Ga naar hoofdinhoud

Kan ik weggeven paard terugeisen?

Foto Lonneke Ruesink
Vraag: Ik heb medio 2009 een paard gekocht. Deze kreeg helaas dit jaar artrose in zijn kniegewricht en ook doordat het voor mij financieel te duur werd om een eigen paard te houden, heb ik dit paard begin dit jaar aan een kennis weggegeven. Ik heb het paard bij het stamboek van mijn naam laten schrijven en die mevrouw de stamboekpapieren gegeven en het paspoort. Dus het is nu haar paard, maar ik  verwacht niet dat zij hem op haar eigen naam heeft gezet.

Het paard zou de hele dag naar buiten gaan, maar staat nu nog veel binnen. Ik liet iedere acht weken netjes het paard beslaan door de hoefsmid, maar zij laat dit na. Het is inmiddels vier maanden geleden dat het paard door de hoefsmid beslagen is. Ze heeft meerdere paarden waar ze mijns inziens geen tijd voor heeft. Ik zou dit paard graag terug willen maar nu is mijn vraag of ik dit juridisch gezien voor elkaar kan krijgen omdat zij de papieren van het paard heeft?

Antwoord Schelstraete Advocaten

U heeft in februari 2012 uw paard ‘weggegeven’ aan een kennis om financiële redenen. U heeft toen alle papieren overgedragen aan die kennis en ook de tenaamstelling van het paard gewijzigd in die zin dat het paard nu niet meer op uw naam staat. U weet echter niet of de nieuwe eigenaar het paard reeds op zijn naam heeft gesteld. Inmiddels bent u van mening dat de nieuwe eigenaar niet goed voor het paard zorgt en vraagt zich af of er een mogelijkheid is om het paard weer in uw bezit te krijgen.

Op de eerste plaats wil ik opmerken dat het er alle schijn van heeft dat u uw paard in februari 2012 rechtsgeldig heeft overgedragen aan uw kennis. Het feit dat u daarvoor geen betaling heeft ontvangen, maakt dat niet anders. U heeft immers ook alle papieren overgedragen en zelfs de tenaamstelling gewijzigd. Uw kennis heeft het paard dus rechtsgeldig in eigendom verkregen.

Zoals al in een eerder artikel omschreven is een paspoort of stamboekpapier van een paard geen geldig eigendomsbewijs. Het feit dat het paard dus misschien nog niet op naam van uw kennis staat, wil dus niet zeggen dat hij of zij niet de rechtsgeldige eigenaar van het paard is.

Indien u het paard weer in uw bezit wilt verkrijgen, zal de huidige eigenaar het paard weer aan u dienen over te dragen. Indien deze partij daartoe niet bereid is, zal het voor u niet mogelijk zijn om de eigendom over het paard te verkrijgen. Aanknopingspunten om de overdracht in februari 2012 ongedaan te maken lijken niet voorhanden. Pas alleen als het paard echt verwaarloosd zou worden (en daarvan lijkt mij op dit moment geen sprake) zou er via het strafrecht een actie gestart kunnen worden. Maar zelfs als er dan paarden in beslag worden genomen op grond van verwaarlozing, betekent zulks nog niet automatisch dat het paard in kwestie dan bij u terecht komt.

Nu er van verwaarlozing geen sprake lijkt, zult u met de huidige eigenaar aan tafel moeten gaan zitten om een oplossing te bereiken. Zolang er van de zijde van de eigenaar geen bereidwilligheid bestaat om het paard over te dragen, zal het voor u zeer lastig worden om verandering in de situatie te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.