Ga naar hoofdinhoud

Je paard trainen volgens Emiel Voest

Emiel VoestEmiel Voest is Nederlands bekendste ‘paardenfluisteraar’. Hij is de grondlegger van het freestyle systeem, een totale trainingsmethode waarin het welzijn van het paard het uitgangpunt vormt. Het systeem richt zich niet alleen op het rijden, maar ook op andere aspecten die met het fenomeen paard te maken hebben.

Emiel Voest volgde een traditionele instructeursopleiding, maar was het niet eens met de ‘harde’ aanpak die paarden moesten ondergaan bij de training. Voest verdiepte zich meer in het wezen van het paard, en koppelde eigen ervaring aan kennis van andere ‘natural’ paardentrainers om zo zijn eigen methode te ontwikkelen.

Freestyle
De basis van het freestyle systeem is geënt op de natuurlijke gedragingen van een paard. Een paard is een kuddedier en vluchtdier. Het gedrag van het dier is hier altijd op terug te voeren. De achterliggende gedachte van freestyle is om mens en paard in zijn waarde te laten en van daaruit een relatie op te bouwen. De term freestyle geeft hierbij al aan dat vrijheid een belangrijk thema is. Voor een goede verstandhouding met je paard moet je je verplaatsen in zijn belevingswereld, want andersom kan dat immers niet.

Leiderschap
Wanneer jij je inleeft in de belevingswereld van je paard, wordt het eenvoudiger met hem te communiceren. Op zijn beurt gaat je paard je beter begrijpen, wat de basis vormt voor wederzijds respect en vertrouwen. Dit is overigens niet hetzelfde als gelijkwaardigheid. Omgaan met een paard op gelijkwaardige basis leidt tot verwarring. Een paard wil vanuit zijn natuurlijke behoeftes duidelijkheid over wie de leiding heeft. Wanneer je met je paard omgaat, moet je er bewust van zijn dat de leiding bij jou ligt en dat je hiernaar moet handelen.

Trainingsvormen
Ga je aan de slag met de freestyle methode, dan doorloop je drie fasen in de training. Bij het loswerken (eerste trainingsvorm) loopt het paard los in een ruimte van 15 bij 15 meter. Je kunt het gedrag van je paard observeren en controle krijgen op de snelheid en richting waarin je paard loopt. Je leert veel over het karakter van je paard.
De tweede trainingsvorm is het grondwerk. Hierbij leer je je paard te wijken voor druk. Paarden gaan van nature tegen fysieke druk in, met behulp van grondwerk reageert je paard steeds sneller op steeds minder druk.
De derde trainingsvorm is het werk aan de dubbele lange lijnen. Dit vormt de brug tussen het werken vanaf de grond en het rijden. Hierbij ga je gericht trainen op teugelvoering, nageven en aanleuning. Het principe van meer reactie met minder druk zet je hierbij door.

Rijden
Heb je gewerkt met de drie trainingsvormen, dan is het tijd om op de paardenrug te klimmen. Je rijdt zonder zadel en zonder de vertrouwde hulpmiddelen om een beter contact met je paard te houden en te werken aan je balans en gevoel. Belangrijke onderdelen in het zogeheten ‘basisrijsysteem’ zijn gehoorzaamheid, buiging, stelling en balans. Dit is volgens Voest uiteindelijk de basis voor elke discipline in het paardrijden.

3 reacties op “Je paard trainen volgens Emiel Voest

 • annemiek

  Voest is natuurlijk geen grondlegger van het freestyle systeem. Er waren immers in het buitenland al lang andere paardentrainers die dat deden, o.a. parelli, hempfling, en Roberts. Voest is ook een paardentrainer die natuurlijk ook van anderen geleerd heeft. Hij heeft vervolgens zijn manier van trainen een naam gegeven, maar dat wil niet zeggen dat hij er grondlegger van is…
  In mijn optiek hebben alle paardentrainers benaderingswijzen die ongeveer hetzelfde zijn, alleen iedereen geeft er zijn eigen draai aan.

 • Wendy van den Barselaar

  @ Annemiek: het past jou vast beter als er had gestaan: Emiel Voest in de grondlegger van het freestylesysteem…in Nederland.

 • neven roberto

  respect daar gaat het om,voor mens en dier,in ieder land zijn er mensen die kunnen honden en paarden trainen,ik heb in binnen en buitenland zeer veel,en heel moeilijke paarden van onder nul naar verkeers en zadelmak gebracht,maar heb dat nooit aan de grote klok gehangen en geen ruchtbaarheid in de media aan gegeven,paardenfluister bestaat niet, zei ooit een aussie tegen me en had gelijk er op een respectabele manier en met gezonde kennis mee bezig zijn en ballen aan u lijf hebben als je er de eerste keer gaat opzitten,dat bestaat wel mvg robero horsetrainer belguim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.