Ga naar hoofdinhoud

‘Warmbloed verliest eenvoudiger gewicht dan Andalusiër of pony’

Sommige paarden lijken al dik te worden van de lucht, terwijl andere paarden eeuwig kunnen eten zonder ook maar een gram aan te komen. Australisch onderzoek bevestigt dat sommige paardenrassen inderdaad moeilijker of makkelijker gewicht verliezen dan andere rassen. De Standardbred, een Amerikaans warmbloedras, verliest eenvoudiger gewicht dan pony’s of Andalusiërs.


Aan het onderzoek namen twaalf paarden deel. Dit betrof vier Standardbreds, vier Andalusiërs en vier pony’s. De paarden hadden bij aanvang van het onderzoek allen een Body Condition Score (BCS) tussen de 7 en de 9. De dieren kregen kregen twintig weken onbeperkt toegang tot hooi. Vervolgens werden ze op een individueel dieet gezet waarbij ze gedurende twaalf weken dagelijks 1,25% van hun gewicht aan hooi kregen. Twee paarden per ras werkten daarnaast dagelijks in een trainingsmolen. Het dieet werd stopgezet zodra een paard een BCS van 5 bereikte. De Standardbreds bereikten binnen vier tot zes weken na de start van het individuele dieet de eindscore. De pony’s en de Andalusiërs bereikten deze eindstand niet. De pony’s zakten van een BCS van gemiddeld 7,1 na de twintig weken onbeperkt hooi, naar een score van 5,9 na het individuele dieet. De Andalusiërs zakten in dezelfde periode van een score van 6 naar 5,2. De dagelijkse training bleek geen significante invloed te hebben op het gewichtsverlies.

Dit onderzoek wordt volgende maand gepresenteerd tijdens een paardenwetenschapsbijeenkomst in New Mexico. Vervolgonderzoek zal plaatsvinden om te ontdekken of paardenras van invloed is op onder meer insulinegevoeligheid.

Bron: Horses

Eén reactie op “‘Warmbloed verliest eenvoudiger gewicht dan Andalusiër of pony’

 • Karel de Lange

  Al sinds jaar en dag is het bekend dat rondgeribte paarden veel beter in conditie zijn te houden dan platgeribte paarden. Dat heeft zowel met de longinhoud als met het darmvolume te maken.
  Rondgeribte paarden hebben dus grotere longen en hoeven dus minder energie in te zetten om de benodigde zuurstof binnen te krijgen dan de platgeribte paarden met kleinere longen.
  Dat gaat ook voor het darmvolume op. Een groter darmvolume zet het ruwvoer beter om in de benodigde voedingsstoffen en daardoor bouwt het paard meer reserves op.
  Bovendien biedt een rongeribt paard veel meer plaats aan het veulen dat zich optimaal moet kunnen ontwikkelen. Ook het draagvermogen neemt bij een rondgeribt paard aanmerkelijk toe omdat er veel meer plaats voor de buikspieren is die bij het dragen en verplaatsen van de massa van cruciaal belang zijn.
  Met de inzet van de Engelse Volbloeds en het daarvan afgeleide modedenkbeeld dat ronde ribben afbreuk doen aan de “atletische” vorm werden deze voor een paard essentiële en door de evolutie verworven levensvoorwaarden teniet gedaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook