Ga naar hoofdinhoud

Kan een paard zonder paspoort vervoerd of verkocht worden?

Paspoorten
Foto: Lonneke Ruesink
Vraag: Een gerechtsdeurwaarder kondigt in de krant de openbare verkoop aan van een aantal paarden. Hierbij staat de melding: “Er zijn van de paarden geen paspoorten of andere bescheiden aanwezig.” Paarden morgen toch niet verkocht of vervoerd worden zonder een bijbehorend paspoort?

Antwoord Schelstraete Advocaten

Op grond van de I&R-regelgeving, die is gebaseerd op Europese regelgeving, dient bij ieder paard ouder dan zes maanden een paspoort aanwezig te zijn. Dit paspoort waarin de gegevens van het paard worden vermeld en het chipnummer, geldt vooral ter identificatie van het paard, maar geeft ook inzicht in de medische geschiedenis van het paard. Paarden zonder een geldig paspoort mogen bijvoorbeeld niet worden vervoerd, niet deelnemen aan wedstrijden en mogen ook niet worden geslacht. Deze verplichting geldt voor de houder van het paard. Dat hoeft dus niet de eigenaar van het paard te zijn. Degene die het paard onder zich houdt is verplicht om ervoor te zorgen dat er bij het paard een paspoort aanwezig is. Wanneer men als houder van het paard niet aan deze verplichting voldoet, kan er bij controle door bijvoorbeeld de AID een boete worden opgelegd.

Echter, een paardenpaspoort is geen eigendomsbewijs. In civielrechtelijke zin is het dan ook niet verboden om een paard te kopen of verkopen zonder dat bij het paard een paspoort aanwezig is. Indien het paard wel gechipt is kan met een chipreader evengoed de identiteit van het paard worden nagegaan. Het is echter niet aan te raden om een paard te kopen zonder paspoort, omdat men bijvoorbeeld niet de medische geschiedenis van het paard kan controleren. Indien men toch een paard wil kopen waar geen paspoort aanwezig is zijn er twee mogelijkheden. Bij een paard dat niet gechipt is kan door het alsnog laten chippen een paspoort worden aangevraagd. Van een paard dat niet gechipt is kan men dus niets nagaan. Men weet niets van de leeftijd van het paard, men heeft geen informatie over de afstamming van het paard, etc.

Bij een paard dat wel is gechipt maar waarbij geen paspoort aanwezig is om welke reden dan ook is het mogelijk om een duplicaatpaspoort aan te vragen omdat dit paard wel al geregistreerd is op basis van zijn chip. Dit aanvragen van een duplicaat is echter wel kostbaar. In geval van een openbare verkoop van paarden komt het niet zelden voor dat er geen bescheiden en paspoorten bij de paarden aanwezig zijn. Meestal is de reden daarvoor het niet willen meewerken van de eigenaar aan de openbare verkoop. Het niet aanwezig zijn van het paspoort is uiteraard vervelend maar betekent niet dat de eigendom niet kan worden overgedragen. Er is voor de nieuwe eigenaar immers nog altijd de mogelijk (lees: verplichting) om het benodigde paspoort alsnog aan te vragen. Feit blijft natuurlijk wel dat het dan in principe niet is toegestaan om het paard te vervoeren zolang geen paspoort is aangevraagd.

 

6 reacties op “Kan een paard zonder paspoort vervoerd of verkocht worden?

  • N. van Dam

    LS,
    Bij mij rijst de vraag: wanneer is iemand houder van een paard en gerechtigd om het dier te verkopen.

    Bijv.: Iemand is aantoonbaar eigenaar van een paard, dat op een pensionstal staat. ( met paspoort, maar dat is bij eigenaar thuis ) Heeft de pensionstalhouder het paard dan onder zich??
    Stel, de pensionhouder gaat failliet en zijn paarden worden geveild, maar ook het paard van de cliënt omdat hij dit bij de boedel heeft opgegeven als zijnde het zijne.

    In dat geval zou het paard van de pensionklant onterecht verkocht zijn.
    Hoe zou dit dan opgelost worden. Moet de gerechtigd eigenaar van het paard dan juridische stappen gaancondernemen??

    Groet,
    N. van Dam

  • T. Meijer

    Kan er dan niet via de rechter beslag worden gelegd op die paspoorten?
    Als je dat meteen doet bij het beslag leggen op de paarden, heb je bij een gedwongen verkoop gewoon alle toebehoren.

  • Meta van Oosten-Nieuwenhuyzen

    Geachte Schelstraete Advocaten.
    Dat een paspoort inzicht geeft in de medische geschiedenis van een paard is lang niet altijd het geval.
    Ons veeartsenmaatschap vraagt nooit naar het paspoort bij calamiteiten.Ze vragen alleen naar het boekje als je een nieuw paard hebt voor registratie in hun bestand/boekhouding en de juiste cliënt vermeld op de rekening!
    Mijn paard staat op een pensionstal met plus minus 50 paarden en ponies. Navraag hiernaar bevestigd mijn vermoeden,zaken als onvruchtbaarheid (niet drachtig kunnen worden),hoefbevangenheid,hoefzweer,koliekgevoeligheid,ernstige Mok/Raap/schimmelinfecties,ernstige bloedworm besmetting,langdurige rug/benen problematiek,slokdarm verstopping en ernstige vorm van zomereczeem,langdurig gebruik van pijnstillers of andere medicatie,medische ingrepen ,bezoek aan de kliniek en ingreep…staan geen van allen in het paspoort genoteerd bij onze paarden.Toen ik mijn huidige paard kocht stond als eigenaar de fokker vermeld,terwijl ik de vierde eigenaar ben. Ook staat zijn castratie er niet in vermeld.
    Het enige wat met elkaar overeen komt is het nummer uit het boekje met de chip in het dier of identificatie door DNA onderzoek (haren).
    Moraal van het verhaal: De consument/slager/koper heeft niets aan dit document als het gaat om de gezondheid van het dier tijdens zijn leven tot dan toe.Louter identificatie en afstamming zijn zeker,ga ik vanuit.
    Wellicht hebben andere paardeneigenaren betere ervaringen?!

  • Meta van Oosten-Nieuwenhuyzen

    Foutje :-(..Raap=Rap (huidaandoening)

  • Boots ja

    Ls een duplicaat paspoort kan nooit worden aan gevraagd en uitgegeven een veulen kan en,ag alleen aan de voet van de moeder vrijelijk door Nederland vervoerd worden ok gr jb

  • Laura

    Waar kan ik nav het chipnummer van mijn verkochtte paard ,achter de naam/woonplaats komen waar mijn halflinger nu staat?Ik ben al geruime tijd bezig met zoeken maar het lukt mij niet .Ergens moet het chipnummer van mijn halflinger toch ergens geregisteerd staan op naam/woonplaats van de huidige eigenaar?
    Ik wil graag weten hoe het met het paard gaat .Wie weet wat te doen?Dak U wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.