Het debat over hyperflexie speelt al jaren, maar het is eigenlijk voor het eerst dat de trainingsmethode in één adem met andere disciplines dan de dressuur wordt genoemd. “Het komt regelmatig voor in disciplines als crosscountry, mennen, reining en het springen”, aldus het rapport. Volgens de ISES wegen de gymnastische effecten van hyperflexie niet op tegen de negatieve impact op het paardenwelzijn.
Volgens de ISES wordt een verkeerde hoofdhouding te veel beloond op FEI wedstrijden. En dat terwijl de FEI de rollkur officieel heeft verboden. ISES stelt dat het achter de loodlijn komen van het hoofd strafpunten op zou moeten leveren, maar in de praktijk juist wordt beloond door juryleden. “Met name op het hoogste niveau.”
ISES stelde het statement op naar aanleiding van 55 studies naar de hoofd- en nekhouding van paarden. 42 studies evalueerden de impact op het paardenwelzijn, hiervan zou 88% concluderen dat de gevolgen negatief zijn.
Klik hier voor het volledige document.
Bron: ISES / Horsetalk.co.nz
Nou, dan hoop ik dat het hier ook eens voor de huis-tuin en keuken, lees, landelijke wedstrijden gaat gelden. Want persoonlijk heb ik het idee dat toch nog heel vaak geld; geen gelul, trek hem in de krul.(en je staat vooraan) Als ik dat zo even zeggen mag……
Hier wat Alexander Rath zegt over zijn trainingsmethoden
http://www.zdf.de/ZDFmediathek/kanaluebersicht/aktuellste/492#/beitrag/video/2465612/Rath:-%22Freuen-uns-auf-die-EM%22
Elk mens met gezond paarden(verstand) weet dit al jaren. Het is een groot schandaal dat er niet op een breed vlak ingegrepen wordt. De lobby van sommige “grootheden” reikt helaas ver. Goudenmedailles winnen en de kas spekken zijn belangrijker dan paarden immers, de buitenwereld mag niet zien hoe het van binnenuit als het ware “rot” is. Toen ik ooit de partij van de dieren erop aanspraak kreeg ik te horen dat een bezoek bij een z.g. prominente gebruiker en haar trainer/partner van deze vorm van dieren mishandelen had aangetoond dat het aldaar niet “zo erg was” (tijdens het gearrangeerde bezoek) men zou zeer “deskundig” zijn, conclusie: de PvdD durft er zijn vingers niet aan te branden, dat zou stemmen kunnen kosten….. Bagatelliseren.
Cynisch zou ik zeggen: het maakt niet uit als weer eentje z.g.n “kapot” gaat en via de achterdeur of het abatoir verdwijnt, we fokken er toch genoeg. Daar mogen we trots op zijn……
Ooit hoorde ik een prominente nederlandse fanatieke LDR trainer op de Duitse TV zeggen dat tegenstanders het niet begrijpen. Wie begrijpt er hier iets niet is de essentiële vraag. Met verbazing moet ik constateren dat deze gebruiker zelfs een lintje van ons vaderland mag dragen.
Het zou goed zijn als LDR-ruiters een gelijkwaardige behandeling krijgen als Ben Johnson en Lance Armstrong. Dat lijkt mij een zinvolle overweging.
Of……. laten we ze nog langer paarden mishandelen???
Ben ik nou cynisch of de verantwoordelijke die het toelaten en doen? Graag ontvang ik het nodige commentaar……
Helemaal mee eens. Deze methode wordt gebruikt omdat je het paardenlichaam zo zonder verzet op alle manieren kunt loswerken en aanspannen en veel controle kunt krijgen. Nog afgezien van het niet vriendelijke aspect heb je het punt dat het paard dus compleet niet naar de hand gereden wordt. De beweging van het paard eindigt nooit naar de hand toe, want de kin zit op de borst. Dit zie je vooral in de uitgestrekte draf en in de passage/Piaf. Ook als het paard uiteindelijk bovenin loopt. De motor zit in de voorhand waardoor je die maaibenen krijgt en een achterhand die achter de massa aankomt. Ook zie je veel open monden en soms zelfs blauwe tongen door geen correcte aanleuning. zoek foto’s en filmpjes op van onze toppers en kijk goed naar de mond, je zult hier van schrikken. Op het NK reden bijna alle toppers met deze methode en ik heb daardoor ook weinig happy athletes gezien. Ookal waren er lovende woorden naderhand in de pers. Ga eens bij het losrijden kijken zou ik zeggen en let dan vooral op het teugelgebruik van onze toppers. En op de ontevredenheid van de paarden, op een enkele uitzondering na……
Eíndelijk mag het dan hardop gezegd worden.
Nu zullen we uit de ontkenningsfase moeten komen over het feit dat we zo trainen, verwijzend ook naar de link van Han Coolen. Te beginnen bij de top, want alles wat eronder zit loopt vanzelf met hen mee in de pas.
En dan, wat is de volgende stap?
Dan wordt het m.i. hoog tijd dat juryleden het verschil tussen een correctgaand paard en een Rollkur-ganger gaan leren herkennen. Het incorrecte moet afgestraft gaan worden, niet langer beloond.
En ook het onderwijs moet dus weer correct gegeven gaan worden, waarbij de hulp van goede leermeesters een must is. Wie daaronder valt is weer een tweede discussiepunt.
En nu maar afwachten of er ook daadwerkelijk wat mee gebeurt. Het voordeel is echter dat de Moderne Rijderij de algemene opinie meer en meer tegen zich gaat krijgen; mensen zijn niet gek …..
Ben het zo met voorgaande schrijvers/schrijfsters eens !!! En nu ook eens van die overbodige stang af, gewoon lekker op een normaal bit, zo ben je er ook gekomen !!! Kan je dit niet ??? Dan ben je er niet aan toe om ” hoger” te rijden !!!
Dhr. Valkenburg slaat de spijker op zijn kop, zo is het helaas in de paardenwereld, in de top gelden vooral medailles, lintjes en het grote geld voor die arme dressuurpaarden, Totilas als boegbeeld. Geen cynisme maar realiteit, waarom worden er zoweinig boetes opgelegd?
Beste Lauri. Met vriendschappelijke intenties wil ik iets toevoegen/corrigeren: Bij LDR is wel degelijk zeer veel verzet, de methode helpt het te onderdrukken, als het niet zichtbaar is betekend dat niet dat het er niets is. Daar ligt juist het probleem, de paarden hebben geen schijn van kans……
Beste Huub Valkenburg,
Ik denk dat Laurie bedoelt dat als je eenmaal het paard in die houding/houtgreep hebt (en daar is niet zoveel voor nodig, een slof en een flinke vuist “werken” al) vele paarden het opgeven, eraan toegeven en “zonder verzet”, zoals Laurie terecht zegt, uitvoeren wat de ruiter eist. Er is geen sprake van medewerking van het paard, enkel en alleen maar oplegging vanuit de ruiter dmv deze dwangpositie naar het paard. Het geeft de ruiter valse controle, geen rijkunstige controle.
De karaktervolle paarden die zich niet overgeven gaan via de achterdeur weg.
Het is ook niet voor niets dat een Anky en een Imke geen vervolgpaard hebben ….
Dus ik denk, Huub, dat we allemaal hier wel hetzelfde bedoelen.
Mooie aanvullingen. Hopelijk komen er nog meer, vooral uit deskundige hoek. Jammer dat het boek van Ernest van Loon, Ruiters en Rechters niet meer verkrijgbaar is. De auteur zal waarschijnlijk, in zijn vredige graf, de tenen krommen, hij heeft zich zoveel anders gewenst, terecht…… Zijn woorden en geschriften mogen nooit verloren gaan……..
http://www.welt.de/sport/article144984952/Bei-den-Totilas-Auftritten-reitet-die-Skepsis-mit.html
Beste Huub. Je hebt zeker gelijk dat er van de paarden verzet is tegen deze methode. Wat ik bedoelde te zeggen is dat een paard in deze houding voor een ruiter makkelijker te controleren en te forceren is, omdat het paard weinig kan met de kin op de borst. Helemaal zoals de heer Paerels het zegt. Dus we zitten helemaal op dezelfde lijn. Ik zie graag een paard dat voor zijn ruiter wil werken omdat de ruiter fijngevoelige hulpen geeft en het paard zo helpt om op zijn gewicht naar de achterhand te plaatsen.
Graag wil ik een stelling citeren uit het boek van ERNEST Van LOON, ruiters en rechters deel 1, blz 39: HET IS OOK NU NOG: VERKRACHTING VOLGENS DE GEWELDMETHODE OF…… HARMONISCH ONTWIKKELEN VAN ZIJN NATUURLIJKE BEGAAFDHEDEN. Jaren geleden gebruikt ik het woord verkrachting, deze site paste daarna sencuur toe, ik ga ervanuit dat deze stelling van Ernest v Loon met respect behandeld wordt. Het meest verbaasd mij dat iedereen de mond vol heeft van HARMONISCH ONTWIKKELEN, de praktijk laat iets anders zien 🙁
Het is eigenlijk een beetje hetzelfde als doping gebruiken bij wielrennen. Het is niet goed, maar als je het niet gebruikt kom je niet meer mee. Op de klassieke(re) manier je paard trainen kost veel meer moeite en tijd en je krijgt vaak nog minder punten ook. Daarom is het zo lastig uit te bannen als de jurering niet gaat veranderen.
Het circus wat Dressuur heet,
en waar het paard als Jan Klaassen mag optreden.
Dit is beslist géén Dierenwelzijn, maar Dierenmisbruik.