Ga naar hoofdinhoud

Column: Te dunne paarden in de winter

Foto: Lonneke Ruesink
Langzamerhand worden de eerste tekenen van de naderende lente weer zichtbaar. Krokussen en sneeuwklokjes komen weer op en de vogels fluiten ‘s ochtends vrolijke deuntjes. En voor alle paarden en pony’s is dat ook goed nieuws, want dan komt voor hen het weideseizoen weer in zicht.


Vroeger was de winter een periode van schaarste, dieren trekken dan weg naar warmere gebieden, doen een winterslaap of gaan over op de bespaarstand om de winter te overbruggen. Dat is voor ons moderne (sport)paard wel anders. Ze worden geschoren en krijgen dubbele dekens op en moeten ook in de winter de gewenste arbeid nog verrichten. En dat levert weleens de nodige problemen op.

Het fermenteren van ruwvoer door de goede bacteriën stelt het paard in de gelegenheid om het lichaam in de winter warm te houden. En dat proces wordt nu verstoord, niet alleen door die dekens maar ook doordat er kilo’s krachtvoer wordt bijgevoerd bij het doorgaans toch al te (suiker)rijke ruwvoer. En daardoor is de darmflora niet meer in staat om de vezels goed om te zetten en te benutten. Het natuurlijke warmtesysteem werkt dan niet goed meer en het kan ook nog koliek, hoefbevangenheid en diarree tot gevolgen hebben. En daar nog bovenop is het paard niet meer goed in staat de energie uit het voer op te nemen. Waardoor ze ‘te’ mager kunnen worden en bijvoeren met extra krachtvoer alleen maar averechts werkt.

Dat paarden als ze buiten gehouden worden, hun vetreserves aanspreken in de winter is normaal. Maar wordt jouw paard nou echt ’te’ mager in de winter let dan goed op de kwaliteit van het ruwvoer. Corrigeer de darmflora met levende gisten en vul het ruwvoer aan met geweekte bietenpulp, olie, luzerne, mineralen en vitamine E. Controleer ook met de dierenarts of de rode bloedworm niet heeft toegeslagen want die heeft nu zijn topseizoen. En zorg ervoor dat het paard goed kan kauwen, want als deze maalfunctie niet goed werkt raakt ook de darmflora uit balans.

En laat het voorjaar dan maar snel van start gaan, maar blijf opletten met het jonge voorjaarsgras, want dat is funest voor de darmflora in grote hoeveelheden en dan beginnen de problemen weer van vooraf aan.

Lees meer:
Jouw paard na de winter weer op gewicht krijgen

Drs. Annette van Weezel Errens, adviseur VoerVergelijk, veterinair adviseur en ontwikkelaar van Equilin, essential horse supplements.
Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.