Ga naar hoofdinhoud

Vlaamse export van paarden verdrievoudigd

Foto Lonneke Ruesink
In vijf jaar tijd blijkt de export van paarden vanuit Vlaanderen te zijn verdrievoudigd. Dit is bekend gemaakt door het Vlaams Paardenloket tijdens de Vlaamse Sectordag Paarden in Merelbeke.

Het afgelopen jaar werden er 3500 paarden naar het buitenland geëxporteerd. De voornaamste exportlanden zijn momenteel de Arabische landen en Brazilië. Al meer dan twintig jaar lang transporteert European Horse Services (EHS), als enig Vlaams bedrijf, paarden naar meer dan honderd bestemmingen buiten de Europese Unie. In 1992 werden een 300-tal paarden uitgevoerd, wat opliep naar 1.107 in 2008 en 3.500 in 2013.

Manager van het Vlaams Paardenloket Jan De Boitselier: “Gezien de paardensport wereldwijd steeds meer aan populariteit wint, en onze ‘Vlaamse’ paarden momenteel verschillende internationale rankings aanvoeren, ligt het in de lijn der verwachtingen dat dit aantal ook de komende jaren verder zal stijgen.”  Ook het aantal paarden in Vlaanderen zelf stijgt: in 2008 werd uitgegaan van 150.000 paarden; ondertussen zijn er al meer dan 186.000 geregistreerd.

Niet alleen het aantal paarden in Vlaanderen neemt toe, ook de paardensportfederaties tellen steeds meer leden. Minister Schauvliege heeft -tot grote tevredenheid van het Vlaams Paardenloket-  een aanpassing gemaakt in het beleidsplan qua evaluatie en actualisering van het Vlaams Actieplan voor de Paardenhouderij, zodat ondersteuning voor deze groeiende sector mogelijk blijft.

 

Bron: Horses/Nieuwsblad.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.