Ga naar hoofdinhoud

WEG: Diskwalificatie voor Adelinde Cornelissen

Adelinde Cornelissen Parzival WereldruiterspelenDe Wereldruiterspelen in Kentucky zijn voorbij voor dressuuramazone Adelinde Cornelissen en Parzival (v. Jazz). Ze zijn vandaag gediskwalificeerd tijdens de landenwedstrijd. Cornelissen werd uitgebeld na het achterwaarts gaan, omdat er bloed zichtbaar was in de mond van Parzival. Tijdens controle bij het verlaten van de ring bleek dat hij op het puntje van zijn tong had gebeten.

Adelinde Cornelissen verliet ontgoocheld de ring. “Ik heb me wel eens iets beter gevoeld. Ik had niet door wat er was. Ik ging net achterwaarts en dacht in eerste instantie; ‘ik heb toch niet fout gereden?’ De jury gaf aan dat het Parcival’s mond was. Een druppeltje bloed is meer als genoeg. Je kunt er niets aan doen. Einde verhaal.” De amazone verwacht niet terug te keren naar de Verenigde Staten, wat voor haar een onheilsplek lijkt te zijn. “Twee jaar geleden raakte mijn paard in Las Vegas geblesseerd en nu dit. Als het ons lukt een medaille te winnen stap ik wel op het podium, maar ik denk dat ik die daarna zal weggooien. Voor mij is het dan een medaille zonder waarde”, aldus Cornelissen.

Ook het Nederlandse kamp reageerde geschokt op het bericht. Adelinde Cornelissen leek met een prachtige rit op weg naar een hoge score. “Drama!”, vat Anky van Grunsven het gebeuren in één woord samen. “Ik ben helemaal in shock. Ze stond op 80 procent en dan gebeurt er zoiets.” Ook Tineke Bartels was verbijsterd. “Is dit erg, of is dit erg.” Ook bondscoach Sjef Janssen baalt flink. “Gezien de score van dat moment met zijn sterkste onderdelen, de piaffe en passage, nog in het verschiet leek Cornelissen kans te hebben op een hoge individuele klassering in de special en de kür”.

De gouden teammedialle leek het Nederlandse team gisteren bijna niet meer te kunnen ontgaan, met Imke Schellekens Bartels aan kop en Hans Peter Minderhoud op plaats drie. Nederland kent dankzij de diskwalificatie van Adelinde Cornelissen – die ook individueel niet meer deel mag nemen – echter geen schrapresultaat meer, waardoor alle druk op de schouders van Edward Gal en Totilas (v. Gribaldi) komt te liggen. Zij rijden vanavond de allesbeslissende rit.

Imke Schellekens Bartels pakte de eerste dag fier de leiding na een spetterende proef met Hunter Douglas Sunrise (v. Singular Joter), al bezorgden twee fouten haar flinke onvoldoendes. Ze maakte dit in de andere oefeningen echter ruimschoots goed en kreeg 73,447 procent van de jury. Hans Peter Minderhoud reed eveneens een zeer goede proef. Verrassend, omdat het voor de veterinaire keuring nog spannend werd of hij wel mee zou mogen doen, aangezien zijn Exquis Nadine (v. TCN Partout) zaterdag viel op het asfalt en schaafwonden opliep. De schade bleek mee te vallen en Hans Peter Minderhoud kreeg 72,255 procent voor zijn uitstekende rit. Op de tweede plaats staat voorlopig de Duitser Christoph Koschel. Hij kwam in actie met de spectaculair bewegende Donnperignon (v. Donnerhall). Zijn sterke proef werd beloond met een score van 72,638 procent. 

Adelinde Cornelissen Parzival Wereldruiterspelen

Klik hier voor alle uitslagen.
Lees hier alles over de Wereldruiterspelen.

Foto 1: Rob Renieri
Foto 2: Dirk Caremans

Bron: Horses.nl

© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.

9 reacties op “WEG: Diskwalificatie voor Adelinde Cornelissen

 • maaike

  dit is toch belachelijk!!! heel apart vind ik dit!

 • Ada

  Wat een drama voor het Nederlandse team, maar nog groter drama voor Adelinde……

 • willemijne

  Belachelijk, je wordt verlicht om zon bak ijzer in te hangen. Is geen eigen keuze, en ieder paard kan zich op de tong bijten(doen wij als mensen toch ook wel eens!)! En dan meteen voor alle onderdelen. Maarja jury is koning om het zo maar even te zeggen!

 • ongelovelijk

  Wordt tijd dat de regels veranderd worden. Laten ze na de proef een check-up doen. Blijkt het niet ernstig te zijn, dan telt resultaat gewoon. Is het wel ernstig dan pas diskwalificeren…. Wat is de sport toch hard op deze manier. En zeker niet eerlijk. Adelinde en overigen sterkte…..

 • ton

  Drama! Had Edward Gal op het NK ook… Lijkt mij dat zo’n verwonding na ‘de bel’ door een dierenarts gecontroleerd kan worden. Als het dan een lompigheid van het dier is, en geen schade veroorzaakt door de ruiter/amazone, proef opnieuw laten rijden…

  Waarom zit die ene persoon in het blauwe jack op de video om ongeveer 2:09 na het begin van de clip te lachen? Grrrr!

 • steven

  brute pech , dit kan iedereen gebueren . Maar een bloedend paard hoort niet thuis in de ring, het leven is hard. De sport heeft bij buitenstaanders soms al een niet te beste reputatie. Het welzijn van het paard gaat voor alles. en men mag geen enkel risico lopen. Stel je laat doorrijden en het wordt erger en erger en na 50 seconden ligt parzival zo dood als een pier in het midden van de ring dan hoor je wat. Echt pech en echt jammer maar de jury nam de juiste beslissing.

 • 4horses

  Mijn enige vraag: waarom bijt Parzival op zijn tong? Angst, teveel druk? Wel de juiste beslissing, stel je inderdaad voor, zoals Steven zegt, dat het paard blijft doorbloeden en het bloed vermengt in het schuim.

 • Wat een pech voor Adelinde en Parcival! Het zag er zo mooi en veelbelovend uit.

 • Chantal

  Erg sneu voor Adelinde, maar ja shit happens…
  en idd een bloedend p[aard hoort niet in de ring, maar om even te reageren op Steven, een paard bloed echt niet dood uit een wondje van 2mm!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.