Ga naar hoofdinhoud

Kan ik moeilijk te rijden paard terugbrengen naar vorige eigenaar?

ProtestVraag: Ik heb half september een achtjarige Arabisch volbloed gekocht. De verkoper vertelde dat hij een beetje last heeft van een ‘opstap-probleem’. Hij is inderdaad wat gespannen, maar echt een probleem kan ik het niet noemen. Ik heb hem daar gereden en dat ging goed. Nu heb ik hem thuis en ik kan opstappen, maar dan begint hij als een vuurpijl door de bak te vliegen. Dit is mij niet verteld. Terwijl ik duidelijk had vermeld dat ik geen absoluut geen held ben en dus een braaf paard zoek waar ik gewoon op kan stappen en mee wegrijden.

Achteraf bedenk ik me dat hij daar met 27 graden bezweet onder een deken stond. Nu denk ik dat ze hem misschien al flink gereden hadden of gesedeerd. Ik heb er inmiddels een masseur bij gehad, om te laten controleren of hij geen spierproblemen of dergelijke had. Dit bleek niet zo te zijn. Er heeft ook al een professionele ruiter op gezeten en ook die had haar handen er aan vol. Ik wil hem terugdoen naar de vorige eigenaresse, want ik had een paard gekocht om lekker rustig mee te rijden en niet om mijn nek te breken. Hij was van een meisje die hem naar een africhtingstal had gebracht. En de eigenaresse van die stal heeft hem aan mij verkocht voor dat meisje. De eigenaresse zelf heb ik helemaal niet gezien of gesproken. Ik weet niet of dit nu onder particuliere verkoop valt of bedrijfsmatig. Ik wil graag weten hoe ik hiermee moet omgaan. Zijn zij verplicht hem terug te nemen?

Schelstraete Advocaten
Antwoord: Het grootste probleem voor u betreft het probleem na het opstappen. U geeft aan dat u bij de bezichtiging werd medegedeeld dat het paard een opstap-probleem zou hebben. Hoewel dat tijdens het berijden bij de bezichtiging wel mee leek te vallen, besloot u toch het paard te kopen. Dat u wel op het paard kunt komen en dat het paard er pas na het opstappen vandoor gaat, maakt niet dat dat een ander probleem zou zijn dan door de koper aangegeven. U heeft dus bewust een risico genomen en wist wat u kocht, namelijk een paard met een probleem bij of na het opstappen. Dat het paard tijdens de bezichtiging zelf vrij rustig was, lijkt mede te liggen aan het feit dat het paard al moe was toen u daar aankwam. U schrijft namelijk dat het paard bij een temperatuur van 27 graden bezweet onder een deken op stal stond.

Hier had wellicht al een belletje moeten gaan rinkelen. Een volbloed Arabier is misschien niet de meest voor de hand liggende keuze als u op zoek bent naar een heel braaf paard dat geschikt is voor een wat bange ruiter, maar dat terzijde.

Aangezien het probleem u voor de aankoop al werd medegedeeld, waardoor de verkoper aan zijn mededelingsplicht heeft voldaan, u dus wist wat u kocht en dat ook geleverd heeft gekregen, zal een actie jegens deze verkoper vanwege dat opstap-probleem niet veel kans van slagen hebben. De vraag of u van een particulier dan wel een professional koopt, is dan ook niet meer zo van belang. Volledigheidshalve merk ik hierover op dat ik dat op basis van de door u verschafte informatie niet kan bepalen. Van belang is of er een factuur gestuurd is en zo ja, uit wiens naam? Aan wie heeft u betaald? Indien u enkel contact heeft gehad met die professional, is de vraag in welke hoedanigheid deze heeft opgetreden, in eigen naam of namens de particuliere verkoopster? Aan de hand van de antwoorden op deze vragen kan beantwoord worden of er sprake is van consumentenkoop of niet. Het is bij een eventuele volgende aankoop wel aan te raden daar goed op te letten om naderhand problemen te voorkomen.

Dit antwoord is op 3 november 2011 gepubliceerd op Horses.nl.

Juridisch advies Schelstraete advocaten

 

5 reacties op “Kan ik moeilijk te rijden paard terugbrengen naar vorige eigenaar?

 • Monique

  Klinkt als een koper die zelf niet veel verstand van paarden heeft. Wie koopt er nu een arabisch volbloed als je wat bang bent?? Arabische paarden zijn nu eenmaal ontzettend temperamentvol.
  Achteraf aan de bel trekken nadat je zelf tot de conclusie komt, dat je wat beter na had moeten denken over de situatie, is ook niet echt handig. Waarschijnlijk zit je met dit paard opgescheept, dus probeer er het beste van te maken. Zoek een ruiter die kundig genoeg is en laat deze het paard doorrijden. Of zoek een heel erg ervaren instructeur. Succes!!

 • Rob

  Wel naar de spieren gekeken, maar niet of het zadel we echt past? Problemen met bit? Geschiedenis van het paard niet kennen, maar er was al wel bekend dat er een probleem was. Gekocht op emotie?

 • CUCA

  Zo snel mogelijk verkopen aan iemand die wel met dit soor temperamentvolle paarden kan om gaan. En zelf denken aan lekker rijden op een manege of een heel rustige koudbloed.

 • Patricia Mortelmans

  Ik vind het jammer dat u problemen hebt met uw paard, en duidelijk is de aankoop/verkoop niet vlekkeloos verlopen. Maar los hiervan, denk ik dat uw probleem met het paard kan opgelost worden via de methode van Monty Roberts. Als u via de join-up methode een vertrouwensband opbouwt met uw paard, de equus- paardentaal leert en bijschoolt op een geweldloze manier zal hij er achteraf niet meer met u vandoor gaan.
  http://www.montyroberts.com/
  Succes !

 • Evanne

  Over de aankoop wil ik het niet hebben. Is al zoveel over gezegd. Ieder zijn/haar eigen keus.
  W.b. het paard…..Lijkt mij aan de hand van de een geBITs probleem. Ik denk dat je daar een onderzoekje na kan doen. Misschien zonder bit rijden. En Liefde en veel geduld helpen altijd. Misschien als je zijn verleden achter haalt zie jij ineens het probleem en kun je dat paard helpen. Of het nu is door fysieke pijn of geestelijke pijn een paard doet dit soort dingen niet voor de lol, maar hij heeft er een hele goede reden voor. En dus als je die reden weet kun je alles oplossen. Ook als je onzeker bent, want dat maakt niets uit voor een paard. Als de intensie maar goed is en je het dier eerlijk behandeld en het echt wil lukt het altijd! Terug doen is voor jou misschien wel de makkelijkste manier, maar het paard heeft er geen voordeel van. En ik denk dat je er zelf een naar gevoel aan over gaat houden. Help het paard, want hij kan zichzelf niet helpen
  . Je kunt het heus.
  Gr Evanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.