Ga naar hoofdinhoud

De juiste studiekeuze

Met de vele opleidingen die er bestaan, kan het knap lastig zijn om te kiezen wat je wilt studeren. Als je besloten hebt dat je later in de paardensector wilt werken, ben je er nog lang niet. Want ook binnen deze sector zijn veel verschillende studies. Dit stappenplan helpt je op weg om tot een passende keuze te komen.

Stap 1

Zet goed op een rijtje waar je het liefste mee bezig bent. Stel: je bent op de pensionstal waar jouw paard staat. Waar houd je je dan mee bezig? Ben je lekker lang je paard aan het borstelen en vooral druk met de verzorging? Besteed je veel aandacht aan het rijden en kijk je al uit naar de volgende wedstrijd? Help je graag anderen wanneer ze met hun paard bezig zijn? Klets je met stalgenoten over het eerstkomende paardenevenement? Of vind je het vooral leuk om te zien hoe alles reilt en zeilt op een paardenbedrijf?

Stap 2

Bekijk welke richting van de paardensector het beste past bij waar jij je graag mee bezig houdt. Verschillende richtingen waarbij je direct met paarden bezig bent, zijn bijvoorbeeld paarden verzorgen, paarden fokken, hoeven bekappen, een pensionstal of manege runnen, wedstrijden rijden en ruiters trainen. Maar er zijn ook richtingen waarbij je indirect met paarden bezig bent, zoals evenementen of ruitervakanties organiseren en werken in een ruitersportzaak.

Stap 3

Zoek uit welke opleidingen horen bij de richting die jouw interesse heeft. Het opleidingenoverzicht in deze special kan hierbij helpen. Streep de opleidingen door die sowieso niet passen bij de richting die jij op wilt. Is jouw dag pas geslaagd als je constant paarden in handen hebt? Zet dan maar een dikke streep door de opleiding tot medewerker in een ruitersportzaak. Ben je vooral graag paarden aan het verzorgen en heb je geen ambities om verder te komen met rijden? Dan is een paardensportopleiding waarschijnlijk niets voor jou.

Stap 4

Zoek meer informatie over de nog niet doorgestreepte opleidingen. Op de websites van de scholen, kun je veel informatie vinden. Waar bestaan de lessen uit, vind je die interessant? Wat kun je er later concreet mee doen en is dat wat je wilt? Waar wordt de opleiding gegeven, is het mogelijk voor jou om daar een studie te volgen? Aan de hand van dergelijke zaken ga je verder met doorstrepen van opleidingen die niet binnen jouw straatje past tot je er een stuk of drie overhoudt.

Stap 5

Zijn de opleidingen die je nu nog niet hebt doorgestreept de studies die jij wel ziet zitten om te volgen? Bezoek dan eens open dagen van de scholen waar de opleidingen gegeven worden of loop een dagje mee met studenten die de opleidingen volgen. Dit is meestal wel te regelen bij de betreffende school. Op die manier kun je het beste ervaren hoe het er op de opleiding aan toe gaat. Kies tenslotte de studie die het beste past bij jouw toekomstideaal.

Werkgelegenheid

Bij het kiezen van je opleiding is het allereerst belangrijk dat je die studie leuk vindt. Is die op hbo-niveau en heb jij een vooropleiding waarmee je mbo kunt volgen? In dat geval kun je eerst een mbo-opleiding doen en vervolgens doorstromen naar hbo-niveau.

Werkgelegenheid speelt ook een grote rol bij het maken van de juiste keuze. In sommige takken is weinig werk te vinden en moet je écht heel goed zijn om een baan te krijgen. Je wilt natuurlijk niet dat je later alsnog iets anders moet doen dan waarvoor je geleerd hebt. In dat geval is het soms beter om te kiezen voor een opleiding die je net iets minder leuk vindt, maar waarmee je in de toekomst wel makkelijker een baan vindt.

 

> > Naar dossier Onderwijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook