Wormenkuren in Groot-Brittannië straks ook alleen op recept - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Wormenkuren in Groot-Brittannië straks ook alleen op recept

Foto Lonneke Ruesink
De Britse dierenartsenorganisatie BVA heeft voorgesteld om wormmiddelen voortaan alleen op recept uit te gaan geven. Nu mag een gekwalificeerd persoon (SQP) of een dierenarts het middel voorschrijven. De BVA wil dit beperken tot enkel de dierenarts. Reden hiervoor is dat er bij wormen een groeiende resistentie is te vinden.

Waar wij in Nederland er al enige tijd aan gewend zijn, dat wormmiddelen alleen via recept van de dierenarts zijn te verkrijgen, is men in Groot-Brittannië erg ontzet over dit nieuws. Volgens tegenstanders zal dit alleen maar tot hogere kosten leiden, waardoor sommige eigenaren misschien helemaal geen wormmiddelen meer zullen gebruiken.

BVA voorzitter Peter Jones: “ Resistentie is een groot probleem dat we aan moeten pakken. Dit soort middelen moeten we alleen voor laten schrijven door een dierenarts, die de paarden kent. De dierenarts maakt zijn beslissing op basis van een goede diagnose.”

De British Equestrian Trade Association (BETA) was verrast door het voorstel en vindt het een stap terug. Een zegsman: “Als dit doorgaat, moeten ruim 450.000 paardeneigenaren advies van een dierenarts in gaan schakelen. Hierdoor komen er extra kosten bij. Er zullen mensen zijn die daarom geen dierenarts laten komen.” Maar BETA-voorzitter Keith Chandler ziet ook een voordeel: “Het gebruik van wormmiddelen deels aan banden leggen, zal verdere resistentie vertragen en wetenschappers tijd geven om nieuwe of andere wormmiddelen te ontwikkelen.”

Bron: Horses/ Horse and Hound

 

 

Eén reactie op “Wormenkuren in Groot-Brittannië straks ook alleen op recept

 • Elly Cardinaal

  Nou, eerlijk gezegd ben ik er nog helemaal niet aangewend.
  Het advies van de DA is minimaal, mestonderzoek nog steeds niet 100 procent betrouwbaar, prijs is omhoog gegaan en het is moeilijker verkrijgbaar.

  Het voordeel voor het langzamer resistent worden, zie ik dus eerlijk gezegd niet tot stand komen.
  Wel denk ik dat er steeds meer mensen niet meer ontwormen. En dat lijkt me ook geen goede zaak.
  DA heeft uiteraard wel omzetverhoging door deze gedwongen winkelnering.

  Ik blijf het een foute gang van zaken vinden en met mij vele paardeneigenaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook