Ga naar hoofdinhoud

Arm gebroken bij testrit, wie is aansprakelijk?

Val ruiter

Vraag: Voor mijn dochter was ik op zoek naar een pony. Via een advertentie op marktplaats hebben wij een pony gevonden en zijn deze pony gaan bekijken bij de verkoper. Omdat de pony bedoeld was voor mijn dochter heeft zij de pony gereden toen wij de pony gingen bekijken. Tijdens de testrit is mijn dochter van de pony gevallen en heel ongelukkig terecht gekomen; zij heeft haar arm gebroken. Ik vraag mij nu af of ik de verkoper aansprakelijk kan stellen?

Antwoord Schelstraete Advocaten

Ons Burgerlijk Wetboek bepaalt in artikel 6:179 BW dat in beginsel de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de gedragingen van het dier. Deze aansprakelijkheid valt onder de zogenaamde risicoaansprakelijkheden.

Er kunnen zich echter omstandigheden voordoen waardoor een uitzondering op het hiervoor genoemde uitgangspunt gemaakt moet worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn als er sprake is van zogenaamde “eigen schuld” aan de zijde van het slachtoffer. Van eigen schuld is onder meer sprake indien het slachtoffer bij het berijden van de pony bewust een gevaarlijke en risicovolle situatie heeft opgezocht of heeft doen ontstaan waardoor de kans op een ongeval toenam. Als de rechter van mening is dat er sprake is van eigen schuld bij het slachtoffer kan hij de schadevergoedingsplicht van de eigenaar van de pony evenredig aan de mate van eigen schuld matigen.

In deze casus geldt dus dat de verkoper, mits hij bezitter/eigenaar is van de pony, in beginsel aansprakelijk is jegens het meisje dat de pony reed. Of er zich omstandigheden hebben voorgedaan welke ertoe zouden kunnen leiden dat er sprake is van eigen schuld zijdens de amazone dient beoordeeld te worden naar de specifieke omstandigheden zoals die zich hebben voorgedaan.

In dit verband is een recent door de Rechtbank Gelderland gewezen uitspraak interessant. Daar ging het ook om een ongeluk waarbij een jonge amazone van een pony was gevallen. De Rechtbank Gelderland oordeelde dat de eigenaar van de pony aansprakelijk was voor de gedragingen van de pony en als zodanig gehouden was om de schade van de amazone te vergoeden. De Rechtbank paste wel een correctie toe van 33% op de omvang van de schadevergoedingsplicht omdat er sprake was van een zekere mate van eigen schuld zijdens het slachtoffer. Zij was namelijk een ervaren amazone zodat zij volgens de Rechtbank bekend was met de risico’s van het ponyrijden. De uitspraak van de Rechtbank Gelderland kan worden geraadpleegd via de website www.rechtspraak.nl (ECLI:NL:RBGEL:2015:5316).

Dit artikel is geschreven door Mw. Nikki Hamers en Mr. Vincent Zitman van Schelstraete Advocaten.
Voor meer informatie neem contact met ons op via info@schelstraete.nl of bezoek onze websiteswww.schelstraete.nl & www.europeanequinelawyers.com.

Klik hier voor alle artikelen van Schelstraete Advocaten.

5 reacties op “Arm gebroken bij testrit, wie is aansprakelijk?

 • Timothy Bolton

  Dit toont hoe irreëel de (Nederlandse) wetgeving is. Als eigenaar van een auto die in onveilige staat verkeert zie ik wel een aansprakelijkheid bij het uitlenen ervan – het is een stuk mechanica dat – eventueel – gerepareerd kan worden.
  In het geval van een paard, praten wij over een dier – een vluchtdier, zelfs. De meest getraind en mak paard kan op een totaal onverwacht moment een onvoorzien actie voeren. Om dan de eigenaar verantwoordelijk te stellen stapt geheel van de realiteit af.
  Bovendien, wanneer wie dan ook een paard berijdt, is het de ruiter die de risico’s van het rijden zou moeten aanvaarden. De paardensport is een van de meest gevaarlijke sporten die wij kennen; begeven wij ons aan dit sport, moeten wij ons de risico’s accepteren. Het geval hierboven genoemd, is simpelweg een manier om geld te kloppen uit een onfortuinlijke situatie.

 • jw

  Timothy helemaal met jou eens,het amerikaanse gedoe moet maar eens stoppen,iedereen aaansprakelijk stellen,denk niet dat de verkoper jouw gevraagd heeft om te rijden,de potentiele koper belt toch of hij mag proberen.
  Dus als ik een hond koop en de hond bijt een week later kan ik de eigenaar aansprakelijk stellen ,gekker moet het niet worden.

  Vraag:Hebben de ouders en ruiter naar een paard -pony gezocht, die past bij eigen kunnen.

  Ik vind de uitspraak van de rechter in Gelderland maar zwak,voor zo n conclusie en uitspraak heb ik geen rechter nodig<eigenaar is verantwoordelijk,maar omdat de ruiter ervaring had ,en de risico s van het kende ,hoeft de straf financieel niet zo hoog te zijn.
  Grote onzin zo n uitspraak,want niemand kan nooit verklaren dat zijn pony of paard nooit zal bokken,of weg springen.Ik rij 30 jaar paard ,zadelmak maken,wedstrijden etc,laatste jaren nooit zoveel ongevallen meegemaakt met zadelmak maken,misschien fokken we wel te heette of bloederige paarden,of kunnen we niet meer rijden zoals vroeger.

 • Eef

  Tja je zou maar zo goed zijn om mensen een proefritje op je pony te laten maken…

 • Martina

  Ben het ook eens met Timothy Bolton. En inderdaad JW …er wordt niet meer gereden zoals vroeger. Omdat men wil “paardrijden” en niet willen leren paardrijden. Het moet allemaal vlug,vlug en dan gauw iets voor jezelf en de wedstrijden in, want daar doe je het toch allemaal voor ?? Goed leren rijden, dat kost tijd en je bent nooit uitgeleerd.

 • Henk

  In dit geval gaat het om het proberen van en pony die te koop stond. Je neemt dan als koper een risico door op een pony die je nog niet kent in een voor jou vreemde omgeving uit te proberen. Het is logisch dat je dan wat kan gebeuren en in dit geval zal de rechter voor 67% koper gaan denk ik. Het verhaal verteld hier niet of het een gemene pony was en of de verkoper had kunnen vermoeden dat het meisje er af zou vallen. Dat zou het verhaal completer maken. Ik vind bij het uitproberen van een pony de eigen schuld factor normaal gesproken heel hoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.