Ga naar hoofdinhoud

Scott Brash flikt het! Pakt Rolex Grand Slam met Hello Sanctos

Scott Brash met Hello Sanctos Foto: Shannon Brinkman / www.arnd.nl
Wat een legendarische prestatie! Scott Brash doet waar iedereen de afgelopen maanden - en de Schot in het bijzonder - van droomde. Met de briljante Hello Sanctos pakt de nummer één van de wereld als eerste ruiter aller tijden de Rolex Grand Slam: Genève, Aken en nu ook Spruce Meadows! "De Rolex Grand Slam winnen is de droom van iedere ruiter. Ik had nooit gedacht dat het écht kon", reageerde Brash.


De tijd stond krap in de tweede ronde van parcoursbouwer Leopoldo Palacios Jugo en juist dat hielp Brash in de alles beslissende ronde. Pedro Veniss en Pieter Devos hadden allebei al twee fenomenale ritten neergezet met respectievelijk Quabri de l’Isle en Dylano, maar overschreden de toegestane tijd. Niemand van de overige foutlozen uit ronde één hield vervolgens de nul. Op één man na dus, de laatste starter Scott Brash. Een foutloze rit zou hem de 500.000 dollar van de CP International opleveren én de felbegeerde 1 miljoen euro bonus van de Rolex Grand Slam. En zoals de Brit al talloze keren bewezen: ‘Scott Brash always delivers’, oftewel Brash staat er als het écht gebeuren moet. De nummer één van de wereld is in een klap een levende legende.

Foto: Shannon Brinkman / www.arnd.nl
Foto: Shannon Brinkman / www.arnd.nl

‘Nog een keer’
“Wanneer je zolang je pijlen richt op zoiets en je hele team zoveel energie en werk erin heeft gestoken, om het dan daadwerkelijk te bereiken en je droom werkelijkheid te zien worden, dat is een geweldig gevoel”, vertelt de winnaar. “Woorden kunnen dit niet beschrijven, het moet nog allemaal even bezinken.” Toch heeft Brash zijn doelen voor volgend jaar al weer gesteld, want naast de Olympische Spelen in Rio gaat Brash ook een poging doen in de Rolex Grand Slam. “Men zei dat het onmogelijk was om alle drie de Grote Prijzen achter elkaar te winnen, maar het is gelukt. Nu gaan we proberen het nóg een keer te doen! Sanctos voelt beter dan ooit tevoren dus de verwachtingen zijn hoog.”

Devos rekende niet op barrage
Voor Pieter Devos – winnaar van Calgary in 2013 – een tweede plaats ter waarde van 300.000 Canadese dollar met de vermogende schimmel Dylano, gevolgd door de Braziliaan Pedro Veniss met de prachtige vos Quabri de l’Isle, die 200.000 dollar mee naar huis neemt. “Je hoeft je niet te schamen als je vlak achter Scott eindigt”, is Pieter Devos tevreden. “Na mijn tijdfout zeiden er mensen tegen me dat er wellicht een barrage zou komen tegen Pedro, die ook een tijdfout had. Maar diep van binnen wist ik dat er geen barrage zou komen, want Scott moest nog!”
De Braziliaanse topper Pedro Veniss kon zijn geluk ook niet op met zijn derde plaats. “Dit was mijn eerste keer op Spruce Meadows en dromen kwamen uit. We wonnen de Nations Cup en nu derde in de Grote Prijs, ik ben een gelukkig man!”
Het vierde geld, ook nog 130.000 dollar, was voor Richard Spooner met Cristallo (v. Caretino). McLain Ward en HH Azur mochten zich als vijfde opstellen.

Van der Schans knap negende
Wout-Jan van der Schans kreeg met Capetown problemen in de dubbelsprong met twee brede oxers. Zowel het eerste als het tweede element ging naar het Canadese gras, waardoor 8 op het scorebord verscheen. De krappe toegestane tijd resulteerde voor Van der Schans in twee tijdstrafpunten en een totaal van 10 strafpunten. Toch nog goed voor een negende plaats, ter waarde van 25.000 dollar.

Foto: Shannon Brinkman / www.arnd.nl
Foto: Shannon Brinkman / www.arnd.nl

Klik hier voor de resultaten van de CP International Grand Prix van Spruce Meadows.

Verslag na eerste ronde
De altijd koelbloedige Scott Brash slaakte een zucht van verlichting toen hij zijn Hello Sanctos door de finish had geloodst op Spruce Meadows. De Schotse nummer één van de wereld is daarmee weer een ronde dichter bij de Rolex Grand Slam, goed voor een bonus van één miljoen euro!
Zelden is Scott Brash op zenuwen te betrappen, maar zijn strakke gezicht bij het betreden van de International Ring sprak boekdelen. De CP International Grand Prix is hét hoogtepunt van het jaar voor de Schot, die sinds Genève eind vorig jaar en Aken in mei dit jaar kans maakt de eerste ruiter ooit te worden die de Rolex Grand Slam wint. Een grote last viel van de schouders van Brash, toen zijn geweldenaar Hello Sanctos wederom alle balken in de lepels liet.
Tien combinaties in totaal hielden de nul in de rijkelijk gedoteerde Grote Prijs in het Canadese Calgary. Naast de vier combinaties uit het eerste deel voegden ook McLain Ward met HH Azur, Captain Canada en winnaar van vorig jaar Ian Millar met Dixson, zilveren medaillewinnaars van EK Aken Gregory Wathelet en Conrad de Hus en de Amerikaanse topper Beezie Madden en Cortes C zich bij de foutloze combinaties. Ook Yann Candele en Alexis Borrin mogen met één tijdfout een ronde verder.

Verslag na 24 starters
Wout-Jan van der Schans is na de eerste 24 starters in de CP International Grand Prix van Spruce Meadows één van de slechts vier foutloze combinaties. Met de extreem goed springende Oklund-zoon Capetown overwon de routinier alle hindernissen in Calgary zonder problemen.
Zoals gebruikelijk staat het hoog en breed op de terreinen van Spruce Meadows, waar de Grand Prix deel uitmaakt van de rijkelijk gedoteerde Rolex Grand Slam. Maar vooral de driesprong – bestaande uit drie steilsprongen – na de sloot en de hoge steilsprong 12 zorgen voor problemen bij de combinaties.
Naast Wout-Jan van der Schans bleven tot nu toe ook Braziliaan Pedro Veniss met Quabri de l’Isle (v. Kannan), Richard Spooner met Cristallo (v. Caretino) en Romain Duguet met Quorida de Treho (v. Kannan) foutloos. De overige Nederlanders hadden minder geluk: Henk van de Pol kreeg met de in topvorm stekende Willink de insprong van de driesprong naar beneden en eindigde door een tijdfout op vijf strafpunten. Willem Greve zag de hengst Carambole N.O.P. twee keer een fout maken en de tijd overschrijden.

Bron: Horses

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook