Ga naar hoofdinhoud

Vier ruiters in top tien Nederlandse medaillespiegel

medaille, olympische spelenRuiters Charles Ferdinand Pahud de Mortanges, Dolf van der Voort - van Zijp, Gerard de Kruijff en Anky van Grunsven staan in de top tien van de Nederlandse medaillespiegel van alle Olympische Spelen. Van Grunsven staat op de vijfde plaats met drie keer goud en vijf keer zilver.

Pahud de Mortanges staat op de derde plaats met vier keer goud en een keer zilver. Dolf van der Voort-van Zijp staat met drie keer goud op de achtste plaats. Met twee keer goud en een keer zilver is de negende plaats voor Gerard de Kruijff.
Charles Ferdinant Pahud de Mortanges behaalde in 1924 en 1928 een gouden plak met het eventingteam. In 1934 behaalde hij met het team een zilveren medaille. Ook individueel boekte hij grote successen door zowel in 1928 als in 1932 een gouden medaille te behalen. Eventingruiter Dolf van der Voort – van Zijp won in 1924 een individuele gouden medaille. Daarnaast behaalde hij twee gouden teammedailles, in 1924 en 1928. Ook Gerard de Kruijff  behaalde in 1928 een individuele zilveren medaille in de eventings. Met het team won hij twee gouden medailles in 1924 en 1928.
Dressuuramazone Anky van Grunsven behaalde haar drie individuele gouden medailles in 2000, 2004 en 2008. In 1996 verdiende ze een individuele zilveren medaille. Met het dressuurteam won ze in 1996, 2000, 2004 en 2008 een zilveren medaille.

De paardensport staat op de derde plaats als het gaat om het aantal medailles per sport. Er werd in totaal tien keer goud behaald, tien keer zilver en twee keer brons. Op nummer één staat de zwemsport met achttien keer goud, zeventien keer zilver en achttien keer brons. Wielrennen is tweede met vijftien keer goud, zestien keer zilver en negen keer brons.

Bron: KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.