Ga naar hoofdinhoud

Hippisch onderwijs in het buitenland

Foto Flyinge.se
Equestrian Educational Network (EEN) is een organisatie waarin een aantal Europese rijscholen en hippische onderwijsinstellingen uit Duitsland, Zweden, Finland, Nederland, Noorwegen, Portugal en Frankrijk nauw met elkaar samenwerken ter verbetering van de internationalisering van de paardensport. Hoe zien die scholen in het buitenland er eigenlijk uit?

Warendorf

De Duitse rijschool Warendorf maakt deel uit van dit internationale netwerk. De studenten uit Warendorf worden grotendeels opgeleid door de 560 aangesloten professionele trainingsstallen middels langdurige interne stages. Zij komen één keer in het jaar twee weken naar Warendorf voor een intensieve training, voordat er een tussentijds of afrondend theoretisch- en praktijkgericht examen van twee dagen wordt afgelegd. De Duitse rijschool heeft hierbij de beschikking over ongeveer vijftig schoolpaarden. De driejarige opleiding tot hippisch manager heeft zich in Warendorf gespecialiseerd in paardentraining, stalmanagement, fokkerij, paardenraces en gespecialiseerde paardensport. Lees hier meer over Warendorf.

Hartpury College

Hartpury College is een universiteit in Groot-Brittannië die verschillende bachelor- en masteropleidingen verzorgt op hippisch gebied, zoals bedrijfskunde, management, gedrags- en sportwetenschap. Op de campus van de universiteit zijn voor de studenten alle faciliteiten aanwezig om hun eigen paard mee te nemen. “Hartpury College heeft de beschikking over een groot hippisch centrum met topfaciliteiten”, vertelt marketingmanager Sarah Don-Bramah. “Deze accommodatie wordt niet alleen benut door onze studenten, maar er worden ook internationale wedstrijden georganiseerd, zoals het EK en WK. Jaarlijks is er een internationaal FEI dressuurfestival en driedaags kampioenschap springen.

Hartpury College is wereldwijd interessant, omdat studenten hun eigen paard mee kunnen nemen naar de universiteit. De studenten die geen paard hebben, kunnen gebruikmaken van de schoolpaarden. Onze buitenlandse studenten komen uit Turkije, de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika, Rusland, Noorwegen, Indië en China. In het hoger onderwijs hebben we per leerjaar ongeveer zeven of acht internationale studenten, daarvan volgen er vier een masteropleiding. Twee internationale leerlingen volgen het vervolgonderwijs.” In de leeftijd van zestien tot achttien jaar besteden de studenten in het vervolgonderwijs ongeveer de helft van hun studietijd aan praktijkervaring. “Zij studeren vijf dagen per week en werken ook op het hippisch centrum om praktische kennis op te doen. In het hoger onderwijs is de studierichting bepalend voor de hoeveelheid praktijkervaring. Kandidaten die in aanmerking willen komen voor de voltijd sportopleiding Equine Acadamy worden toegelaten aan de hand van hun sportresultaten. Gedurende deze sportopleiding krijgen zij binnen hun eigen discipline extra training.”

De universiteit heeft internationale contacten met de Verenigde Staten, Canada, China en landen in het Midden-Oosten en Europa. “Het is mogelijk om door middel van ons uitwisselingsprogramma één semester in de Verenigde Staten te studeren. Daarnaast zijn wij aangesloten bij EEN, waardoor studenten werkervaring kunnen opdoen bij andere Europese hippische centra. Voor internationale studenten en organisaties bieden wij verschillende opleidingen op maat aan. Hierbij hebben we de beschikking over unieke expertise van professionals als Carl Hester en Chris Bartle.”

Flyinge

Stoeterij en rijschool Flyinge behoort tot één van de oudste stoeterijen ter wereld. “De visie van Flyinge is om de beste educatie van Europa te geven”, vertelt Niclas Erwall, trainingsmanager van de Zweedse rijschool. “Daarom zijn we aangesloten bij een organisatie als EEN. Het contact met andere buitenlandse rijscholen is erg goed, waardoor we ideeën kunnen delen en dezelfde visie hebben over paardrijden. Het is een goede samenwerking, omdat we hierdoor andere Europese rijscholen kunnen bezoeken. Je kunt niet tot de beste ruiters van de wereld behoren als je alleen maar in je eigen land blijft. De meeste wedstrijden in Europa zijn in Duitsland, Nederland of België, dus je moet je land wel uit.

Elk jaar hebben we in Europa een aantal seminars en discussies met andere rijscholen, zowel theoretisch als praktijkgericht. Bovendien is er een uitwisseling van docenten en studenten.” De rijschool heeft een nauwe samenwerking met Paul Schockemöhle via een uitwisseling van paarden en ruiters doordat een aantal Schockemöhle-hengsten in Flyinge staat. “De studenten gaan voor stage naar het buitenland, en verblijven bijvoorbeeld ook in Nederland of Duitsland.

Op school wordt nog niet lesgegeven in het Engels, maar we hebben jaarlijks een aantal internationale dagen en seminars. Tien procent van onze studenten komt uit het buitenland. Op dit moment is de verplichte literatuur nog niet in het Engels, toch zal dit over een paar jaar geheel Engelstalig worden.” Als een student een professionele ruiter wil worden, komt daar veel praktische training bij kijken. Terwijl een studie die gericht is op het docentschap of het hippische bedrijfsleven meer nadruk heeft op theorie, zoals biologie en bewegingsleer. “De Zweedse scholen Strömsholm en Flyinge behoren tot dezelfde organisatie, maar bieden verschillende opleidingsprogramma’s aan. De professionele ruiters gaan voor onderwijs naar Strömsholm, terwijl trainers hier in Flyinge worden opgeleid.”

Cadre Noir

“Het grootste en belangrijkste voordeel van de Franse rijschool Cadre Noir is dat het Cadre Noir-korps van Ecuyers-instructeurs de gerenommeerde Franse rijstijl heeft behouden”, zegt Frédérique Mercier, communicatiemanager van Cadre Noir. ‘Calme, en avant, droit’ (kalm, naar voren, recht) waren altijd de woorden van kolonel Jean-Michel Faure, die in de negentiende eeuw een zeer invloedrijke hoofdmeester was van Cadre Noir. “De paarden die bij ons op stal komen te staan, zijn ongeveer vier jaar oud als zij getraind worden door de Ecuyers-instructeurs. De meeste van hen zijn Selle Français, dat bekend staat als een ras dat al jarenlang geselecteerd wordt op prestatie. De veertig instructeurs van Cadre Noir zijn tegelijkertijd trainers, concurrenten op het hoogste niveau – sommigen maken deel uit van het Franse team – en ruiters van de show op het Cadre Noir Gala. Zij behoren tot de beste instructeurs van Frankrijk.

Het onderwijs in Saumur beschikt over breed opgeleide instructeurs en paarden. Studenten kunnen hier zeker hun voordeel uit halen.” Alle studenten van de instructeursopleiding leren pedagogiek in het Engels. Sommige rijinstructeurs geven les in het Engels en één instructeur in het Spaans. “Het hangt erg van de opleiding af hoelang studenten gemiddeld op school of bij professionele bedrijven verblijven. Bij de meeste opleidingen zitten de studenten zes tot acht maanden op school en aan het einde van de opleiding twee tot vier maanden bij een professionele stal. Onze studenten hebben een praktijkgericht programma en een programma aan de universiteit. Vanaf het eerste tot het vierde jaar verblijven de studenten voor een halfjaar op de rijschool en het andere halfjaar op de universiteit.”

Voor buitenlandse studenten biedt Cadre Noir een internationale instructeurscursus aan. “Elk jaar ontvangen wij voor tien maanden zes tot acht buitenlandse studenten in Saumur. Ongeveer zestig Franse studenten kiezen jaarlijks voor een langere studie en vele voor een korte cursus. Al tien jaar zijn wij bezig om de internationalisering van de school te ontwikkelen. Door een goed netwerk als European Education Network kunnen we studenten uitwisselen met andere scholen en van andere rijstijlen leren. De voornaamste missie van Cadre Noir is om de traditie van de Franse paardensport uit te dragen.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

> > Naar dossier Onderwijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook