De pensionhouder heeft een machtspositie die makkelijk te misbruiken is. ‘Als het je niet bevalt ga je maar ergens anders heen’, is waarschijnlijk de meest gehoorde intimiderende uitspraak die een pensionklant krijgt. Je kunt toch nergens anders terecht. Die andere stallen zijn te ver weg of er is een wachtlijst. Soms gaat de pensionhouder nog verder: ,,Als je nog langer zeurt, komt jouw paard niet meer buiten.” Er is bijna geen pensionklant die daar tegenin durft te gaan. Advocaat Stephan Wensing van Paardenadvocaat.nl legt uit waar je als pensionklant recht op hebt.
Afspraken vastleggen
Afspraken kunnen in de eerste plaats vastliggen in een contract, daarnaast kunnen ze mondeling zijn gemaakt of tot stand zijn gekomen uit gewoonte. In alle gevallen heeft de pensionklant rechten, maar de bewijsvoering is niet altijd even eenvoudig. Voor het afdwingen van afspraken is het bewijzen van de afspraak essentieel. In het geval van een contract is het eenvoudig, bij mondelinge afspraken moet je zorgen voor ‘getuigen’. Heb je geen getuigen? Dan kun je altijd nog terugvallen op het ‘gewoonterecht’. Als je paard maandenlang een halve dag naar buiten gaat, mag je er volgens rechtsspraak vanuit gaan dat dit voor de maand erna ook geldt. Dit mag niet gewijzigd worden tenzij je daar als eigenaar mee akkoord gaat.
Geldkwesties
De meest voorkomende vraag is wat te doen bij verhogingen van het stalgeld. Wensing is duidelijk. ,,Als je een vast bedrag hebt afgesproken dan kan dat bedrag niet zomaar worden verhoogd. In principe geldt die tot in lengte van jaren.” Toch hoeft een verhoging niet ontoelaatbaar te zijn. Veel pensionhouders zetten in het contract dat het stalgeld wordt aangepast aan de stijging van het landelijke prijspijl, zeg maar een stijging van 1 of 2 % per jaar. Als je daarmee akkoord bent gegaan mag hij deze prijsverhogingen doorvoeren. ‘Zomaar’ de prijs verhogen of prijsverhogingen na uitbreiding van faciliteiten zijn niet toegestaan als niet is overlegd met de pensionklant.
Conflict
Wat moet je doen als je na vriendelijk overleg in een conflict verwikkeld raakt en de pensionhouder weigert jouw paard nog langer buiten te zetten? Je kunt vorderen dat de afspraken worden nagekomen. In een brief verzoek je de stalhouder zijn afspraken na te komen. Doet hij dit niet, heb je het recht om het stalgeld niet te betalen. Als de stalhouder dan nog weigert de afspraken na te komen kan een gerechtelijke procedure uitkomst bieden.
“Doet hij dit niet, heb je het recht om het stalgeld niet te betalen. Als de stalhouder dan nog weigert de afspraken na te komen kan een gerechtelijke procedure uitkomst bieden.”
Er zit natuurlijk nog een stap voor een gerechtelijke procedure. Mediation biedt vaak een “win-win” oplossing voor beide partijen.
Maar stel de stalprijs wordt ineens verhoogd omdat de hooiprijzen hoog zijn, en in ons contract staat dat dat niet mag, dan kan ik het er wel niet mee eens zijn, maar als de pensionhouder dan ‘gewoon’ de overeenkomst opzegt? Want dat staat er ook vaak in. Dat beide partijen met een termijn van een maand in achtneming, de overeenkomst kunnen opzeggen. Ben ik opeens mn plek kwijt en maar ergens anders terecht zien te kunnen. macht blijft dus altijd wel bij de pensionhouder liggen.