Ga naar hoofdinhoud

Vooruitblik: Rolex FEI wereldbekerfinale springen 2013 Gothenburg

Steve Guerdat met Nino des Buissonnets
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Over enkele dagen gaat de Rolex FEI wereldbekerfinale springen in Gothenburg van start. Het zal de 35ste finale zijn van de hoogstaande wereldbekercompetitie, die zijn eerste finale ook in Gothenburg kende. De Oostenrijker Hugo Simon reed destijds in 1979 zijn paard Gladstone naar de overwinning. En ook dit jaar kent de finale spectaculaire deelnemers, waaronder regerend Olympisch kampioen Steve Guerdat.

In totaal komen 39 ruiters en amazones uit maar liefst 17 verschillende landen aan de start in de race om de titel. Op de openingsdag beginnen alle 39 met gelijke kansen. De Amerikanen reizen met een zeer sterk team af naar Gothenburg. En de grote vraag blijft natuurlijk of de inmiddels zeventienjarige Flexible (v. Cruising) en Rich Fellers hun titel weten te prolongeren. De Amerikanen domineerden de wereldbekerfinales in de begin jaren. Van 1979 tot 1987 werd de titel maar liefst zeven keer door een Amerikaan gewonnen. Vorig wist Fellers na 25 jaar de overwinning weer naar Amerika te halen, mede dankzij de fantastische Flexible, die in zijn carrière al meerdere keren is afgeschreven, maar steeds terug weet te komen. En de Amerikanen maken met een elfkoppig team weer veel kans in Gothenburg. Onder meer McLain Ward, Beezie Madden en de rijzende ster Reed Kessler zullen de Verenigde Staten vertegenwoordigen.

Duitsland heeft de meeste titels in de wacht gesleept, namelijk negen. Met Marcus Ehning, Meredith Michaels-Beerbaum, Christian Ahlmann en Hans-Dieter Dreher heeft ook Duitsland een sterk team afgevaardigden in Gothenburg.

Met Kevin Staut, Penelope Leprevost, Rogery-Yves Bost, Denis Lynch, Shane Sweetnam, Marc Houtzager en Ludo Philippaerts komt een zeer sterk deelnemersveld aan de start in de Zweedse stad. De Olympisch kampioen Steve Guerdat neemt zijn landgenoot Pius Schwizer mee naar de wereldbekerfinale en ook de Spanjaard Sergio Alvarez Moya komt met zijn fantastische paardenstapel naar Gothenburg.

Thuisland Zweden lijkt ook kans te maken om voor de eerste keer in de historie de FEI Wereldbeker in eigen land te houden. De topamazone Malin Baryard-Johnsson lijkt één van de grootste kanshebbers om de titel ook nog een vrouwelijk tintje te geven. Verder zullen topjockeys Jens Fredricson, Henrik von Eckermann en regerend Europees kampioen Rolf-Göran Bengtsson de Zweedse vlag vertegenwoordigen.

Bron: Horses / FEI

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.