Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Kan ik (onbeperkt) groente en fruit voeren?

Vraag: Mijn paard is dol op groente en fruit, zoals wortelen, appels, suikerbieten, maïs en mandarijntjes. Welke soorten groenten en fruit kun je eigenlijk aan een paard voeren? En welke hoeveelheden zijn verstandig?

Antwoord VoerVergelijk.nl

Iedereen vindt het fijn om zijn of haar paard eens lekker te verwennen met een heerlijke appel. Maar ook peren, sinaasappels, wortels, bananen en maïskolven worden bijgevoerd als beloning of als afwisseling in het rantsoen. Hoewel groente en fruit belangrijke vitaminen en mineralen bevatten, is het niet verstandig om onbeperkt groente en fruit te voeren.

Doordat groente en fruit rijk zijn aan vitaminen en mineralen, wordt al snel aangenomen dat het een gezonde beloning is voor het paard. Echter, fruit is vooral rijk aan suiker. Een teveel aan suikers kan gemakkelijk (gas)koliek en hoefbevangenheid veroorzaken. Daarnaast wordt de kans op maagzweren ook vergroot, doordat een deel van de suikers al in de maag wordt verwerkt met als gevolg een daling in de pH. Deze daling zorgt ervoor dat de maaginhoud zuurder wordt en maakt de maag meer vatbaar voor maagzweren. Daarom is het verstandig om paarden die lijden aan maagzweren, hoefbevangenheid of  insulineresistentie, geen fruit te geven.

Groente en fruit hebben een relatief hoog vochtgehalte. Daardoor kan het in de wintermaanden nuttig zijn om groente of fruit bij te voeren, aangezien paarden dan de neiging hebben minder water te drinken en zodoende dus wat extra vocht binnenkrijgen. Wortelen zijn hier bijvoorbeeld zeer geschikt voor, doordat het vergeleken met andere groente en fruit een lage voedingswaarde heeft en weinig suiker bevat. Paarden mogen echter maximaal circa 1,2 tot 2 kilo wortelen per 100 kilo lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kilo circa 7,2 tot 12 kilo wortels per dag. Let op dat groente en fruit door het hoge vochtgehalte snel kunnen bevriezen, waardoor ze sneller rotten. Daarnaast beschimmelen ze ook snel. Om gezondheidsproblemen (zoals koliek en vergiftiging) te voorkomen dien je daarom nooit beschimmeld of verrot groente en fruit te voeren.

Hele maïskolven met intacte maïskorrels zijn minder geschikt om aan paarden te voeren. Maïszetmeel is namelijk moeilijk te verteren voor paarden, tenzij het een hittebehandeling of mechanische behandeling heeft ondergaan. Zetmeel dat niet verteerd wordt in de dunne darm zal de blinde en dikke darm binnenkomen, waar het (deels) door fermentatie zal worden afgebroken. Dit kan echter leiden tot bijvoorbeeld een onwenselijke verstoring in het maagdarmkanaal.

In de vierde editie van ‘Equine nutrition and feeding’ (2010) worden appels, peren, perziken, pruimen en wortels gezien als mogelijke tussendoortjes voor het paard. De pit in een perzik en pruim moeten wel eerst verwijderd worden, om verstikking te voorkomen. Hoewel deze producten een lekkernij zijn voor je paard is het van groot belang dat groente en fruit niet de overhand nemen in het rantsoen. De basis van het rantsoen dient goed te zijn, met voldoende ruwvoer van goede kwaliteit. Wees beperkt met het belonen van je paard in de vorm van extra voedermiddelen, om bijvoorbeeld verstoringen van de spijsvertering en overgewicht te voorkomen.

Lees meer:
Column: Groente en fruit ook gezond voor paarden?

Olga Dansen, voerconsultant VoerVergelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.