollege in Barneveld hield de hoofdredacteur van Bit en Horses.nl, Marjan Tulp, een pleidooi voor de groepsstalling voor sportpaarden. ,,Heb je een paard waarmee je niet kunt buiten rijden, eentje met een stalgewoonte of is je paard gewoon erg lastig, zet hem dan in een groepsstal."

,,Het paard krijgt door groepsstalling meer natuurlijke beweging en door de groep is hij veel meer ontspannen. Daarbij heeft het paard in een groepsstal meer geestelijke uitdaging dan in een box. Een box is saai.” Tot Tulps verbazing is groepshuisvesting voor paarden in Nederland vooral gericht op recreatiepaarden, manegepaarden, bejaarde paarden en jonge paarden. ,,Maar nauwelijks voor sportpaarden. En daar is het juist goed voor.”

Tulp vindt niet dat je een paard plompverloren in een groep moet zetten. ,,Dat vereist management. Zet een paard eerst in een wei naast de weide met de groep en laat hem na ongeveer een week bij de rest van de paarden in de wei. Wil je een paard in de stal zelf wennen, zet hem er dan eerst in een box naast, zodat hij ook dan contact heeft met de paarden. Probeer vervolgens af en toe hoe het gaat, of de groep hem al accepteert, en zo ja, dan kan hij in de groep blijven en zo nee, dan eerst nog lekker in de box ernaast.”

Tulp is niet tégen huisvesting in boxen, als paarden een ruime, frisse box hebben, voldoende weidegang, sociaal contact en beweging. ,,Dat is prima. Maar het is in een groepsstal wel leuker voor een paard en voor de ruiter heeft het ook voordelen, zo kun je af en toe gerust een dag overslaan om naar de stal te gaan. Het paard krijgt immers wel beweging, heeft zijn eigen vriendjes en heeft het niet nodig dat de ruiter/eigenaar daar iedere dag voor komt.” Des te groter de groep en des te ruimer de stal, des te beter het gaat in een groepsstal. ,,In een kleine groep heb je nog wel eens paarden die elkaar niet mogen, in een echt grote groep kunnen ze hun eigen vriendjes kiezen en ergens anders gaan staan.”

Toppaarden als Salinero mogen van Tulp ook in een groepsstal. ,,Maar er is een team van mensen om die paarden heen om ervoor te zorgen dat ze topfit zijn en goed in hun vel zitten. Salinero loopt ook in de wei. Het gaat mij echter in eerste instantie om de breedtesportpaarden, van B tot Z. Probeer het eens, je zult versteld staan als je paard er een tijdje in loopt. Je scoort beter op de wedstrijd op een paard dat relaxt is, je hulpen komen beter door en het beeld ziet er sympathieker uit voor de jury. En een buitenritje kunnen rijden de dag na de wedstrijd is lekker hoor.”

Op het forum ondersteunde Tulp haar stelling met een filmpje dat ingaat op de vooroordelen die over groepshuisvesting bestaan. Het behoeft geen nadere uitleg dat het sportpaard van Tulp zelf sedert jaren in een groepsstal gehuisvest is.

Bekijk hier de video over groepshuisvesting.

9 reacties op “Video: Hoofdredacteur Bit en Horses.nl pleit voor groepsstalling voor sportpaarden

  • MJ Kochx

    Hoewel mijn merrie ’s nachts nog in een traditionele box staat (weliswaar met de mogelijkheid om contact te maken met de buren), kan ik bovenstaande wel bevestigen. Het feit dat mijn (bijna volbloed) buiten in een groep van 7 paarden natuurlijk gedrag mag vertonen, heeft ertoe geleid dat ze uitermate gelijkmatig en nuchter is in haar gedrag, ook tijdens het rijden. Voorheen was ze druk en schrikkerig en had ze teveel energie, nu is ze nog steeds energiek, maar kan de overtollige bewegingsdrang overdag al kwijt en kan ze normaal sociaal gedrag vertonen.

  • Nathalie

    Ik ben blij dat steeds meer mensen het gaat inzien dat groepsstallen beter zijn. Nu de praktijk nog. Er zijn trouwens nog veel te veel mensen met een paard die ze te duur vinden om in een groepsstal te zetten. Ze zijn veel te bang dat het (dure/sport) paard zich verwond. En dan de (pension) stal eigenaren die het er ook niet altijd mee eens zijn. Toch zal het paard zich beter voelen en zich dus ook beter gedragen onder het zadel.

  • Jelle

    De mensen die bang zijn voor blessures door spelen bedenkt dit:
    Een paard dat de hele dag zijn bloed door zijn hoeven, benen en rug kan laten stromen omdat het beweegt en niet alleen maar rondjes om zijn eigen as draait, zal veeeeeel minder snel typische stalblessures krijgen als peesblessures, slechte hoeven, stijve spieren etc. Een bankzitter die 1 uur per dag van de bank komt om 10 km te rennen en dan weer de hele dag op de bank zit/hangt en ligt, zal sneller last van zijn lijf krijgen dan iemand die de hele dag wat heen en weer aan het lopen is, actief is. Waarom zou dat bij paarden anders zijn?
    “lakschade’ komt wel vaker voor uiteraard, maar zolang dat niet op een plek is waar tuig komt te zitten zullen ze daar nooit moeilijk om doen.
    Ik heb een groep van 3, twee merries en een ruin, en dan nog 2 hengsten samen. Vooral die hengsten moeten hun energie 24/7 kwijt kunnen.

  • elly

    ik ben absoluut een tegenstander van ind. huisvesting in stal van 3 x 3 meter (die van mij staat ook samen met pony in wei of uitloopstal)maar….er blijven toch wel een paar haken en ogen aan groepshuisvesting overeind (ook na het zien van het filmpje).
    – Wat te doen met paarden die veel te dik worden van het zelfde voer/weide (zie de obetias belg in het filmpje).
    – En een geschoren sportpaard in weer en wind zetten vraagt om een goed dekenmanagement.
    – Bij pensionstallen krijg je toch steeds nieuwe paarden of er gaan er weg. Dit verstoord iedere keer de rangorde in de kudde.
    Of dit alles opweegt tegen de nadelen van de 3×3 manier van houden???
    Tot slot erger me enorm aan het veel gebruikte woord spelen (beetje erg penny achtig). Volgens mij is dit een woord dat in de natuur niet voorkomt.

  • katarzina

    Hartstikke goed filmpje!! Helemaal mee eens. En nu alle paarden in een groepsstal graag.

  • inhetzadel

    Hier toch nog een maar: Vind het maar eens hier in het westen. Als er al zoiets is als een groepsstalling dan staan ze op een te klein stuk land,waardoor toch weer vechten. Of ze staan tot hun knieen in de bagger en er zijn geen voorzieningen zoals een goede rijbak waar je kan trainen(in het geval van een sportpaard)

  • zelah

    mijn jonge paard, stond in een groepsstal, heeft zijn heup gebroken, precies op de groeischijf. Dus ik kon hem in laten slapen. ben dus niet zo gek op groepshuisvesting.Mijn paarden staan in ruime boxen en overdag zoveel mogelijk buiten.

  • 4horses

    Prachtig idee, heb ik ook altijd gedacht. Je moet hier wel héél goed over na denken. Mijn paarden hebben ook in een groepstal + stal met uitloop gestaan. Het was geen succes. Paarden liepen grote wonden op en werden er erg chagrijnig van. Het kwam er op neer dat ik gemiddeld 3 x per dag naar mijn paarden ging om te kijken of ze nog wel ‘heel’ waren. Een grote frisse box met aan beiden zijden buren en veel beweging en weidegang is, mijns inziens, beter. We hebben paarden nu eenmaal om te rijden. Als helemaal niets met je paard wil doen of hij/zij is met pensioen dan is het wellicht een oplossing. Anders niet. Ik ben er geen voorstander van. Daarnaast zit ook nog met het voermanagement. Om dit sowieso te laten werken moet er de gehele tijd ruwvoer beschikbaar. Bij te dikke paarden levert dat al problemen, evenals rangorde problemen. Gezien mijn ervaring met pensionstallen moet ik nog zien of er pensionstaleigenaren zijn die 24/7 (goed) ruwvoer ter beschikking stellen. Als dat ruwvoer er niet is, gaan paarden zich op een andere manier bezighouden, ‘spelen’ zoals mevrouw Tulp dat noemt of liever gezegd, aan elkaar zitten, wat uiteindelijk leidt tot bijtwonden of erger. Bedenk wel dat een groepsstal nooit de natuurlijke omstandigheden kan nabootsen. In de natuurlijke omstandigheden zijn geen hekken en geen ruinen. Ruinen nemen een lastige positie in in een kudde. Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar dan wordt mijn reactie te lang. Bezint eer ge begint!!

  • muriel

    Inderdaad een prachtig idee, mijn merrie staat sinds 2 jaar in groephuisvesting en zij is mentaal en fysiek erg opgeknapt. Het doet me elke keer weer goed om te zien hoe tevreden ze is :-)))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.