Ga naar hoofdinhoud

Kan mijn paard rhino krijgen?

Het houdt de gemoederen in de paardenwereld flink bezig: rhinopneumonie. Wat houdt het rhinovirus precies in en als paardenliefhebber wil je natuurlijk vooral weten: loopt mijn paard gevaar?

Volgens dierenarts Franklin Lashley van dierenkliniek De Keerhoeve is er geen reden tot paniek. ,,Rhino sluimert altijd. De ademhalingsvorm, waarbij de paarden hoesten en koorts hebben, komt het meeste voor.” Je kunt volgens Lashley maatregelen nemen door de paarden te enten. Dit kan niet tegen de gevreesde neurologische vorm.

Rhinovirus
Rhinopneumonie behoort tot de groep van de herpesvirussen. Deze virussen zijn niet alleen berucht bij dieren, maar ook bij de mens. Na besmetting met het herpes simplexvirus ontstaat de koortslip, waarschijnlijk de meeste bekende vorm bij mensen. Je lichaam maakt wel afweerstoffen, maar de weerstand is niet hoog genoeg om het virus te laten verdwijnen. De koortslip verdwijnt, maar wanneer de weerstand van het lichaam wat lager is, speelt het virus weer op en komt de koortslip terug. Doordat je lichaam het virus niet meer definitief kan verwijderen, ben je drager geworden. Je kunt hierdoor steeds weer last krijgen en je kunt anderen besmetten. Als je eenmaal een infectie met een herpesvirus hebt gehad, is de kans vrij groot dat je drager bent. Dat geldt ook voor paarden. Volgens specialisten op het gebied van rhino bij het paard, zou dat in dertig tot veertig procent van de gevallen zo zijn.

Besmettelijk
Van het rhinovirus wordt aangenomen dat er bij een afstand van enige meters al geen besmetting meer mogelijk is. Natuurlijk geldt dit niet voor spullen die je meeneemt. Als je bijvoorbeeld snot van een besmet paard op je handschoen hebt, kun je het virus overbrengen op een gezond paard wanneer je het met diezelfde handschoen aait. Wat nou als je wedstrijd hebt, maar het virus in de buurt heerst? ,,Als er op een paar kilometer afstand van je stal een uitbraak is, is er geen directe aanleiding om niet op wedstrijd te gaan”, zegt Lashley. ,,Rhino verspreidt zich niet, zoals influenza, via de lucht.” Het belangrijkste is volgens hem dat zieke dieren goed afgezonderd worden en geen contact hebben met gezonde paarden.

Paarden en ezels zijn heel gevoelig voor het rhinovirus. Wanneer er geen antilichamen zijn, hebben ze weinig smetstof nodig om ziek te worden. Of een paard daadwerkelijk geïnfecteerd wordt, hangt af van de hoeveelheid smetstof (infectiedruk) waarmee het in aanraking komt en hoeveel antilichamen (afweer) het pard heeft. Bij een kleine afweer en grote infectiedruk wordt het paard zeer waarschijnlijk ziek.

In tegenstelling tot wat vaak gevreesd wordt, raast een infectie niet door een streek, maar door een stal. De infectie heeft een incubatietijd van vijf tot twaalf dagen. Daarna wordt een paard ziek. Hij traant uit zijn ogen, heeft neusuitvloeiing en een beetje verhoging tot hevige koorts. Soms valt het nauwelijks op. Het meest gevreesd is de neurologische vorm. Hierbij kan het paard door aantasting van het ruggenmerg verlamd raken. Deze vorm komt gelukkig niet vaak voor.

Enten
Tegen het rhinopneumonievirus bestaan entingen. Het probleem is alleen dat een herpesvirus het lichaam niet erg stimuleert tot het maken van antilichamen. De weerstand na een enting is dan ook niet zo hoog en zakt naarmate de tijd verstrijkt redelijk snel. Een geënt paard dat met een flinke hoeveelheid virus wordt besmet, maakt een maand of twee na de enting toch weer de ziekte door. Daarom moet je volgens Lashley altijd álle paarden op stal enten. Als je dat minstens twee keer per jaar doet, wordt de kans op verspreiding van een infectie een stuk minder groot. Bij dragers wordt het virus dan minder snel uitgescheiden. Het eventuele kleine beetje virus dat vrijkomt, geeft – door de dieren die wél weerstand hebben – geen aanleiding om een infectie te veroorzaken.

3 reacties op “Kan mijn paard rhino krijgen?

  • A. Dalemans

    Ik ben het met collega Lesley eens dat er geen reden tot paniek is, maar wat betreft het op wedstrijd gaan, ben ik toch een geheel andere mening toegedaan. Ik denk dat het zeer onverstandig is om met paarden te gaan reizen, zeker wanneer er in de directe omgeving een uitbraak van rhino is. Ik vind dat de KNHS en de FNRS er verstandig aan gedaan hebben om te adviseren geen wedstrijden te houden. Dat er toch nog verenigingen en manegebedrijven zijn die dit advies aan hun laars lappen is zeer onverstandig. Wanneer er rhino op een bedrijf uitbreekt kan de schade in de tienduizenden euro’s lopen, ik denk dat het beter is dit risico niet te lopen. Ik heb groot respect voor alle maneges en wedstrijdstallen die de activiteiten stil hebben gelegd, wat hun dagelijks veel geld kost.

  • Mirjam Rutten

    Ik ben blij dat dierenartsen eerlijk hun mening geven en dat deze ook verschillend kan zijn is logisch. Als instructeur ben ik van mening om het reizen te beperken. Laten we met zijn allen verstandig zijn en afwachten. Als straks het gevaar geweken is, genieten we weer dubbel op. In geval van twijfel niet oversteken!

  • zoe

    wat nou , als iets minder van de manege geent is , want de manege paarden zijn nie geent, dt is iets minder dan de helft dus eigelijk zijn er ,56% nie geent, kan het dann snel uitbreken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.