Ga naar hoofdinhoud

De waarheid over Adelinde Cornelissen

Een betrokken en vrolijke dressuuramazone die zelfs haar voetballende vriend wist te interesseren voor de paardensport. Dat is Adelinde Cornelissen (29) in het kort. De Beilense timmert met Parzival aan de weg in de internationale dressuurscene. Daarvoor moest ze wel een aantal dingen opgeven. Haar omgeving vertelt uitgebreid over de persoon Adelinde.

Vriend Alex Goelema
Adelinde Cornelissen en haar vriend Alex Goelema vielen een kleine acht jaar geleden als een blok voor elkaar. Wat hem in haar aantrok? ,,Het is een knappe meid en heel spontaan, vrolijk en opgewekt”, vertelt hij. Tot hij de dressuuramazone leerde kennen, had Goelema niets met paarden, maar wel met dieren. Cornelissen sleept haar vriend helemaal mee in haar wereld. ,,Paardrijden is haar passie. Ze gaat er helemaal voor en ik ga zo vaak mogelijk mee. Toen ik nog voetbalde stond ze overigens ook altijd langs de lijn.” Dat Adelinde zo fanatiek met de paardensport bezig is, ervaart Goelema niet als nadeel. ,,Adelinde is iemand die zichzelf steeds wil verbeteren en dat is voor mij heel herkenbaar.” Volgens haar partner laat Adelinde Cornelissen geen mogelijkheid onbenut om beter te worden. ,,Zo baalde ze wel even toen duidelijk werd dat ze mee ging als reserve naar Hongkong, maar zette ze de knop snel om en pakte wat ze pakken kon om ervan te leren.”

Ex-collega’s
Adelinde werkte als lerares Engels op het vmbo-groen, AOC Terra in Meppel. Ze gaf haar baan op toen er een plekje in het olympisch team in zicht kwam. Het werd te druk. ,,Ja, dat vond ik jammer”, aldus collega Marina Beumkes. Ze omschrijft Cornelissen als rustig, maar toch enthousiast, gedegen, grondig en vrolijk. ,,Ze dresseerde de leerlingen als haar paarden. Ik liep wel eens binnen in haar lokaal om te ervaren dat ze de klas moeiteloos onder controle had.” Ex-collega Doede Koops vindt het ook jammer dat Adelinde opstapte. ,,Ze was een topcollega die nog regelmatig op school komt. Dat toont haar inzet, affiniteit en belangstelling.”

Ex-leerlingen
Ook haar ex-leerlingen missen ‘mevrouw Cornelissen’. ,,Ze was leuk en aardig en gaf goed les”, zegt Lissa Verhoog. ,Ze snapte ons en maakte de lessen leuk. We speelden ook wel toneelstukjes en gingen samen een ijsje eten.” Voor Joren Hup was Cornelissen zijn lievelingslerares. ,,De lessen met haar waren fijn en gezellig. Een wedstrijdelement bracht ze er ook in: wie het hoogste cijfer had aan het einde van het schooljaar, zou een taart krijgen”, vertelt Joren. ,,Mijn cijfers zijn overigens wel omlaag gegaan sinds mevrouw Cornelissen er niet meer is. Ik heb nu vaak zevens en dat waren negens.” De klas is trots op Adelinde. ,,Dan lees je bijvoorbeeld dat ze Anky verslaat. Dat is wel gaaf”, aldus Lissa.

Equipegenoot Imke Schellekens-Bartels
Imke Schellekens was tijdens de Olympische Spelen één van de drie equipegenoten. ,, Tijdens Hongkong heb ik veel respect voor Adelinde gekregen. Respect voor de wijze waarop ze omging met het reserve-zijn. Eigenlijk is dat een beetje een hondenbaantje, maar Adelinde pakte het professioneel aan.” Op Schellekens kwam Cornelissen zelfverzekerd over. ,,Adelinde lijkt een gezonde dosis zelfvertrouwen te hebben. Ze blijft gewoon haar eigen ding doen. Ze danst overigens graag; tijdens de feestjes tijdens en na Hongkong stond ze regelmatig op de dansvloer.”

Broer en groom Ronald Cornelissen
Adelinde’s broer Ronald Cornelissen weet veel over Adelinde in haar jonge jaren. ,,We zijn een hecht gezin en trekken veel met elkaar op.” Ronald Cornelissen heeft ook gereden. ,,Het begon bij ons met een stel shetlanders van een manege uit de buurt. Toen lessen op de manege. Haar eerste eigen pony was Brigitte. Die is ongeveer net zo oud als Adelinde en vertoeft nog steeds ergens bij de familie.” Na Brigitte kwam de door de familie zelf gefokte C-pony Ayesha. ,,Adelinde leidde de pony op en werd er Nederlands kampioen Z2 mee.” Ronald Cornelissen die soms als groom optreedt, vertelt dat groom spelen van Adelinde niet veel meer inhoudt dan Parzival vasthouden en dingen aangeven. ,,Adelinde doet zo veel mogelijk zelf. De omgang met het paard is het eerste begin, vindt mijn zus.” Dat ze een heel sportief persoon is, blijkt uit het verhaal van haar broer. ,,Ze is nog regelmatig in de fitnessschool te vinden. Daarnaast gaat ze elke ochtend eerst een rondje hardlopen.” Hij omschrijft zijn zus als een sympathiek en eerlijk persoon die altijd voor iedereen klaar staat.

Dit is een samenvatting van een artikel in De Paardenkrant van 24 december 2008.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook