Ga naar hoofdinhoud

Vivaldi domineert Hannoveraanse keuring 2018

Vivaldi Foto: Melanie Brevink-van Dijk
De collectie voor de Hannoveraanse hengstenkeuring 2018 (24-27 oktober) staat. 99 hengsten (29 springen/70 dressuur) zijn toegelaten tot de keuring in Verden. Opvallend is de invloed van de preferente KWPN-hengst Vivaldi (v. Krack C). Vier directe zonen, vijf kleinzonen en acht achterkleinzonen komen op de keuring. Daarmee komt hij in een kwart van de pedigrees van de toegelaten dressuurhengsten voor. 

Vivaldi-achterkleinzoon Veneno (Vitalis x Diamond Hit) heeft zes hengsten door naar de hoofdkeuring. De door Paul Schockemöhle gefokte hengst kwam in 2014 op de Oldenburger keuring voor 315.000 euro in handen van Andreas Helgstrand. Hij verkocht de hengst later door aan de Belgische Anemone Samyn, die HC Stables runt. Vooral in Rheinland, waar de hengst vanaf 2015 ter dekking stond bij Hengststation Schult, was de hengst populair en het merendeel van de jonge Veneno’s zijn ook Rheinlands geregistreerd. Daarbij komen er drie uit een moeder van Fidertanz, een andere ster van Hengstsstation Schult. De andere Veneno’s komen uit moeders van De Niro, Dimaggio en San Remo (de Duitse).

Vivaldi zelf

‘Good old’ Vivaldi zelf doet het ook niet verkeerd met vier tot de keuring toegelaten hengsten. Eentje daarvan is een Nederlandse inzending. Jan Pieter Dalsem kocht op de Hannoveraanse veulenveiling 2016 Venga Boy (Vivaldi x Sandro Hit) van familie Klausing voor 66.000 euro. Nu mag de hengst verschijnen op de hoofdkeuring. De andere Vivaldi’s komen uit moeders van Desperados, Hohenstein en nogmaals Sandro Hit.
De Vivaldi van Jan Pieter Dalsem:

Le Vivaldi, Livaldon en Vilancio

Verder is er nog Vivaldi invloed via Le Vivaldi (v. Vivaldi) die twee zonen door heeft,  voor Livaldon (v. Vivaldi) geldt hetzelfde en ook Vitalis-zoon Vilancio heeft er twee bij. Daarnaast staat Vivaldi nog een keer als moedersvader op het papier.

Weer topleverancier van Wahlers: Bon Coeur

De absolute topleverancier van de keuring dit jaar is bij de dressuurhengsten Bon Coeur (Benneton Dream FRH x Sandro Hit), waarmee het stamboek teruggrijpt naar het in Hannover als zeer waardevol geachte B-bloed van Brentano/Bolero. Bon Coeur werd in 2014 goedgekeurd en geprimeerd in Hannover en daar voorgesteld door Eckhardt Wahlers (ook de eigenaar van Secret en Finest) waar hij ook de eerste jaren dekte, alvorens hij werd verkocht aan de Lövsta Stutteri. Wahlers heeft daarmee opnieuw een topleverancier, vorig jaar had Finest de meeste hengsten op de keuring. De Bon Coeurs komen uit moeders van Fürst Nymphenburg (2), Don Index, Rohdiamant, Florestan I, Carabas, Wolkentanz en Vivaldi.

Maar eentje van Borsalino

Borsalino (v. Boston), de spraakmakende kampioen van de Westfaalse keuring 2014 waar hij voor 710.000 euro werd aangeschaft door Burkhard Wahler, heeft uit zijn eerste jaargang opvallend genoeg maar een hengst toegelaten tot de Hannoveraanse hoofdkeuring. Deze hengst is van de springruiter Lars Nieberg, die ook fokker is van de voshengst uit een Quaterback-moeder.

Wel vertegenwoordigd door meerdere zonen worden Dancier (4) Fürstenball (3), Danone I(2), Dimaggio (2), Don Nobless (2), Libertad (2), Fürsten-Look (2).

Nederlandse invloed

Nederlandse invloed is er (naast de Vivaldi-nazaten) via Negro, Blue Hors Zack en Bordeaux (ook via Buckingham) en een Lord Leatherdale uit een Boston-moeder. Verder heeft Sönke Rothenberger ook een hengst op de keuring: een Benicio x Florencio I).

Klik hier voor de dressuurcollectie (met video’s)

Springen: meer bloedspreiding

Bij de 29 tot de hoofdkeuring toegelaten springhengsten is er wat meer bloedspreiding. Hier is de topleverancier Cornet Obolensky met drie toegelaten zonen en daarbij komt hij als grootvader nog eens drie keer voor in de pedigrees van de in het boekje opgenomen jonge hengsten.

Nederlandse invloed via Kannan en een directe Heartbreaker

Onder andere via Kannan is er ook bij de springpaarden Nederlandse invloed. Kannan kreeg twee zonen toegelaten tot de hoofdkeuring uit moeders van Stakkato en Stolzenberg. Verder heeft Hannover nog een directe Heartbreaker op de keuring: cat.nr 20 (mv. Arthos Z).

Directe For Pleasure van VDL

De VDL Stud komt met een directe zoon van For Pleasure naar Verden. Deze cat.nr 18 (mv. Stakkato Gold x Zeus) komt niet in de veiling en daarom is er online geen video beschikbaar van de hengst.

Cat.nr 18 (For Pleasure x Stakkato Gold) – Foto: Hannoveraner Verband e.V.

Stakkato Golds van Sprehe

Familie Sprehe doet het goed met hun Stakkato Golds. Op de Bundeschampionate in Warendorf won Stargold (mv. Lord Weingard) het Warendorfer Youngster Championat voor zevenjarigen en een paar weken later werd Solid Gold Z (mv. Calvin Z) Wereldkampioen in Lanaken bij de zevenjarigen. Deze beide hengsten werden gefokt door de familie Sprehe en dat geldt ook voor de twee zonen van Stakkato Gold die in Verden worden voorgesteld op de keuring. Zij komen uit moeders van Carthago en Chin Chin.

Klik hier voor de collectie springhengsten (met video’s)

Impressie van de collectie

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.