Ga naar hoofdinhoud

Falabella

FalabellaLand van herkomst: Argentinië Stokmaat: 0.68 - 0.86 m Kleur: Alle kleuren Gebruik: Fokkerij, vrijheidsdressuur, mennen  

Rasbeschrijving
Een mini-pony of paard mag niet zomaar falabella worden genoemd. De falabella is een ras op zich, met bloedlijnen die terug te voeren zijn tot 1530. Doordat het ras al jaren gefokt wordt, is de stokmaat van de nakomelingen heel stabiel. De falabella is geproportioneerd als miniatuurpaardje, met een fijn beendergestel en kleine voeten. De paardjes zijn onder andere geschikt om licht mee te mennen. Doordat ze zo klein zijn, zijn ze niet geschikt als rijpony. De falabella heeft een bijzonder vriendelijk karakter.

Geschiedenis
De naam falabella is al heel oud en gerespecteerd. Deze naam is gegeven aan de kleine paardjes die al 150 jaar worden gefokt in Argentinië. Het falabella minipaardje stamt af van de criollo, de Engels volbloed en de shetlander. In 1536 bracht Pedro de Mendoza andalusiërs naar Argentinië. In 1541 werd de stad aangevallen door indianen. De stad moest opnieuw opgebouwd worden. Alle andalusiërs zijn toen losgelaten. Op deze manier konden ze zich in het wild voortplanten. Deze wilde paarden, waren de eersten van het criollo ras. De paarden die in het wild waren vrijgelaten ondergingen veranderingen, doordat ze zich aan het wilde landschap moesten aanpassen. Na verloop van enkele generaties ontstonden er genetisch andere paarden. Dit waren kleine paardjes die de Mapuche Indianen uit Zuid-Buenos Aires in hun kudde hadden. Het verhaal gaat dat Patrick Newtall, stichter van de falabella’s, deze kleine paardjes van de Mapuche Indianen had gekocht. Na jaren van kruisen en selecteren, ontstonden falabella’s die de juiste verhoudingen hadden en onder de 70 cm waren. Er werd gekruist met kleine Engelse volbloeden, Welsh-pony’s en shetlanders om het ras te verbeteren. De nakomelingen van deze kruisingen waren duidelijk verfijnder dan de voorouders. De hoogte was verkleind tot 60 cm. Rond 1940 begon Julio C. Falabella een registratie van geboortes en genealogische details van zijn paarden. Doordat hij beschikte over oudere data, was het mogelijk om de genealogische gegevens te vinden van 20 jaar oud. In 1980 heeft de Establecimientos Falabella de registratie aangepast, zodat alle paarden een stamboeknummer kregen. De paarden welke geboren waren voor 1980 kregen een A in het nummer. Tegenwoordig worden alle falabella’s geregistreerd bij de ACCF (Asociacion de Criadores de Caballos Falabella).

Bijzonderheden
De falabella is qua bouw een echt paard, zij het in miniversie. Het mag geen pony genoemd worden. Een falabella moet tegenwoordig DNA-getest zijn voordat je het een echte falabella mag noemen. Er zijn niet meer dan 400 falabellas in Europa. dit in tegenstelling tot andere kleine minipaarden en shetlanders.

Verwant aan
Criollo, Engels volbloed, Shetland-pony, Welsh-pony

Meer informatie
Falabella Stamboek
Stoopschaarweg 7
8081 PE Elburg
Tel.: 0525-685971
Fax: 0525-680617
E-mail: [email protected]
www.falabellastamboek.com

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook