Ga naar hoofdinhoud

Gelders paard

Gelders paard

Land van herkomst: Nederland
Stokmaat: 1.55 – 1.70 m
Kleur: Alle effen kleuren, meestal vos, vaak witte aftekeningen
Gebruik: Rij- en tuigpaard

 

Bekende Gelderse paarden
De goedgekeurde dekhengst Parcival maakt met amazone Maaike Lassche furore in de top van de dressuursport.

Rasbeschrijving
Het Gelders paard heeft een vrij zwaar hoofd met een intelligente uitdrukking. De hals is sterk en gebogen. Het lichaam is sterk en compact met een zeer krachtige achterhand. Kenmerkend is het platte kruis met de hoog ingeplante staat. De relatief korte benen en hoeven zijn sterk.
Het Gelders paard voldoet zowel in het tuig als onder het zadel en wordt ook veel als wedstrijdpaard gebruikt. Het Gelders paard heeft een gewillig karakter. Ze zijn over het algemeen goedgehumeurd, actief en hebben een fiere houding. Heden ten dage is het Gelders paard nog steeds een eersteklas tuigpaard, maar afgericht onder het zadel blijkt hij een minstens zo goed dressuur- of springpaard te zijn.

Geschiedenis
Ruim een eeuw geleden begonnen de fokkers in Gelderland met het fokken van het Gelders paard. Ze fokten voor eigen gebruik, maar hielden tevens rekening met de behoeften van de handel. Ze kruisten de makke merries met hengsten uit Engeland, Egypte, Hongarije, Duitsland, Polen en Rusland. Het resultaat was een tuigpaard met een goed voorkomen en een levendige gang, dus geschikt als rijpaard en voor werk in het tuig.
In 1970 zijn twee Nederlandse stamboeken samengevoegd. Dit waren het Noord Nederlandsch Warmbloedpaardenstamboek (N.W.P.) voor het Groningse type welke uit Groningen, Friesland en Drenthe kwamen en de Vereniging tot Bevordering van de Landbouwtuigpaardfokkerij in Nederland (V.L.N.) voor het Gelderse type en het Groninger type. Hiermee ontstond het Warmbloed Paardenstamboek Nederland (W.P.N.)
Hoewel het Gelders paard en de Groninger oorspronkelijk duidelijk van elkaar verschilden, is er tegenwoordig tussen deze twee typen niet veel onderscheid meer te zien. Ze stammen beide af van de Oldenburgers en Oostfriezen, maar de Gelderse paarden voeren daarbij ook nog wat Anglo-Normandisch bloed.

Bijzonderheden
Het Gelderse Paard is een elegant gebouwd paard en beschikt over een rijke voorhand, een aansprekend exterieur, voldoende bot en massa, imponerende vierkante gangen met veel stuwing en kracht vanuit de achterhand. Veel huidige KWPN-paarden hebben van oorsprong Gelders bloed.

Verwant aan
Groninger, oldenburger, Oostfriese paard, hackney

Meer informatie
Postbus 156
3840 AD Harderwijk
Tel: +31(0)341-255555
Fax: +31(0)341-255515
Email: [email protected]
www.kwpn.nl

www.gelderlanderhorse.nl

3 reacties op “Gelders paard

 • GJ9GLD

  Het Gelders paard is juist niet verwant aan de Hackney, een Gelders paard mag niet meer dan 6,25 % Hackneybloed hebben omdat dit af doet aan het Gelderse type.

 • Als jullie een rasbeschrijving op een site zetten, doe er dan één die klopt. Ik vind dit een nogal typisch stukje en er staat nog niet in waar een gelders paard voor staat.

 • Natasja

  Juist vroeger leken het Gelderse en het Groninger paard erg op elkaar. Tegenwoordig verschillen ze nogal in type.
  Verder is het handig om de type omschrijving van het KWPN even over te nemen. Want die van jullie klopt eigenlijk niet echt. Kenmerkend is juist het rijke front met goede nek en halsvorm. Er is spraken van een licht hellend kruis.
  Fokdoel is niet een eersteklas Tuigpaard maar een veelzijdig rij en menpaard. waar hoofd is ook niet gewest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook