Ga naar hoofdinhoud

Administrateur- en belastingadviseur voor paardenbedrijven

Marcel Sanderse is 46 jaar, woont in Beekbergen, heeft een kantoor in  Apeldoorn en is werkzaam als administrateur en belasting adviseur voor paardenbedrijven. Marcel heeft de opleiding HBO SPD Bedrijfsadministratie gevolgd en startte vijftien jaar geleden zijn eigen bedrijf www.paardenadministratie.nl op, welke een handelsnaam is van ABM-Adviesgroep. In de toekomst wil hij graag de naamsbekendheid van het bedrijf uitbouwen.

1) Waarom heeft u voor dit beroep gekozen?
Omat ik graag tussen de paarden ben en ik heb geconstateerd dat veel bedrijven in de paardensector de belastingregels verkeerd toepassen of er helemaal geen rekening mee houden. Daarom ben ik het gaan combineren. Ik kan de vertaalslag maken tussen de administratieve verplichtingen en het werken met paarden  en dat maakt het zo leuk. Ik kom op veel locaties en maak veel mee op paardensportgebied.

2) Hoe groot is de behoefte aan dit beroep?
Je komt veel in contact met paardenmensen en er zijn weinig specialisten op dit gebied. Voor heel veel ondernemers groot of klein kun je dus veel betekenen en besparingen bereiken. Vooral op het juist toepassen van de BTW regels en het juist toepassen van de wetten van de inkomstenbelasting, valt vaak veel winst te behalen. Ondanks dat het misschien een saai onderwerp lijkt zijn veel relaties blij dat ze er zelf niet naar om hoeven te kijken. Waardering voor je werk geeft namelijk een hoop voldoening.

3) Wat bespreekt u op een afspraak?
Tijdens een eerste afspraak wordt er eerst naar het bedrijf gekeken. ‘Wat voor een bedrijf is het?’ en ‘Wat heeft het bedrijf nodig?’. Daarna bespreken we de mogelijkheden en verbeterpunten. Tevens maken we afspraken over de aanlevering van de administratie. Dit kan online of worden opgehaald. Wij werken alleen op afspraak en bezoeken per dag verschillende regio’s. Wij gaan veel naar mensen toe, maar het is ook mogelijk om bij ons op kantoor langs te komen.

4) Welke mensen/bedrijven roepen vooral uw hulp in?
Dat is heel wisselend. Dit kunnen maneges, instructeurs, pensionstallen, handelsstallen of ruitersportwinkels zijn. Ook veel startende ondernemers roepen onze hulp in, wij begeleiden hen vaak in het maken van een financierings- en/of ondernemingsplan.

5) Welk opmerkelijk voorval is u het meest bijgebleven?
Ik begeleidde voor een aantal jaar terug een startende ondernemer. Het ging niet zo goed met zijn bedrijf, de klanten bleven weg. Aan het eind van de maand vroeg hij aan mij : ‘Waar kan ik mijn salaris ophalen?’. Als ondernemer moet je echter helemaal voor jezelf zorgen dus dat viel tegen.

DSC004586) Wat is uw mooiste moment uit uw werkleven?
Ik vind de combinatie heel erg mooi. Ik werk met paarden en ik houdt mij bezig met administratie en belastingen. Tevens was de eerste klant die binnen kwam, vijftien jaar geleden, natuurlijk ook erg mooi. Het is erg leuk als het lukt en helemaal als de klanten je trouw blijven.

7) Wat zijn de minder leuke kanten van het werk?
Ik kan maar weinig minder leuke kanten benoemen. Het komt wel eens voor dat ik de hele week op kantoor zit, en dit vind ik minder leuk. Gelukkig heb ik leuke werknemers en hangt er een goede sfeer op kantoor.

8) Gaat het vaak mis als mensen het zelf doen?
Ja. De administratie van een bedrijf kent veel regels en het vergt enige discipline van een ondernemer. Je moet ten eerst snappen wat je moet doen. Ik kom vaak tegen dat er gegevens ontbreken in de administratie. Daarbij is het erg specialistisch werk. De BTW berekeningen bijvoorbeeld zijn erg lastig.

9) Waar haalt u, tijdens het werken voldoening uit?
Tevreden relaties door middel van goede communicatie.  Daarnaast haal ik voldoening uit het coachen van mensen en financiële voordelen voor de bedrijven van mijn klanten.

10) Wat ziet u liever anders in uw beroep (of in de paardenwereld?)
Ik zou graag zien dat als mensen voor zichzelf beginnen, ze niet te lang aanmodderen met de bedrijfsadministratie. Startende ondernemers moeten meteen of op tijd professionele hulp inschakelen. Mensen moeten de administratie niet onderschatten en serieus nemen.

11) Wat is uw eigen affiniteit met paarden? 
Ik heb vroeger veel dressuur gereden en nu spring ik voornamelijk. Ik heb ook met mijn tweespan pony’s marathon gereden. Daarnaast heb ik een instructeurdiploma dus mag ook lesgeven.  Thuis heb ik 2 paarden en drie ponies dus eigenlijk is alles paard. Ik vind het ook belangrijk om voor mezelf een stukje ontspanning te creëren.

12) Wat raadt u mensen aan die dit werk ook willen gaan doen?
Je moet een goede basis en opleiding hebben. Daarnaast moet je kennis up to date blijven, belastingregels veranderen geregeld. Je moet weten wat er speelt en dit bijhouden. Tevens moet je erg secuur zijn, met mensen kunnen omgaan en goed kunnen communiceren. Daarbij moet je begrijpend kunnen vertellen en uitleggen en veel geduld hebben.

Ben jij ook werkzaam in de paardensector en wil je graag jouw verhaal delen? Klik dan hier.

Eén reactie op “Administrateur- en belastingadviseur voor paardenbedrijven

  • Wendy van den Barselaar

    Wat een leuk stuk is dit geworden. Marcel was de afgelopen jaren penningmeester van de NRSV, de rijvereniging voor de betere buitenritten. Hij deed die financiële administratie heel secuur en reed met zijn gezin geregeld mee met onze buitenritten. Een vakman en liefhebber dus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook