Ga naar hoofdinhoud

Wetenschappelijk bewezen: ‘Ruiters zijn betere mensen’

Foto Lonneke Ruesink
Volgens Duits onderzoek heeft paardrijden een gunstige invloed op karakter en sociale ontwikkeling. Dit is de conclusie van een studie, die vorig jaar is uitgevoerd in opdracht van de Duitse hippische federatie (FN). FN secretaris-generaal Soenke Lauterbach legt uit: ”We waren zelf altijd al overtuigd van de positieve invloed van het paard op de ontwikkeling van kinderen en adolescenten, maar we wilden weten of onze opvattingen en argumenten klopten.”

De studie wijst uit dat paardenliefhebbers goed zijn in leidinggeven en veel doorzettingsvermogen hebben. Verder zijn zij vastberaden, enthousiast, veerkrachtig en structueel erg sterk. De ruiters beschikken ook over sterke sociale vaardigheden.

De omgang en het nauwe contact met het dier vraagt een hoge mate van empathie en gevoeligheid voor de subtiele lichaamstaal van het paard. Door de omgang met paarden komen deze vaardigheden goed tot uiting. Tijdens het onderzoek gaven de ruiters aan zich tevreden, sportief en dicht bij de natuur te voelen.

Voor het onderzoek werden 411 ruiters in de leeftijd van 14 tot en met 65 jaar ondervraagd. Als controlegroep werden 402 mensen ondervraagd die niets met paarden hebben. Met het oog op de verschillende persoonlijkheden werd onder andere gebruik gemaakt van impliciete vragen.

Voor ouders die aarzelen om hun kinderen te laten paardrijden, lees dit bericht. De wereld zou blijkbaar een betere plek zijn met meer ruiters en amazones.

Bron: Horses / FN / St-Georg

14 reacties op “Wetenschappelijk bewezen: ‘Ruiters zijn betere mensen’

 • Maria vd Berg

  Ha ha ha, …bezwaar tegen ‘ruiters zijn betere mensen’! Het onderzoek wijst uit dat ruiters eigenschappen/vaardigheden beter ontwikkelen of ontwikkeld hebben in vergelijk met niet ruiters. Blijft de vraag of zij die verbeterde eigenschappen/vaardigheden ook ten goede laten komen aan de verbetering van henzelf en hun omgeving? Wat doen ze ermee?
  Super interessant onderzoek overigens!

 • Imre

  Inderdaad scherp opgemerkt, Maria !

 • Jessica vd Heijden

  Hoe graag ik ook zou geloven dat je een beter mens wordt van paardrijden, toch klopt de redenering hierboven volgens mij (ook een wetenschapper) niet.

  Zoals het in dit artikel beschreven is, toont het onderzoek slechts aan dat paardenliefhebbers bepaalde karaktereigenschappen hebben; het toont niet aan dat die door het paardrijden zijn ontstaan. Met andere woorden: de kans is groot dat deze mensen zijn gaan paardrijden OMDAT zij die eigenschappen hebben, en niet omgekeerd. En dan is het dus ook niet zo dat als je je zoon of dochter aanspoort om te gaan paardrijden, dat zij/hij daar een beter mens van wordt.

  Tenzij ze natuurlijk de karakterontwikkeling van de paardrijdende personen in kwestie hebben gevolgd tijdens hun leven, en ook een controlegroep die met hetzelfde karakter begon maar niet ging paardrijden. Dan is inderdaad aan te tonen of paardrijden je karakter beinvloedt. In dat geval geloof ik het helemaal. Maar dat lijkt me onwaarschijnlijk.

 • Marc van der Steen

  Maria, je hebt gelijk. Daarnaast kun je, wetenschappelijk gezien, bij het onderzoek ook je vraagtekens zetten. Het is maar, wat je wil horen.

 • Ann Segaert

  Er is een verschil tussen paardenliefhebbers en ruiters! Als ik zie hoe bepaalde ruiters met hun paarden omgaan kan ik er onmogelijk mee instemmen dat zij sportief en zich dicht bij de natuur voelen, alhoewel als ik zie hoe de natuur er nu uitzie …..
  Die eigenschappen die genoteerd staan, kunnen evengoed voor niet paardenliefhebbers gelden 🙂

 • Claudia van Bree

  Het onderzoek is op te vragen bij de Duitse ruitersportfederatie FN: [email protected] of bel 02581/6362-127.

  Redactie Horses

 • Jeannette Buitenweg

  Ik denk niet dat het paardrijden je basis karakter veranderd.
  Maar als instructrice heb ik in alle jaren wel een beeld gekregen van wat het met de ontwikkeling van, met name kinderen, doet.
  Ik heb stellig het idee dat je bestaande eigenschappen er wel positief door ontwikkeld worden. Ook leer je om te gaan met je mindere eigenschappen als driftigheid, ongeduld, passiviteit of verlegenheid. Je moet in teamverband met een paard/pony leren werken. Die vaardigheden heb je in je karakter zitten, maar kun je zo ook heel goed aanleren. Zelfkennis en eigenwaarde, ik heb de kids zien groeien.
  Het hele verhaal staat of valt overigens met de begeleiding die je er in krijgt. Pas onder begeleiding leer je het op een goede manier te doen.
  Met dank aan het dier, dat een eerlijke spiegel is van jouw handelen en met hun instant reacties een goede leermeester zijn.
  Het is niet voor niets dat er effectieve management trainingen met paarden gewerkt wordt !
  Een beter mens wordt je er wellicht niet van, maar je zou beter kunnen weten….

 • megan roosens

  ik ben ook een ruiter en dat is wel waar wat ze zeggen,
  ik zeg dat ook altijd dat ruiters betere mensen zijn ik heb het al vaak genoeg gezien!
  ik vind dat mensen die die goeie karakters niet hebben en overal tegen zijn eens moeten gaan paardrijden,
  dan zou de wereld inderdaad beter zijn en er zou minder vandalisme zijn omdat ze gaan leren om meer van de dingen te houden, en dan hebben ze een bezigheid om te doen in plaats van zich te vervelen en slechte dingen te doen grtjs megan 🙂

 • Shana Rosseel

  Ik ben vooral gemakkelijker in de omgang als er paarden bij zijn of paarden betreft.

 • Geerlink

  bij mij blijft de vraag: selecteert of ontwikkelt de hobby die capabele mens

 • whut

  Je hebt het of je hebt het niet in je zo simpel is dat niet lullig bedoeld maar voor zulke vaardigheden heb je echt geen paard nodig..

 • Paul

  Niet mee eens! Ik ken meerdere personen die compleet contactgestoord zijn en erg emotioneel in elkaar zitten, absoluut geen leiders zullen zijn, maar wel een grote liefde hebben voor het paard. Dus bullshit naar mijn weten.

 • vasudhara

  Ik twijfel er ook aan, ik rij al vanaf ik 4 ben en ik hen nog steeds actief bezig met paarden en wat mij opvalt is dat er ook veel ‘ruiters’ zijn die hun paarden slaan voor als ze iets niet snappen trekken om de mond tot bloedens toe en met hun sporen er in prikken zonder dat de paard er iets van snap. Genoeg mensen in de paarden spord die denken dat ze beter zijn omdat ze zo’n goed paardje hebben of omdat ze meer geld hebben kijk eerst egt Hoe het in me kaar zit want in het egt zijn er genoeg mensen doe rijden voor de aandacht maar daar bij hun paard wel pijn doet maar dit durven ze nooit bloed te geven! Dus wat je ook doeb wie je ook bent je word geen beter mens Door paardrijden maar je word een beter mens als je zelf je problemen durft aan te gaan!

 • walverst

  Er is geen vervelender volk dan paardenvolk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook
Haal meer uit je abonnement!Ontdek jouw voordelen en activeer je account.

'Ik ben veel onderweg. Door Horses Premium ben ik elke minuut van de dag op de hoogte van alles wat er speelt.' Rob Ehrens
Ontdek jouw voordelen!