Ga naar hoofdinhoud

Juridisch belang van instructeursdiploma

Foto ter illustratie. Foto: Lonneke Ruesink
Een goede ruiter heeft toch geen papiertje nodig om les te geven? Maar wat als er iemand in jouw les een ongeval krijgt en je hebt dat papiertje niet? Ben je dan aansprakelijk voor de schade? Hoe belangrijk is een diploma in juridische zin?

Hoofdregel is dat de eigenaar van het paard aansprakelijk is voor schade die het paard veroorzaakt. Deze hoofdregel geldt ook in lessituaties. Valt een ruiter in een les van een manegepaard, dan is de manege – als eigenaar van het paard – aansprakelijk voor de schade die de gevallen ruiter oploopt. Valt een ruiter tijdens een les van zijn eigen paard, dan is hij in beginsel zelf aansprakelijk voor de schade. Dit kan anders zijn als er sprake is van onjuiste of gebrekkige instructie.

Eigen schuld?

In eerste instantie is de eigenaar van het paard aansprakelijk voor de schade, maar niet zelden wordt er ook een gedeelte ‘eigen schuld’ van het slachtoffer aangenomen. Paarden zijn immers tot op zekere hoogte onvoorspelbaar. Wie op een paard gaat zitten, aanvaardt het feit dat je eraf kunt vallen. Dit kan betekenen dat een deel van de schade die ontstaat door een val van een paard voor eigen rekening van het slachtoffer blijft.

Hoeveel precies hangt af van de omstandigheden. Als het ongeluk tijdens een les plaatsvond, kan van belang zijn of er sprake was van deugdelijke instructie. Gaf de instructeur wel de juiste aanwijzingen? Heeft het slachtoffer een rijfout gemaakt en bijvoorbeeld een correcte aanwijzing van de instructeur niet opgevolgd? Dat laatste kan een reden zijn om een groter deel van de schade voor eigen rekening van het slachtoffer te laten komen.

Onjuiste instructies

De rechter is van mening dat ongediplomeerde instructie alleen niet voldoende is voor aansprakelijkheid van de instructeur of van de manege waarvoor de instructeur werkt. Het ontbreken van een diploma veroorzaakt immers niet rechtstreeks de schade. Een al dan niet gediplomeerde instructeur kan wel schade geheel of gedeeltelijk veroorzaken door onjuiste instructies. Denk bijvoorbeeld aan een springles waarin de afstanden niet goed staan of het springmateriaal niet veilig is. In zulke gevallen kan de instructeur, in plaats van of naast de eigenaar van het paard, aansprakelijk worden gesteld voor de schade.

Veilige paardensport

Op grond van artikel 6:170 van het Burgerlijk Wetboek, dat de aansprakelijkheid voor ondergeschikten regelt, komt de onzorgvuldigheid van instructeurs per saldo voor rekening van de manege. Deze aansprakelijkheid voor ondergeschikten is vrij ruim. Ook fouten van vrijwilligers, bijvoorbeeld personen die af en toe lesgeven of meehelpen met de les zonder daarvoor salaris te ontvangen, kunnen onder deze aansprakelijkheid vallen.

Hoewel ongediplomeerde instructie alleen niet voldoende is voor aansprakelijkheid, wordt de zorgvuldigheid van de manege natuurlijk wel beter ingekleurd als daar alleen gediplomeerde en deskundige instructeurs werkzaam zijn.

Niet voor niets is gediplomeerde instructie een van de eisen om in aanmerking te komen voor het veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport. Ook voor het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor instructeurs, al dan niet in dienst bij een manege, is een diploma een vereiste. Overigens is het een misverstand dat gediplomeerde instructeurs automatisch verzekerd zijn. Een diploma is een voorwaarde om verzekerd te worden, maar die verzekering moet de instructeur of het bedrijf waarvoor de instructeur werkt dan nog wel zelf afsluiten.

 

> > Naar dossier Onderwijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.