Ga naar hoofdinhoud

Hoeveel calorieën verbrand je met paardrijden?

Fit met Bit Linda caloriën verbranden paardrijdenHoeveel moet je eigenlijk paardrijden om een snack weer kwijt te raken? Sportfysioloog dr. Eric van Breda geeft uitleg.

,,Een portie patat van ongeveer 100 gram bevat zo’n 450 Kcal. Tijdens een uur paardrijden verbrandt iemand van honderd kilo ongeveer 400 Kcal. Per kilo verbrand je 4 Kcal, dus iemand van 85 kilo verbrandt 340 Kcal”, vertelt Van Breda. Dit betekent dat Linda iets minder dan een uur moet sporten om een portie patat te verbranden.

Stel dat je niet alleen een frietje, maar tien kilo kwijt wilt raken. Kun je dat dan eenvoudig redden met paardrijden of moet je naar andere oplossingen zoeken? ,,Eén gram vet bevat 9 Kcal. Dus als je tien kilo vet kwijt wilt raken, dan moet je 10x1000x9 = 90.000 Kcal verbranden. Als je dus die 450 Kcal per uur verbrandt met paardrijden betekent dit dat je 225 uur – ruim een jaar lang vier uur in de week – moet paardrijden om die tien kilo vet te verliezen”, aldus Van Breda. Paardrijden is eigenlijk niet de beste sport om eenvoudig gewicht te verliezen. Bij zwaardere sporten als langlaufen en spinning verbrand je meer dan 800 Kcal per uur. Ook dan moet je nog altijd rekenen op minimaal 100 uur sporten om deze hoeveelheid vet kwijt te raken.

Bovenstaande berekening is nog iets gunstiger dan de werkelijkheid. Als je een matige conditie hebt, verbrand je namelijk niet alleen vet, maar ook koolhydraten. En koolhydraten helpen niet bij het afvallen. Je moet dus meer sporten om dezelfde hoeveelheid vet te verbranden. Van Breda raadt dan ook aan om naast extra te bewegen ook het voedingspatroon aan te passen. ,,Sporten helpt wel je spieren efficiënter gebruik te laten maken van je energievoorraden. Dus SPORT en een GOED VOEDINGSPATROON zijn samen de hoekstenen van afvallen!”

Klik hier voor een overzicht van het energieverbruik bij het uitoefenen van dagelijkse beweging en verschillende sporten.

Klik hier voor een overzicht van het aantal calorieën in verschillende voedingsmiddelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook