Ga naar hoofdinhoud

Bestrijd de winterblues

bestrijdt winterblues licht

Tijdens de donkere wintermaanden trekken Nederlanders massaal naar de zon. Heb je er ooit aan gedacht om wat zonnestralen naar stal halen? Volgens onderzoek kan jouw paard daar best eens baat bij hebben, als de lange dagen op stal hem de winterblues bezorgen.

Een hap hier en een grom daar, apathisch gedrag, onverklaarbare stemmingswisselingen, overmatig eten en slapen. Doen deze kreten je denken aan jouw paard tijdens de donkere wintermaanden? Grote kans dat hij lijdt aan de winterblues. „Veel paarden brengen de winter op stal door en hebben daardoor minder sociaal contact en beweging dan ‘s zomers. Dat kan erg frustrerend zijn”, vertelt dr. Machteld van Dierendonck.

Lichttherapie
Paarden kunnen gevoelig zijn voor het gebrek aan zonlicht, zo blijkt uit een onderzoek van de Nottingham Trent University in Engeland onder leiding van Carol Hall. Het Brackenhurst Equestrian Centre nam het gedrag van een groep paarden tijdens de wintermaanden onder de loep. De helft van de paarden werd gedurende een periode van zes weken dagelijks een uurtje onder speciale lampen geplaatst, de andere helft niet. Vervolgens hield een groep wetenschappers en studenten, die niet wisten welke paarden lichttherapie hadden gekregen, het gedrag en de eet- en slaappatronen van de dieren nauwlettend in de gaten. Wat bleek? Paarden die niet onder de lampen hadden gestaan, sliepen langer dan voorheen en reageerden minder enthousiast op het vooruitzicht van een rit. Ook presteerden ze slechter in een springparcours. Paarden mét een dagelijks zonnekuurtje waren minder chagrijnig dan anders rond die tijd van het jaar.

Biologische ritmes
Dierenarts drs. Fenna Westerduin geeft uitleg over de winterblues. „Ieder levend wezen houdt zich aan ritmes, aangestuurd door een interne biologische klok. Men vermoedt dat winterdepressies het gevolg zijn van een verstoring van dit systeem.” Ziet een paard weinig daglicht, dan raakt zijn bioritme uit balans. Blootstelling aan licht zorgt dat de klok in de pas blijft lopen, zodat slapen, eten en dergelijke bezigheden op het juiste tijdstip plaatsvinden. Als al deze ritmes goed op elkaar zijn afgesteld verbetert dit het inwendige welzijn en het humeur. Ook geeft licht in de ochtend de hersenen een seintje om het energiehormoon cortisol aan te maken waardoor paarden zich fitter voelen. Drs. Westerduin: „Men denkt dat de hersenen bij een tekort aan daglicht te veel van het stofje melatonine aanmaken, wat je paard wat suffer kan maken. Dit heeft weer negatieve gevolgen voor het stofje serotonine, dat juist bevorderlijk werkt op de stemming.”

Tips om winterblues te lijf te gaan
Ga winterblues te lijf met deze tips van ethologe Machteld van Dierendonck en gedragstherapeute Debbie Rijnders.
1. Zorg dat je paard iedere dag buiten komt. Bezorgd om je grasbodem? Maak overdag een flinke wandeling of laat je paard uitrazen in de paddock of buitenbak.
2. Contact met andere paarden doet wonderen voor het humeur van jouw paard. Haal de tralies voor zijn box weg en plaats hem naast een soortgenoot die hij aardig vindt.
3. Staat jouw paard alleen? Hang een spiegel in zijn stal of een uitvergrote foto van een voor hem bekende soortgenoot. Een experiment van dr. Daniel Mills wijst erop, dat dit laatste stress en verveling kan tegengaan.
4. Let op de juiste bijvoeding, zoals vitamine D, een stofje dat jouw paard normaal gesproken opdoet uit zonlicht.
5. Houd je paard bezig. Leg zijn ruwvoermaaltijden (liefst verschillende typen, als hooi en kuil) op verschillende plaatsen. Verstop zijn krachtvoer en leg speelgoed of takken in zijn stal. Wees creatief.
6. Lichtbakken die speciaal zijn ontworpen voor lichttherapie stellen jouw paard bloot aan intens kunstlicht van 10.000 lux. Zet je paard gedurende enkele weken elke ochtend een uurtje bij de lichtbak.
7. Zet een cd met klassieke muziek op. Onderzoek bij melkkoeien liet zien dat ze hiervan beter in hun vel gaan zitten en zelfs meer melk produceren. De gok van het uitproberen waard.
8. Stimuleer je paard met spelletjes. Leer hem bijvoorbeeld alledaagse voorwerpen, zoals een emmer, pion of mobiele telefoon te herkennen met behulp van een clicker of beloning. Je prikkelt zijn nieuwsgierigheid en hij vermaakt zich.
9. Zorg voor voldoende verlichting in de stal. Denk aan lampen met speciaal daglichtspectrum en gebruik dubbele tl-buizen. Pas de branduren van de lampen aan het aantal uren daglicht aan.

Bron: Horses.nl/Bit

2 reacties op “Bestrijd de winterblues

  • MirjamN

    Wat is het verschil tussen gewone dubbele tl buizen in een bak en speciale lichttherapie? Verschil in golflengte van het licht en welk verschil is dat dan of spelen andere factoren een rol?

    En onder punt 9: Pas de branduren aan. Wordt bedoeld aan zomerse tijden, dus van ’s ochtends 7 tot s avonds 10 bijvoorbeeld?

  • Annette

    Beste remedie: ook in de winter de paarden overdag in het (besneeuwde) land zetten. Afgelopen weken prachtig veel zon geweest. Beste lichttherapie die er is en nog goedkoop ook!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook