Ga naar hoofdinhoud

Column: Sportstallen: geef het goede voorbeeld

Placeholder hooi ruwvoer
Naar mijn idee zijn paardenhouders steeds bewuster bezig zijn met het rantsoen van hun trouwe viervoeter. Met name als het diertje iets mankeert (wat helaas nog al eens gebeurt) wordt er alles aan gedaan om hem weer in topconditie te krijgen. En dan zou je denken dat topruiters en sportstallen hierin voorop lopen. Zij zijn professioneel met paarden bezig, besteden hier veel tijd aan en verdienen veelal hun geld met de paarden. Zij zullen toch wel weten hoe je het beste kunt voeren…. zou je denken. Helaas hoor en zie ik dat dit lang niet altijd opgaat. 


Hoeveel sportstallen zijn er wel niet waar de paarden rond 18:00 uur ’s avonds de laatste voerbeurt krijgen en dan pas de volgende ochtend weer. Dit betekent dat deze paarden circa elf uur zonder voer moeten doorbrengen. Als de paarden geluk hebben staan zij op stro, waardoor ze ’s nachts nog iets te knabbelen hebben, maar anders staan zij de hele nacht met een lege maag. En dit terwijl de spijsvertering van een paard erop is ingesteld om een continue stroom vezelrijke voeding te verwerken. In de natuur is een paard 14 – 16 uur per dag bezig met eten en heeft geen dag/nachtritme zoals mensen.

Niet meer dan 6 uur zonder ruwvoer

Uit onderzoek is gebleken dat circa 60% van de sportpaarden last heeft van maagzweren, dus het is extra belangrijk om dit zoveel mogelijk te voorkomen met een goed rantsoen. Om maagzweren te voorkomen is het advies om een paard niet langer dan 6 uur zonder ruwvoer te laten staan. En door voldoende vezels te voeren in combinatie met kleine porties krachtvoer kan veel leed worden voorkomen. Lees meer over het aantal voerbeurten per dag.

Eerst ruwvoer, dan krachtvoer

Ook wordt er op veel stallen nog steeds eerst krachtvoer gegeven en daarna pas ruwvoer. Terwijl alom bekend is dat het beter is om eerst ruwvoer te geven en daarna pas krachtvoer. Tijdens het eten van ruwvoer wordt veel meer speeksel geproduceerd en vezelrijke voeding stimuleert de darmen, wat de vertering ten goede komt. Lees meer over krachtvoer op een lege maag

Waarom besteden sportstallen niet meer aandacht aan het voermanagement? Naast onwetendheid, is de enige reden die ik hiervoor kan bedenken de praktische invulling in combinatie met kosten. Maar wat mij betreft zou dierenwelzijn hierbij een belangrijker rol moeten spelen. Daarnaast moet men niet vergeten dat een dierenartsbezoek + medicatie al snel duurder is.

Lees meer:
Basistips paarden voeren
Nachtbraker met maagpijn
Voermanagement op pensionstallen
Voermanagement: niet alleen wat, maar ook hoe

Nicole Slijkerman  VoerVergelijk

2 reacties op “Column: Sportstallen: geef het goede voorbeeld

  • Ilonka

    Ik ben al jaren van mening dat deze conclusies zeer van belang zijn voor het welzijn van onze paarden.
    Des te spijtiger vind ik het dat juist op het KNHS centrum, de instantie die zo druk is om ons van al deze kennis te voorzien, het voerbeleid al jaren achterblijft bij deze kennis. Ook hier zijn er meer krachtvoer beurten dan ruwvoer beurten en wordt in de ochtend na een lange nacht zonder ruwvoer eerst krachtvoer gegeven.
    Jammer. Gemiste kans om het goede voorbeeld te geven.

  • Annemarie

    Mooi verhaal maar het is niet altijd mogelijk om zeker in de ochtend eerst krachtvoer te geven. Ik zal een voorbeeld geven van mijn eigen situatie. Ik heb zelf thuis 3 paarden staan. Ook heb ik een fulltime baan. Dus wat doe ik? Ik voer om ongeveer half 6 in de ochtend krachtvoer. Zodra dit op is gaan de paarden naar buiten ( en ga ik snel de stallen uitmesten). Ik kan geen uren wachten tot het hooi op is, ik moet tenslotte naar mijn werk. Buiten hebben de paarden de beschikking over een ruime hoeveelheid hooi. In de avond om ongeveer 6 uur of later als het mooi weer is en lang licht, gaan de paarden weer naar binnen daar krijgen ze hooi en krachtvoer tegelijk.
    Ik heb eerlijk gezegd nooit gemerkt dat de paarden last hebben van bovenstaand ritme. Ze zien er top uit en gedragen zich ook zo. Ik vraag me dan ook af of het dan wel zo verkeerd is hoe ik het doe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.