Bij sommige opleidingen geldt een buitenlandse stage als verplichting. Andere opleidingen stellen het niet verplicht, maar staan er wel positief tegenover. Studeer je aan de HAS Den Bosch, dan is een buitenlandse stage van minimaal zes weken bijvoorbeeld verplicht.
Stageplek vinden
Leerlingen reizen over heel de wereld om ervaring op te doen. Australië, Amerika, Zuid-Afrika of Scandinavië, overal zijn potentiële stageplaatsen te vinden. Als eerste is het natuurlijk van belang dat je een goed, vertrouwd en passend stageadres treft. De meeste opleidingen hebben zelf een database met adressen en ook op internet staan veel ideeën. Op verschillende (paarden)fora worden talrijke ervaringen uitgewisseld. Ook de professionele bemiddelingsbureaus voor werk in de paardenhouderij kunnen je soms op weg helpen aan een betrouwbaar stageadres.
Afspraken
Als je een adres hebt gevonden, is goede communicatie met het stagebedrijf erg belangrijk. Wat zijn van beide kanten de verwachtingen en wensen tijdens de stageperiode? Het is verstandig om die afspraken duidelijk op papier te zetten. Denk hierbij aan de te verrichten werkzaamheden, werktijden, vervoer, huisvesting, eten, vrije dagen en eventuele stagevergoedingen. Daarnaast moet er ook goed gekeken worden naar verzekeren en eventueel een visum/werkvergunning.
Visum
Als studenten een visum nodig hebben, kan dit eventueel geregeld worden via Stichting Uitwisseling of Fulbright Center. Deze organisaties hebben veel ervaring hiermee en helpen ook om eventuele problemen in het buitenland op te lossen wanneer je daar bent. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden.
Als aan alle voorbereidingen is voldaan, kan het avontuur beginnen!