Ga naar hoofdinhoud

Hoe is hardnekkige rotstraal te behandelen?

Foto Lonneke Ruesink

Vraag: Ik heb een elfjarige Z-dressuur ruin die al zes jaar in mijn bezit is, maar al vanaf de dag dat ik hem kocht heel gauw last van rotstraal heeft. Nu zelfs tot bloedens aan toe, vooral aan de voorhoeven. Dit probleem treedt op in groeve in het midden van de straal. Hij heeft vrije smalle stralen en het is een plek waar je moeilijk bij komt. Ik heb alles al geprobeerd, maar het probleem blijft iedere keer terugkomen.

Ik heb geprobeerd de rotstraal te bestrijden door het wassen met betadine, goed drogen, egyptische zalf, speciale spuitbussen, blauwspray, teer etcetera. Ik doe dit als het erg is 4 a 5 keer per week. Anders twee keer per week. Niets helpt. We mesten de stal dagelijks uit en hij staat op een flink pak stro. Hij staat er dus altijd schoon en droog bij. De paddock mijd ik als het nat is. Hij krijgt 2 a 3 keer per dag beweging (rijden, paddock, land, stapmolen of longe). Heeft u nog een idee hoe ik dit het beste kan behandelen?

Antwoord Dierenkliniek Emmeloord

Rotstraal kan op verschillende manieren ontstaan:

 • Een te hoge druk in de zijstraal groeven wat een bloeduitstorting veroorzaakt.
 • Een bal betrapping die onregelmatige hoorn geeft bij de straal.
 • Als het paard te veel op de straal loopt.
 • De invloed van de omgeving waar het paard staat: vochtigheid, hygiene etc..
 • Bij huidaandoening aan de kroonrand.
 • Bij nauwe hoeven of hoeven die niet in balans zijn.

Bij een nauwe hoef komt een smalle gedegenereerde straal voor en in dat geval kan het een blijvend probleem zijn. Het zou kunnen dat dit de oorzaak van het probleem bij uw paard is. Hier gaat het vaak om de middelste straalgroeve. U mag nooit met een hoevenkrabber deze middelste straalgroeve schoon maken want daar irriteert je de lederhuid mee. Het diepste deel van de groeve is een voedings bodem voor bacterien die ook snel groeien. De verscheidenheid van bacteriën is groot en de een laat makkelijker bestrijden dan de ander. U heeft al redelijk wat middelen gebruikt tegen rotstraal.

Er is nog een middel, formaline. Het moet wel in een hoge concentratie worden aangebracht maar dat is schadelijk voor de mens. Dit middel wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij veebedrijven waar de koeien door een formaline bad heen lopen. Als u dit middel gebruikt moet u het 3 a 4 dagen met een kwastje en handschoenen aan goed in de diepte van de middelste straalgroef aanbrengen. Het doodt alle bacteriën maar ook het eerste laagje lederhuid. Daarna kan de rotstraal met een milder middel behandeld worden, bijvoorbeeld met CTC Spray. Het paard moet in een schone en droge box staan (liefst stro) en mag worden afgestapt op de harde bodem. Deze manier van behandelen kan na enkele weken herhaald worden.

Als het paard op ijzers staat komt dit ook niet ten goede aan de straal.De reden is dat de ijzers de beweging in de achterste hoefhelft belemmeren en de straal geen kans krijgt om te ontwikkelen. U zou dan uw paard enige tijd van de ijzers af kunnen halen maar dan moet het zeker een periode van 3 a 4 maanden zijn. Dan wordt de hoef iets wijder en kan de straal zich beter ontwikkelen.

Hans van Maurik, hoefsmid van Dierenkliniek Emmeloord.

Klik hier voor alle artikelen van Dierenkliniek Emmeloord.

10 reacties op “Hoe is hardnekkige rotstraal te behandelen?

 • E.Willemsen

  Waar is deze formaline te halen? en onder welke naam?

 • Marielle de Vries - Behrens www.hipposeternity.nl

  Een snel, doeltreffend en natuurlijk middel hiervoor is tea tree olie.

 • Kevin Bacon's hoefverzorging

  Rotstraal is zeer goed te behandelen met Kevin Bacon’s Hoof Solution. Het bestrijdt de bacteriën en hersteld het weefsel. Het is gemaakt van natuurlijke ingrediënten, niet giftig en speciaal voor paarden.

 • guido

  de straal zuiver maken en dan neergeslagen zwavelpoeder in stoppen is een natuurlijk ontsmettings middel werkt perfect.

 • Yvonne

  (langdurige) rotstraal is vooral een voedingsprobleem, de voeding bevat te weinig koper en zink (en/of te veel ijzer, wat de opname van koper en zink verhindert). Teveel suikers en zetmeel helpt ook niet.

  Verder werken gecontraheerde (samengeknepen) hoeven en dus een smalle straal rotstraal in de hand. Een juiste bekapping die ervoor zorgt dat de hoef weer z’n normale vorm aanneemt is belangrijk.

  Uiteraard moet de rotstraal ook uitwendig worden aangepakt. Eerst de hoef goed ontsmetten (bij ernstige rotstraal in het begin dagelijks) door een half uur te weken in een dettoloplossing of jodiumoplossing. Goed laten drogen en dan behandelen met bv. CTC-spray of droogzetters voor koeien (beide antibiotica houdend), of een middel als NT-dry of Life Data Hoof Desinfectant.
  Geen uitdrogende middelen, de bacterie/schimmel die rotstraal veroorzaakt voelt zich uitstekend thuis in kleine spleetjes en barstjes. En ook niet teren, dat sluit de boel af en daar houdt de bacterie/schimmel nog meer van.

  Tea tree olie zeker niet puur gebruiken, dat brandt veel te veel.

 • wouter de vries

  Gelijktijdig blauwtinctuur en tetracyclinein opbrengen bracht bij ons de oplossing.+ een ontsmette stal!

 • Maria

  Azijn! Zodra een hoefstraal een ‘luchtje’ voortbrengt pak ik de plantenspray gevuld met azijn. Gebruik eerst de hoevenkrabber om het vuil weg te krabben En spoel de stralen (en evt. de hele hoef)daarna schoon met azijn door met de plantenspray de stralen schoon te sprayen. Door het ‘spritsen’ kom je makkelijk in de nauwe hoekjes. Let wel; tussendoor de hoevenkrabber schoon sprayen om besmetting van de ‘schone’ hoeven te voorkomen. Simpel en niet duur! Het werkt bij de hoeven van mijn paard uitstekend! Zodra de ‘stank’ weg blijft, stoppen! De verleiding is groot om ermee door te gaan vanwege de gedachte, ‘lekker schone hoeven!’ Maar dan loop je het risico dat de hoeven te ‘hard’ worden.

 • eddy crul

  Ik heb daarover een vraag,
  Mag je de middelste straalgroeve niet regelmatig behandelen met jodiumtinctuur?????

  met dank aan de persoon die op deze vraag een antwoord geeft;

 • kim richelle

  Wat heel goed werkt is de aloë vera gelly! Het is bewezen dat het na een maand weg kan zijn. Aloë vera is natuurlijk dus geen vieze teer etc. Kijk voor meer informatie op http://www.aloeforme.nl of mail naar [email protected]

 • stef

  Voeding mensen, controleer de voeding…..hooi is hooi en niks anders…en zoveel mogelijk buiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook