Ga naar hoofdinhoud

Leerlingen Clusius College runnen uniek schoolbedrijf

Het docententeam van het Clusius College in Alkmaar heeft er altijd naar gestreefd om op school paarden te houden. Al sinds 2004 bevindt zich op het schoolterrein een moderne paardenstal die dienst doet als schoolbedrijf. Tientallen leerlingen leggen zich dagelijks toe op de verzorging van dertien schoolpaarden of zij trekken er klassikaal al mennend op uit.

“Als je op school een stal hebt, kunnen de leerlingen veel meer uit een leersituatie halen dan wanneer je naar een extern bedrijf gaat”, vertelt John Sintenie, vakdocent paardenhouderij aan het Clusius College in Alkmaar. “De tendens van het zogenoemde ‘nieuwe leren’ bracht met zich mee dat bij ons op school het natuurlijk leren werd geïmplementeerd. De leerlingen moesten in authentieke leersituaties worden geplaatst en geconfronteerd worden met realistische probleemsituaties. Bovendien moesten zij zich organisatorische vaardigheden eigen maken. Omdat wij ervan uitgaan dat onze leerlingen na hun opleiding een stal willen managen of bij een paardenbedrijf gaan werken, biedt het Clusius College door middel van het schoolbedrijf de mogelijkheid aan om dit te oefenen.”

Paardenstal

Begin jaren negentig begon de Lagere Landbouwschool, wat nu het Clusius College is, met het leerlingstelsel paardenhouderij met twee Friese paarden, een Fjord en een Haflinger. Doordat de paardenwereld groeide, nam het aantal leerlingen dat met paarden wilde werken sterk toe. Op het terrein van de school kwam een stal te staan met drie paardenboxen en er werd een rijbak aangelegd. Eind jaren negentig kwam toestemming om meer niveaus aan te bieden doordat de school fuseerde met de Middelbare Landbouwschool. Door middel van extra containerboxen werd de paardenstal uitgebreid, waardoor tien schoolpaarden konden worden ingezet. Gedurende deze jaren moesten alle praktijklessen en het stalwerk nog buiten plaatsvinden. Toen een nat najaar het leren onmogelijk maakte en alle praktijklessen in het water vielen, realiseerde het schoolbestuur zich dat er een nieuwbouw moest komen om de opleiding goed en efficiënt uit te voeren. Dus werd in 2004 een grote paardenstal gebouwd voor zeventien schoolpaarden, waar later nog drie leslokalen bij kwamen. Jaarlijks maken ongeveer 125 leerlingen gebruik van dit schoolbedrijf.

Mennen

John Sintenie: “Bij het opzetten van het leerlingstelsel heeft Fred Groot, vakdocent paardenhouderij, destijds het mennen geïntegreerd in de opleiding. Als je met paarden om wilt gaan, moet je op allerlei manieren met paarden leren werken. Het gaat er niet alleen om dat onze leerlingen in een rijbaan een rondje kunnen rijden, zoals in de manege. Wij willen dat zij overal naartoe kunnen rijden. Soms gaan we met de paarden naar Bergen of we rijden door de binnenstad heen. Op deze manier worden de leerlingen met allerlei andere factoren om hen heen geconfronteerd. Landelijk gezien is het mennen een geaccepteerd onderdeel van de opleiding waar onze leerlingen voor kunnen kiezen. De meeste van hen krijgen anders niet de kans om te leren mennen en een koetsiersbewijs te halen. Of zij hebben van huis uit geen eigen paard waardoor ze niet de mogelijkheid hebben om te rijden. Tijdens de opleiding krijgen de leerlingen van niveau 3 en 4 twee jaar lang één keer per week op school rijles van onze docenten.”

Team als vangnet

John Sintenie vertelt dat de leerlingen een deel van het jaar, ook in het weekend en vakanties, als klas verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen van de stal. “Hierbij roosteren zij hun medeleerlingen in voor het voeren, het mesten en de rijlessen en leren ze in te schatten wanneer er stro en kuil moet komen. Of regelen dat er een dierenarts of tandarts komt. Natuurlijk hebben zij ons team hierbij wel als vangnet. Het is een verplichting dat zij elke dag ‘s morgens vroeg tussen half acht en acht uur op stal aanwezig zijn. Omdat wij eisen dat een leerling hier op stal precies hetzelfde functioneert als op een bedrijf, kun je als docent veel beter inschatten met wat voor type leerling je te maken hebt. Uiteindelijk gaat het erom dat de leerlingen zich realiseren dat een paardenstal een bedrijf is met een variatie aan werkzaamheden. Bij het stalmanagement leren de ouderejaars bijvoorbeeld om de hoeveelheid balen kuil, stro en mengvoer te berekenen die wekelijks en per jaar worden gevoerd, zodat het kostenplaatje van de stal ook zichtbaar wordt.”

Evenementen organiseren

“Binnen onze opleiding is het ook belangrijk dat de derde klassen twee evenementen organiseren”, zegt John Sintenie. “In september organiseren zij altijd een paardenkeuring op de Landbouwdag in Alkmaar, waar vijftig tot zestig paarden aan meedoen. Op dit evenement brengen de tweedeklassers eigen of schoolpaarden voor op het Waagplein. Eind mei organiseren de derde klassen ook het SGW Clusius Event. Van vrijdagmiddag tot zondagavond wordt dan bij Manege Beukers in Oudkarspel een samengestelde wedstrijd gehouden. Een aantal jaren geleden zijn we als school met deze wedstrijd begonnen en het aantal deelnemers is door de jaren heen flink gegroeid. Ieder jaar krijgen de derdejaars een globaal draaiboek, dus er zit een intensieve organisatie aan vast. Wij willen namelijk dat zij zelf over de organisatie moeten nadenken. Het is een examenonderdeel en gekoppeld aan een Proeve van Bekwaamheid. De leerlingen leggen contact met de KNHS, parcoursbouwers, juryleden, vrijwilligers enzovoort. Daarbij proberen we ook gebruik te maken van nieuwe technieken. In de rekenkamer worden de uitslagen bijvoorbeeld elektronisch bijgehouden met Equiscore.”

Actieve leerlingen

Sintenie legt uit dat het Clusius College geen passieve, maar actieve leerlingen wil hebben. “We willen ze activeren. In allerlei vormen proberen we dat te realiseren, in combinatie met de schoolpaarden. Leerlingen moeten enthousiast zijn en inzien dat het paardenvak zowel leuk als zwaar is. In de toekomst is het een uitdaging om theorie en praktijk nog meer met elkaar te koppelen. Het geleerde zal nog meer in de praktijk worden getoetst.”

 

> > Naar dossier Onderwijs 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook