Ga naar hoofdinhoud

Lipizzaner

Lipizzaner

Land van herkomst: Joegoslavië
Stokmaat: 1.50 – 1.60 m
Kleur: Meestal schimmel, zelden bruin of zwart
Gebruik: Dressuur- en tuigpaard

 

Bekende lipizzaners
De lipizzanerhengsten van de Spaanse Rijschool in Wenen zijn beroemd om hun hogeschool dressuurkunsten.
Bij het WK vierspannen in 2004 behaalden de Hongaren met voornamelijk lipizzaners individueel een tweede en met het team een eerste plaats

Rasbeschrijving
De lipizzaner heeft een vrij groot hoofd met recht profiel en kleine oren. De manenkam is vaak zwaar aangezet. Het ras heeft een sterk, bespierd en compact lichaam met een krachtige achterhand. De lipizzaner is behendig en atletisch. De stap van de lipizzaner is vrij kort. In de draf laat het veel knie-actie zien. De galop is zwaar en kort. Een lipizzaner is laatrijp maar leeft opmerkelijk lang. Het ras heeft een zacht en intelligent karakter en zijn werkwillig.

Geschiedenis
De lipizzaner is voornamelijk bekend geworden door de Spaanse Rijschool in Wenen, maar het is minder bekend dat het ras wordt gefokt in het voormalige Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk. Het ras komt ook voor in Hongarije en Joegoslavië waar ze voornamelijk als landbouw- en tuigpaarden worden gebruikt.
Het ras dankt zijn naam aan de streek Lipizza, dat tegenwoordig in Joegoslavië ligt. Hier ontstond het ras en wordt het nog steeds gefokt. Het ras stamt uit 1580, toen vanaf het Iberische schiereiland enkele Spaanse hengsten en merries geïmporteerd werden. In die tijd begon het Habsburgse Koninklijk Huis met een eigen stoeterij in Lipizza. Hier werden aan het hof van Wenen paarden gefokt die de adel van paarden kon voorzien. In het begin werden Spaanse paarden gekruisd met de inlandse Karst-paarden. Later werden deze fokprodukten weer gekruist met Arabische paarden. In die tijd wilde men graag paarden met een barok en indrukwekkend uiterlijk. Daarnaast moesten de paarden ook beschikken over verzamelde en verheven gangen. De paarden moesten elegantie uitstralen.

Bijzonderheden
De lipizzaner is uitermate geschikt voor de klassieke hogeschooldressuur. De Spaanse Rijschool in Wenen dankt zijn naam aan het feit dat vanaf het begin met Spaanse paarden werd gewerkt. Deze rijschool werd in 1572 opgericht. De opleiding tot hogeschoolpaard duurt ongeveer 7 jaar.

Verwant aan
Andalusier, arabier, kladruber, karstpaard

Meer informatie
Lipizzanerstamboek Vereniging Nederland (LVN)
Anja Struik
Steenderenseweg 1
7255 KD Hengelo
E-mail: [email protected]
www.lipizzaner.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook