Ga naar hoofdinhoud

Dierenarts aansprakelijk te stellen voor doping?

Vraag: Mijn paard is positief bevonden op doping op een internationale springwedstrijd. Later bleek dat het om een medicijn ging dat mijn paard zes weken voor de wedstrijd heeft gehad. Mijn dierenarts zei dat ik na vier weken weer op wedstrijd kon. Kan ik mijn dierenarts aansprakelijk stellen?

Antwoord Schelstraete Advocaten

Het aansprakelijk stellen van een dierenarts is in Nederland niet eenvoudig. Dit blijkt ook uit de jurisprudentie van de FEI. Daarin wordt immers aangegeven dat het de ruiter van het paard is die als ‘Person Responsible’ wordt aangemerkt. Als ruiter van het paard ben je uiteindelijk verantwoordelijk voor wat het paard wordt toegediend. Of dit nu bijvoorbeeld is gebeurd door pech, een fout van een groom, door een dierenarts et cetera, de ruiter draagt de verantwoordelijkheid. Wanneer je je dus in een procedure voor het FEI Tribunaal op het standpunt stelt dat je bent afgegaan op het advies van de dierenarts zal je dit uiteindelijk niet veel baten.

Tuchtrecht

Tuchtrechtelijk is het in Nederland ook zeer moeilijk om een dierenarts op het matje te roepen. Het moet al heel duidelijk om een zeer evidente fout gaan van de dierenarts in kwestie. Bovendien kun je via het tuchtrecht in Nederland geen schadevergoeding vorderen; enkel een schorsing, waarschuwing of berisping is mogelijk.

Schadevergoeding

Civielrechtelijk zou eventueel wel schadevergoeding gevorderd kunnen worden. Indien het tot een procedure voor de rechtbank zou komen, zal onder meer echter wel bewezen dienen te worden dat de dierenarts in kwestie ook daadwerkelijk heeft gezegd dat er binnen vier weken weer gestart kon worden. Wanneer niets op papier staat en de dierenarts ontkent een dergelijk advies gegeven te hebben, zal het wellicht al spaak lopen. Bovendien zal waarschijnlijk ook aangetoond dienen te worden dat het middel in het algemeen nog na zes weken in het bloed of de urine traceerbaar is of dat dit door samenlopende omstandigheden het is geval geweest. Daarnaast zal dienen komen vast te staan welke schade door het verkeerde advies is geleden. Dit zijn allemaal factoren die een aansprakelijkstelling van een dierenarts bemoeilijken.

Detectietijden

Het is dus zaak om jezelf als ruiter te verdiepen in hetgeen wel of niet is toegestaan en wat de detectietijden zijn van de betreffende middelen.

Klik hier voor alle artikelen van Schelstraete Advocaten.

Eén reactie op “Dierenarts aansprakelijk te stellen voor doping?

  • marjolein

    Ik denk dat je ten alle tijden moet weten wat de dierenarts jou paard aan medicatie geeft. En als je het niet kunt onthouden, het hem dan laten opschrijven.
    Dan kun je ook via internet achterhalen of bij de praktijk van de dierenarts zelf wanneer het weer veilig is om op wedstrijd te gaan.
    De verantwoordelijkheid ligt altijd bij jou zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.