Vroege veulens kleiner dan late veulens

placeholder veulens tweeling

De Faculteit voor Diergeneeskunde aan de universiteit in Wenen heeft een onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van veulens en kwamen tot de conclusie dat vroege veulens na de geboorte kleiner waren dan de laat geboren veulens. Als oorzaak wordt gegeven dat paarden in de winter een lagere stofwisseling hebben.

De faculteit vergeleek veulens die in februari geboren waren met veulens uit maart en die uit april. Er werd aangetoond dat de veulens uit februari weliswaar zwaarder wogen dan de latere veulens, maar kleiner waren. Die achterstand op de latere veulens was na twaalf maanden nog niet helemaal weg.

De moeders van de onderzochte veulens hadden allemaal hetzelfde voer kregen. De onderzoekers concludeerden hieruit dat de ontwikkeling van het veulen wordt beïnvloed door de variatie in de stofwisseling van de paarden in de verschillende seizoenen. In de winter hebben de paarden een lagere stofwisselingssnelheid waardoor de ontwikkeling wat achter blijft.

Bron www.deutschlandfunk.de

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
4 reacties op Vroege veulens kleiner dan late veulens
 1. 1

  onzin,heb er een paar gehad van eind januari werden 174 groot

 2. 2

  Misschien waren ze wel 1.80 geworden

 3. 3

  Lezen wat er staat…het gaat over veulens, tot de leeftijd van 12 maanden.
  Over hoe ze uiteindelijk uitgroeien staat er nergens iets!

 4. 4

  Vraag me af hoeveel veulens er hier voor onderzocht zijn.
  Ik heb meestal geen veulens in februari maar die van maart worden net zo makkelijk groot geboren als die van mei.
  Wel worden eerst geboren veulens van een jonge merrie weleens wat kleiner geboren.