Ga naar hoofdinhoud

Kan eigenaresse gedwongen worden tot verkoop paard?

Foto: Lonneke Ruesink

Vraag: Mijn vriendin heeft sinds 1 juli 2012 een paard onder haar hoede middels een leasecontract. Het leasebedrag van 230 euro per maand wordt door haar direct overgemaakt aan de eigenaar van de manege. De overige kosten zijn voor de eigenaresse van het paard. Deze kosten zijn voorgeschoten door mijn vriendin en dienen terugbetaald te worden door de eigenaresse. Dit is tot op heden niet gebeurd. Mijn vriendin heeft voorgesteld het paard te kopen, maar de eigenaresse gaat niet akkoord. Kunt u ons vertellen in hoeverre de eigenaresse nog rechten op het paard heeft terwijl ze al zeker vier jaar geen zorg of geld aan dit paard geeft en zelf schulden heeft? Kan zij gedwongen worden om het paard te verkopen?

Antwoord Schelstraete Advocaten

Op het moment dat je de eigendom verkrijgt over een paard komen alle risico’s en verantwoordelijkheden voor jouw rekening. Het feit dat zo’n eigenaar niet voor zijn dier kan zorgen of er niet naar omkijkt maakt dat niet anders. Zeker niet in het geval zoals het onderhavige waarbij andere mensen de kosten en de zorg van het paard (vrijwillig) overnemen. Pas wanneer het paard door de eigenaar niet verzorgd zou worden (lees: verwaarloosd) dan zou men via de strafrechtelijke weg kunnen bewerkstelligen dat het paard in beslag wordt genomen en elders wordt ondergebracht.

Ook indien de eigenaresse aan de manegehouder geen stalgeld zou betalen levert dat niet een grond op tot een eigendomsoverdracht. De manege-eigenaar zou dan wel een retentierecht hebben met betrekking tot het paard zolang de openstaande rekeningen niet voldaan worden. Maar dat betekent dan slechts dat de manege-eigenaar het paard onder zich mag houden zolang hij een vordering heeft op de eigenaresse. Hij mag het paard echter niet verkopen of het als zijn eigendom beschouwen, maar zal het paard wel moeten blijven stallen en/of verzorgen.

De eigenaresse kan evenmin tot verkoop worden gedwongen. Zolang het dier verzorgd wordt (ook al is dat door derden) is er juridisch geen grond voor een gedwongen verkoop. Enkel in geval schuldeisers (waaronder bijvoorbeeld de manegehouder) een opeisbare vordering op de eigenaresse hebben zouden deze schuldeisers via de rechtbank beslag op het paard kunnen leggen en na het verkrijgen van een vonnis van de rechtbank zou het paard dan via een openbare verkoop verkocht kunnen worden. Op het moment dat deze schuldeisers ervan op de hoogte raken dat de eigenaresse wel een paard in haar eigendom heeft maar haar schulden niet aflost is het niet ondenkbaar dat zij op het paard een keer beslag op laten leggen. Maar dat zal dan gebeuren met het oog op de schulden en niet bezien vanuit het belang van het paard.

De situatie rondom dit paard is dus een lastige. De eigenaresse kan niet worden gedwongen tot verkoop. Pas ingeval van een beslaglegging (strafrechtelijk op grond van verwaarlozing of civielrechtelijk door schuldeisers) zou dat uiteindelijk mogelijk kunnen zijn.

Klik hier voor alle artikelen van Schelstraete Advocaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.