KWPN aan de leiding
,,Gelderse paarden zijn honderden jaren voor een zelfde gebruiksdoel gefokt. Het zijn werkwillige dieren met een gouden karakter. De wereld veranderde, de trekker deed zijn intrede en het KWPN kreeg het voor het zeggen in de Nederlandse paardenfokkerij. Eind jaren negentig vond het KWPN ineens dat er te weinig bloedlijnen waren in de Gelderse richting en werd afgekondigd dat er helemaal geen Gelders bloed meer in hoefde te zitten als er maar sprake is van minder dan 25 procent volbloed. Dan ben je dus het Gelderse paard kwijt. Wat er nu vooraan loopt op keuringen zijn dieren die in niets meer op een Gelders paard lijkt. Dat was reden voor de oprichting van de Gelderlander Paard Associatie door enkele liefhebbers.
Toekomstplannen Gelders paard
,,Wat we willen is een moederstamboek voor het Gelderse paard. Hierin willen we de originele richtlijnen voor het Gelderse type en de bloedvoering vastleggen, waar het KWPN zich dan opnieuw aan moet confirmeren. Vorig jaar hebben we bij het Productschap geïnformeerd waar we aan moeten voldoen om stamboekerkenning te krijgen, omdat de Gelderse paarden anders binnenkort niet meer bestaan. Daar ging men niet op in, omdat we geen gehoor vonden bij het Productschap hebben we ons tot de politiek gewend.
Reddingsactie
,,Het Gelderse paard is nog te redden, want er zijn nog verschillende bloedlijnen, onder andere in het buitenland. Deze moeten in kaart gebracht worden. Er moet een fokplan komen waarin wordt bepaald welk bloed we willen behouden. Het is nog niet te laat, maar dan moet er wel snel iets gebeuren.”
Wat er moet gebeuren, is volgens mij dit: De Gelderlander Paard Associatie (GPA) zou samen met de Vereniging Het Groninger Paard (dat wèl een erkend stamboek is) één stamboek met verschillende registers voor het Groninger Paard en het Gelderse Paard moeten oprichten. Beide clubs moeten zich dan natuurlijk wel uitsluitend met hun eigen ras bezig houden, om ruzie te voorkomen. Het mooiste zou zijn als ook het NeWP (Groninger en Gelderse paarden; maar ook niet erkend als stamboek) en het IHW (zwaarwarmbloeds en Gelderse Paarden; wèl een erkend stamboek) zich hierbij zouden aansluiten. Dan krijg je een organisatie die qua aantal leden een enorm tegenwicht vormt tegen het KWPN, en zijn de klassieke rassen gered. Het kan bèst, maar sommige mensen binnen die stamboeken zouden eens wat meer moeite moeten doen om met elkaar samen te willen werken!!
Heel juist Zakarja. En die problemen beperken zich niet tot Nederland, waar spijtig genoeg de bestuursleden (en zelfs de leden) van KWPN volledig, maar dan ook VOLLEDIG ten onrechte denken dat een KWPN paard een raspaard is. Dit is volledig onjuist. Een Gelders, een Gronings, een Fries paard, DAT zijn enkele voorbeelden van Nederlandse paarden. Een KWPN paard is geen rasaanduiding maar alleen maar een inschrijving in een Nederlands paardenstamboek. ELK ras kan daar ingeschreven worden, maar NIET in het raspaardenboek van Gelders, of Gronings of Fries. DAT zijn rassen.
Ik ben gelukkig nog in het bezet van een gelders paard