Ga naar hoofdinhoud

Curly Horse

Curly horseLand van herkomst: Verenigde Staten Stokmaat: 1.45 - 1.60 m Kleur: Alle kleuren, kenmerkend is de gekrulde vacht Gebruik: Recreatie, western, endurance

Rasbeschrijving
De bouw van de Curly lijkt op de bouw van de Morgan en de Quarter Horse. Vaak zijn ze stevig gebouwd. De hoeven van deze paarden zijn sterk en rond. De vacht van de Curly kan wel 10 tot 15 centimeter lang worden. De haren worden alleen zo lang wanneer het heel koud is. De manen en staart kunnen tijdens de zomer helemaal verharen. De veulentjes worden al geboren met krullen in hun vacht en wimpers. Curly Horses zijn over het algemeen vriendelijke, zelfbewuste recreatiepaarden. Ze leren graag en snel en hebben een ongecompliceerd karakter wat ze voor veel ruiters geschikt maakt.

Geschiedenis
De geschiedenis van de Curly is onduidelijk. Paarden met krulhaar bestaan al lang. Sommige fokkers dachten dat het ras afstamde van de Bashkirpony of de Lokai, uit Rusland en Afghanistan. Toch is enig verwantschap nooit bewezen. Volgens het stamboek in de Verenigde Staten kan de Curly best een nazaat zijn van de Spaanse paarden die in de vorige eeuwen naar Amerika kwamen. Het recessieve krulgen kan namelijk bij ieder ras spontaan opduiken. In het begin van de vorige eeuw bezaten de Crow-indianen van Noord-Amerika paarden met krullen. De Damele-familie uit Nevada heeft veel invloed gehad bij het ontstaan van dit ras. Peter Damele en zijn vader hebben de Curly’s voor het eerst gezien in 1898. Zij reden samen over de Peter Hansonberg toen ze de paarden zagen. Ze vingen de krulpaarden en fokten ermee verder.
In 1971 werd het officiele stamboek opgericht, de American Curly Bashkir Registry.

Bijzonderheden
Alle haarkleuren zijn toegestaan. Het komt heel af en toe voor dat een veulen rechte (normale) haren heeft. Deze worden toch in het stamboek opgenomen als de andere kenmerken wel kloppen.
De bijzondere vacht van deze paarden is hypo-allergeen. Verschillende Curly’s zijn gekocht door mensen die allergisch zijn voor andere paarden, maar niet voor de Curly.

Verwant aan
Spaanse verwilderde paarden

Meer informatie
International Curly Horse Organisation
2690 Carpenter Road
Jamestown, OH 45335 USA
E-mail: [email protected]
www.curlyhorses.org

American Bashkir Curly Registry
www.abcregistry.org

Curly Horses Europe
www.lecurly.com

foto: Gabriele Karcher

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook