Ga naar hoofdinhoud

Ampère: koning van de hengstenkeuring

Ampere

Als dekhengst breekt Ampère door als geen ander. Uit zijn eerste jaargangen leverde hij al twee kampioenshengsten: die van de Britse hengstenkeuring 2012, Flashpoint, en van het KWPN in 2013, Franklin (voorheen Fierce-S). In totaal zijn er bij vooraanstaande Nederlandse en Duitse stamboeken al meer dan vijftien zoons goedgekeurd. 

Rousseau-zoon Ampère werd op 2 mei 2005 als Ajong geboren bij Fred Rensen. Hij fokte hem uit Larivola (Flemmingh x Amor x Farn x Rigoletto). Achter de Rigoletto-dochter Uvola zit opnieuw een dochter van Amor: Odette. Daarmee voert Ampère via moederskant tweemaal de Holsteiner Amor en via vaders- en moederskant dubbel de Holsteiner Farn en de Gelderse Waldo, drie steunpilaren van de Nederlandse fokkerij. Volgens voormalig eigenaar Eugène Reesink vloeit het succes van Ampère daaruit voort.
Met zijn eerste jaargang (2009) gooide Ampère direct hoge ogen. Drie zoons werden op de KWPN Hengstenkeuring 2012 aangewezen voor het verrichtingsonderzoek en Atomic (mv. Tolando) won de VSN Trofee. Jaargang 2010 lijkt nog uitzonderlijker: vier hengsten werden aangewezen en Ampère leverde twee kampioensringhengsten. Ook buiten de KWPN-grenzen doet de hengst goede zaken. Er was een Holsteiner dekbrevet en een premie voor Amaretto (mv. Lavaletto), in Westfalen werden zes zonen goedgekeurd, op de Zuid-Duitse hengstenkeuring leverde hij een premiehengst die 150.000 euro opbracht en in Groot-Brittannië schopte zoon Flashpoint (mv. Dornenkönig) het tot kampioen.

Toch was er niet louter lof voor de hengst. “Er was nogal wat te doen over de correctheid. Ik vond het overdreven dat zo veel mensen vielen over zijn beenstand, die volgens de geleerden toontredend zou zijn. Als hij al incorrect zou zijn zou het meer neigen naar Frans. Het tegenovergestelde dus”, vertelt Reesink. Ondanks de kritiek was de Amerikaan Fritz Kundrun helemaal weg van de hengst en kocht hij hem in het najaar van 2008.
Eind 2010 verhuisde Ampère naar Zweden. Daar staat hij in training bij olympisch ruiter Jan Brink, met wie Fritz Kundrun veel zaken doet. De hengst staat op dit moment in Duitsland voor de fokkerij. Of ‘de professor’ – zoals Ampère bij Nico Witte op stal werd genoemd – ooit nog in de dressuursport verschijnt, blijft de vraag. Reesink denkt dat de fokkerij de boventoon blijft voeren.

Lees meer over Ampère in De Paardenkrant Extra van maart/april 2013 of neem een abonnement!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook