Ga naar hoofdinhoud

Webinar ‘gezond gras’ trekt veel kijkers

Waarom is koeiengras niet goed voor paarden? Het antwoord op die vraag werd vorige week maandag gegeven tijdens een webinar van Eisma Horsesmedia, in samenwerking met Barenbrug. Het trok veel enthousiaste kijkers, die actief meededen door vragen te stellen via de chatbox.

Een webinar is een korte cursus via het internet, die deelnemers thuis live via hun eigen computer kunnen volgen. Drie sprekers deden onder leiding van Bit-redacteur Tessa van Daalen hun verhaal.

Risico op koliek en hoefbevangenheid

Grasdeskundige Rien Louwes ging in op de gevaren van koeiengras voor paarden. Van koeien wordt verwacht dat ze veel melk produceren, dus ze moeten veel energie en eiwit binnen krijgen. Daarvoor is gras met een hoog fructaangehalte belangrijk. Paarden kunnen daar echter helemaal niet tegen. Van te veel fructaan kunnen ze koliek en hoefbevangenheid krijgen. Omdat de manier van grazen en het gedrag in de wei van beide diersoorten totaal verschillend is, worden ook andere eisen gesteld aan het gras. Louwes gaf aan waar een goede paardenweide aan moet voldoen en hoe je die het beste kunt aanleggen. Daarbij is speciaal graszaad voor paarden een eerste vereiste, maar moet ook de rol van een goede bemesting niet worden onderschat.

Goed ruwvoer

Mark-Jan Vink komt als accountmanager van de firma Barenbrug veel bij de mensen thuis. Daarnaast is hij zelf enthousiast menner. Hij ging in op het belang van goed ruwvoer. Dat vormt het hoofdbestanddeel van het paardenrantsoen. Aan de buitenkant is echter op geen enkele manier af te leiden wat er precies in ruwvoer zir, terwijl het wel het allerbelangrijkste is wat we aan onze paarden voeren. Vink ging ook in op het onderhoud van een paardenweide. Het doorzaaien van kale plekken is noodzakelijk voor een goede grasmat.

Gezonde oudere paarden

Reinier van Valkenhoef is beheerder van De Paardenkamp in Soest. Bij dit nationale paardenrusthuis is men overgestapt op speciaal graszaad voor paarden, met opmerkelijke resultaten. Van Valkenhoef vertelde dat de paarden sindsdien veel gezonder zijn en beter op gewicht blijven, wat een belangrijk punt van aandacht is bij oude paarden.

Interactief uur

Tijdens het webinar stelden deelnemers interessante vragen aan de sprekers. Maar ze kregen zelf ook vragen voorgeschoteld via zogenaamde polls. Het leverde een boeiend interactief uur op. Op de vraag hoeveel paarden de kijkers zelf hadden gaf 37 procent 1-2 als antwoord en 33 procent 2-4. Maar liefst 49 procent heeft zelf een kleine weide tot 1 hectare. Van alle deelnemers had 50 procent geen idee wat voor soort gras er in hun weide stond, terwijl 33 procent aangaf dat wel te weten. Dat analyse van ruwvoer nog geen gemeengoed was bleek uit de uitkomst van de pollvraag over dat onderwerp: 44 procent heeft nog nooit analyse laten doen, 43 procent van de kijkers ook niet, maar weet wel waar het wordt gewonnen. Na de duidelijke uitleg in het webinar gaf 60 procent van de deelnemers aan hun paardenweide te willen inzaaien of doorzaaien met speciaal paardengraszaad.

Er werden zoveel vragen door de kijkers gesteld dat ze niet allemaal in de uitzending konden worden behandeld, maar alle inzenders hebben na afloop alsnog via de mail antwoord gekregen. Veel vragen gingen over het bestrijden van onkruid of andere ongewenste planten, over het wel of niet bemesten van een paardenwei en waarmee of het inzaaien van kruiden.

Terugkijken?

Klik hier om het webinar terug te kijken. Na registratie volgt een bevestigingsmail.
Vragen stellen via het scherm kan niet meer tijdens het terugkijken, maar wie meer informatie wil hebben over speciaal graszaad voor paarden kan wel terecht op www.barenbrug.nl/paardenweides.

Het eerstvolgende webinar van Eisma Horsesmedia is op dinsdag 7 april om 20.00 uur en gaat over de juiste hengst voor uw merrie. Klik hier om aan te melden.

Bron: Horses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.