Ga naar hoofdinhoud

Leren vanuit de praktijk

Twee dagen in de week is manege Het Twentsche Veld in het Overijsselse Lonneker de thuisbasis van de studenten die de MBO opleiding Paardenhouderij volgen aan het AOC Oost. Op twee andere dagen lopen de studenten stage en één dag in de week nemen ze plaats in de schoolbanken op de locatie in Almelo van het opleidingsinstituut. Leren in de praktijk en van echte vakmensen, dat is wat binnen de opleiding de klok slaat.

“We vinden het belangrijk dat onze studenten direct het geleerde in de praktijk gaan uitvoeren. Daarom hebben we bij Het Twentsche Veld eigen theorielokalen, maar huren we ook een gang waar paarden geschikt voor alle niveaus staan die voor onze opleidingen zijn geselecteerd”, vertelt Monique Amtink, docente bij AOC Oost. “We willen onze leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op hoe het werkende leven er straks uitziet. Daarbij is het belangrijk dat de verwachtingen goed gemanaged worden.”

Vakmensen

Met dit in het achterhoofd is het niet zo verwonderlijk dat de docenten vakmensen zijn met jarenlange ervaring in de paardenwereld. “Alle docenten hebben zo hun eigen specialisme. Zo geeft bijvoorbeeld Jos Brinkman, internationaal parcoursbouwer, praktijklessen, hebben we diverse KNHS-juryleden in ons team zitten en richt ik mij op het management en de fokkerij. Daarmee staat de opleiding bol van de sport en paardenhouderij. Daarnaast is er op dit moment in de hippische sector veel vraag naar goede medewerkers. Veel studenten hebben al voordat ze zijn afgestudeerd een baan in de paardenwereld”, vertelt de docente enthousiast.

Breed opgeleid

Dat studenten zo breed mogelijk worden opgeleid blijkt. “De studenten krijgen gedurende de drie jaar durende opleiding te maken met twee of drie keuzedelen, naast de verschillende stages die ze al lopen. Per keuzedeel kunnen ze zich extra specialiseren op diverse vlakken, zoals internationalisering, fokkerij of gedrag. We willen uiteindelijk goede medewerkers leveren. Daar is de professionaliteit van de opleiding ook naar.”

Hart volgen

Een studente die dat kan beamen is Niké Bussink. De tweedejaarsstudente koos bewust voor de opleiding Paardenhouderij aan het AOC Oost. “Na de middelbare school ben ik met de opleiding HBO Verpleegkunde begonnen, maar ik kwam er al gauw achter dat die richting niets voor mij was. In de keuze voor een nieuwe studie heb ik echt mijn hart gevolgd. Ik ben opgegroeid met en tussen de paarden, daar ligt mijn passie, vandaar dat ik voor Paardenhouderij heb gekozen. Het AOC Oost sprak mij het meeste aan doordat het heel erg praktijkgericht is”, vertelt Bussink enthousiast.

Het verschil

Spijt van de opleiding heeft de studente zeker niet. “Ik vind het echt super! De docenten maken binnen de opleiding echt het verschil. Je voelt je echt één met hen en je kan super veel van ze leren. Deze mensen hebben zoveel praktijkervaring en zijn enorm enthousiast om hun ervaringen te delen. Zo krijgen we bijvoorbeeld voor de dressuurlessen instructie van een Grand Prix-amazone. Heel gaaf!”

Studieboeken

Volgend jaar staat Bussink een spannende gebeurtenis te wachten. “Eén stageblok moet je buiten je eigen regio volgen. Ik zou het liefst naar het buitenland gaan om te ervaren hoe de sport er daar aan toe gaat.” Over anderhalf jaar is de studente klaar met haar opleiding, maar dat betekent niet dat ze de studieboeken aan de kant schuift. “Ik heb de Havo gedaan en zou uiteindelijk graag een HBO-studie volgen. Ik vond dat net na de middelbare school best pittig. Daarom is het ook goed geweest om deze studie aan het AOC Oost te volgen. Het sluit straks perfect aan bij een vervolgstudie. Die gaat zeker paardgerelateerd worden hoor, ik heb nu straks na deze opleiding een hele goede basis meegekregen”, besluit Bussink.

Sponsored by: 

 

 

 

> > Meer over de opleiding Paardenhouderij bij AOC Oost

 

> > Naar dossier Onderwijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook