Ga naar hoofdinhoud

Vogelgriep op Gelders pluimveebedrijf

Archiefbeeld paardentrailerFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Bij een pluimveebedrijf in het Gelderse Boven-Leeuwen is vandaag bekend geworden dat er een uitbraak is van vogelgriep. Hiermee staat de teller van vogelgriephaarden op zeven. Bij drie bedrijven, die binnen een straal van 1 kilometer van de haard liggen wordt het pluimvee ook geruimd.

Voor het vervoer van paarden in de toezichtsgebieden gelden een aantal vervoersbeperkende maatregelen. Paarden mogen niet vervoerd worden van een inrichting (bedrijf) met commercieel gehouden gevogelte (waaronder pluimvee) naar een inrichting met commercieel gehouden gevogelte. Klik hier voor de toezichtsgebieden die op dit moment gelden in Nederland.

Paarden mogen wel rechtsstreeks vervoerd worden van een inrichting met commercieel gehouden gevogelte naar een locatie anders dan een inrichting met commercieel gehouden gevogelte. Andersom mag ook, dus paarden mogen van een locatie anders dan een inrichting met commercieel gehouden gevogelte naar een inrichting met commercieel gehouden gevogelte.

Het vervoer van paarden in alle overige gevallen in de toezichtsgebieden is mogelijk indien ze niet in contact zijn gekomen met commercieel gehouden gevogelte en/of pluimvee, en ook geen toegang hebben tot plaatsen waar ze worden gehouden.

Strenge hygiëneprotocollen

Verder gelden er op dit moment ook strenge hygiëneprotocollen en bezoekersprotocollen voor paarden die elders in Nederland op een inrichting (bedrijf) staan waar ook commercieel gevogelte wordt gehouden.

Voor de rest van Nederland gelden er geen vervoersbeperkingen voor paarden.

De regelgeving op het gebied van vogelgriep is voortdurend aan wijzigingen onderhevig. Houd de website van de Rijksoverheid goed in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatst ontwikkelingen. En bij twijfel over uw eigen situatie neem contact op met de RVO middels het nummer 088-0424242.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook