Ga naar hoofdinhoud

Vrees voor personeelstekort in paardensector

In het laatste kwartaal van 2008 onderzocht Aequor, het kennis- en communicatiecentrum voedsel en leefomgeving, in opdracht van de FNRS het dreigende tekort aan personeel in de paardensector. Bedrijfsadviseurs van Aequor interviewden 42 bedrijven in de paardensport en concludeerden dat niet de beschikbaarheid van personeel, maar de geschiktheid van personeel het probleem vormt.

Zeker de helft van de geïnterviewden gaf aan nog steeds over geschikt en goed opgeleid personeel te beschikken. Ze vrezen dat, ondanks de grote belangstelling van leerlingen voor paardenhouderij- en paardensportopleidingen, in de toekomst minder geschikt personeel beschikbaar komt. Ondernemers zeggen dat het beeld dat leerlingen hebben van werken in de paardensector niet overeenkomt met de werkelijkheid. Ook lage lonen en onregelmatige werktijden zijn redenen dat toekomstige, geschikte werknemers afhaken. Bij het vinden van een oplossing zien de ondernemers onder meer een taak voor de scholen weggelegd. Zij moeten een realistisch beeld van het werk, het loon en de toekomstverwachtingen geven. Ook de FNRS kan hier een positieve bijdrage aan leveren. Bedrijven kunnen er zelf voor zorgen een goede werkgever te zijn en zo de sector een goed imago geven.

Voor een beter inzicht in de arbeidssituatie van de totale paardensector is een grootschaliger onderzoek noodzakelijk. Aequor doet in 2009 een uitgebreid vacatureonderzoek naar onder meer het aantal (verwachte) vacatures, het aantal arbeidsplaatsen, het niveau van de (bestaande) functies en de termijn waarop vacatures worden vervuld.

4 reacties op “Vrees voor personeelstekort in paardensector

 • joyce

  Het is heel goed te begrijpen dat er geen personeel is te vinden. Heb het om me heen gezien,waar wij in pension stonden, en heb vaak medelijden met de (meestal) jonge meisjes . Lange werkdagen. Vaak overwerken. Laag loon en overwerk wordt niet uitbetaald. Vrije dagen konden ze nauwelijks opnemen. Ze werden aangenomen met het vooruitzicht op het rijden van de paarden met gratis les. In werkelijkheid reden ze nauwelijks paarden of de onhandelbare paarden. Les kregen ze nauwelijks. Kregen verantwoordelijkheden die veel te groot zijn. Moesten van hun karig loontje,kostgeld betalen. De volledige stalhuur als ze een eigen paard meebrachten. Uitgescholden werden ,als er een fout gemaakt werd. Vernederd in bijzijn van klanten. Soms veel te zwaar werk voor die jonge meisjes. Kregen dan ook rug klachten. Bij ziekte moesten ze doorwerken,omdat er te weinig personeel was. Stagiaires durven  niet te klagen ivm met de beoordeling . Meerdere meisjes hebben we in tranen aangetroffen . Ze konden niet meer. Sommige ouders hebben ingegrepen en op staande voet hun dochter opgehaald. Het is hoog tijd dat er eens goed gekeken wordt naar de arbeidomstandigheden in deze sector want het zijn soms toestanden uit de Middeleeuwen en is er straks helemaal niet meer aan personeel te komen. Ik weet dat er ook stallen zijn waar de omstandigheden goed zijn.

   

 • Rovies

  Ik sluit mij aan bij Yoyce!
  Het wordt eens tijd dat er iemand voor de belangen van de medewerkers op komt in deze branche. Er is nog steeds geen branche Cao. En daar wordt flink misbruik van gemaakt. Ook door de FNRS maneges.
  Ik moet lachen dat ik lees dat weer die ondernemers zeggen dat de oplossing bij de scholen moet worden gezocht. (dat kost hun dan geen cent extra) Deze zelfde ondernemers hebben ervoor gezocht dat het niveau onder het personeel naar beneden is gegaan met al die verkorte opleidingen.
  Verder is hoge werkdruk, slechte werk en rust tijden, lage lonen en vele uren de reden dat mensen uit het vak stappen. Er wordt door deze ondernemers ( de meeste) veel misbruik gemaakt.
  Deze ondernemers willen daarom meer personeel op de markt brengen zodat er meer nog meer druk en misbruik van personeel gemaakt kan worden.

  Zorg voor een goede cao!! en een belangen behartiger voor de mensen die in de branche werkzaam zijn.

 • harriet1428

  Ben het helemaal met vorige schrijfster eens
  Ik weet niet ander dan als je als groom of wat dan ook in de paarden je geld wilt verdienen
  beginnen daar met name jonge meiden aan
  die naar een paar jaar het voor gezien houden
  met name de beloftes die zelden of nooit waar gemaakt worden doet ze besluiten de handdoek in de ring te gooien. Het verloop is bij de meeste stallen dan ook erg groot. Je zou zeggen dat men toch zeker het mimimumloon zou moeten verdienen maar dat wordt dus vaak omgerekend in gratis lessen of je eigen paard mag mee tegen woeker prijzen. Jonge meiden hebben mischien inderdaad een beeld wat niet overeenkomt met de werkelijkheid Ze worden echt niet allemaal Anky of Meredith Dat er een tekort komt aan personeel
  is gewoon eigen schuld dikke bult. Je hebt recht op een fatsoenlijke behandeling en in ieder geval een minimumloon maar ik ben bang dat in deze tijd van recessie dat nog niet veranderd terwijl het de hoogste tijd is

 • heidifaro

  ik geef die mensen hier allemaal gelijk. ik heb zelf ook op stallen gewerkt. en inderdaad veel beloftes maar worden bijna niet nagekomen. een mega lage loon en veel overwerken. ze moeten een cao hebben dan zal er wel wat veranderen. jammer dat het zo gaat want het is een super leuke job maar het moet gewoon eerlijk gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.