Ga naar hoofdinhoud

Moet ik paardenmest opruimen bij het buitenrijden?

Foto: Lonneke Ruesink
Vraag: Eens in de maand maak ik een bosrit met mijn paard. Hiervoor moet ik deels over een fietspad en een openbare weg. Deze weg grenst aan enkele huizen. Af en toe poept mijn paard op deze weg. Ik laat dat meestal liggen, tenzij het echt midden op de weg ligt. Nu ben ik enkele weken geleden bedreigd door een eigenaar van een van deze huizen. Hij zei dat hij zijn waakhond op mij en mijn paard af zou sturen, als ik de poep niet zou opruimen. Ben ik verplicht poep van mijn paard op te ruimen op de openbare weg? En zo ja, kan het eventuele vervelende vervolgen voor mij hebben als ik dit niet doe?

Antwoord Schelstraete Advocaten

De gemeente is in principe verantwoordelijk voor het schoonhouden van de openbare weg. In verschillende gemeenten in Nederland gelden daarnaast echter plaatselijke regels – zogenaamde Algemeen Plaatselijke Verordeningen (APV’s) – waarin ruiters verplicht worden om paardenmest op te ruimen op de openbare wegen. Gemeenten kunnen op het overtreden van deze regels boetes stellen.

Een algemeen voor heel Nederland geldende wettelijke regeling betreffende het opruimen van paardenmest op de openbare weg bestaat echter niet. Indien gemeenten dit wel verplicht willen stellen, mogen zij dit dus wel doen middels een APV. Het ligt er dus aan in welke gemeente men woont of dit opruimen van de ruiters verlangd kan worden.

Daarbij dient men zich ook af te vragen of het ook altijd mogelijk is om paardenmest direct op te ruimen. Als ruiter heb je uiteraard geen schep of bezem bij je op het moment dat je een buitenrit aan het maken bent. Daarnaast kan het ook gevaarlijk zijn om te moeten afstappen van je paard om de weg vrij te maken, omdat dat met sommige paarden nu eenmaal niet mogelijk is. Een mestzak kan bij menpaarden wel een uitkomst bieden, maar lijkt bij rijpaarden geen haalbare zaak. Een paard is immers een vluchtdier en zal zo’n mestzak niet prettig vinden, waardoor er alleen maar gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Indien je paard dicht bij huis mest en je weet dat dit voor omwonenden overlast oplevert, is het wellicht verstandig om de weg na de buitenrit even schoon te maken. Nogmaals, dit is echter in de meeste gemeenten geen verplichting. Bovendien kan dit niet door de omwonenden persoonlijk worden afgedwongen, maar enkel door de gemeente waar zo’n APV geldt.

Deze vraag is beantwoord door Mr. Luc Schelstraete en Mw. Nikki Hamers van Schelstraete Advocaten.
Voor meer informatie neem contact met ons op via [email protected] of bezoek onze websites www.schelstraete.nl & www.europeanequinelawyers.com.

Klik hier voor alle artikelen van Schelstraete Advocaten.

14 reacties op “Moet ik paardenmest opruimen bij het buitenrijden?

  • tineke

    Wat is er nou mis mee om het in de buurt van huizen gewoon even na die tijd op te ruimen……

  • Jacquelien

    Zelf rijd ik bijna altijd buiten en liep ook tegen dit probleem aan. De meest handige oplossing is: Je paard in berm leren poepen. Je voelt het meestal wel aankomen als je paard gaat poepen: de staart gaat steeds langer omhoog, je voelt wat spanning, iedereen kent dat wel 😉 Vanaf dat moment parkeer je je paard in berm en wacht je tot hij/zij poept of, wanneer het proces al is begonnen, duw je hem snel nog de berm in. Na afloop uitvoerig belonen en snoepje geven. In het begin vinden ze het maar raar, maar die van mij begreep het na 4 keer. Normaal stap ik altijd af, dus ze had snel in de gaten dat de berm in lopen veel tijd bespaarde =)

  • graveland

    ik rij zelf ook paard,maar gelukkig laat ze bijna nooit een drol vallen,en anders afstappen en met je laarzen de drollen naar de kant schuiven,is enige optie als je verder niets bij je hebt,wel moet ik zeggen dat het een smerig iets als als je alles laat liggen,MAAR GELD OOK VOOR HONDEN BEZITTERS>

  • Desiree

    Dat krijg je nu als alles maar volgebouwd wordt, en stallen plots omringd gaan worden met woningbouw i.p.v. weilanden en natuur. Daar krijg je gezeur van.

  • louise

    Helemaal met je eens Desiree. Mensen zouden zich drukker moeten maken om echte milieuvervuiling en -vernietiging in plaats van een paar mestballen!

  • Davy admiraal

    Vroeger toen er nog met paard en wagen gereden werd hoorde je er niemand over.
    Paarde stront blijft niet aan je schoenen plakken zoals hondenpoep en is daarbij heel goed voor de tuin. Dus die huiseigenaar moet heel blij zijn met zijn gratis mest voor zijn tuin.
    We moeten allemaal niet zo moeilijk doen.
    Het is toch mooi om nog paarden door het verkeer te zien gaan.
    Dit moeten we koesteren!!

  • Barbara Klaver, Delfgauw

    Om een leuk rondje te rijden moet ik een stukje door een woonwijk waar veel kinderen buiten spelen. Mijn paard laat te pas en te onpas haar drollen vallen (dat voel ik echt niet altijd aankomen want ze kan het ook heel goed lopende voort) en hoe langer we rijden hoe slapper de poep. Toen ze wat liet vallen in die woonwijk ben ik wel afgestapt om de boel aan de kant te schuiven maar echt van de weg af lukte niet omdat er betonnen randen langs zaten. De mensen in de wijk bekeken het met een ‘getverderrie’ blik en ik schaamde me rot. Kon met één vieze laars me weer op mijn paard worstelen zonder opstapje en snel verder. Dat rondje doe ik niet zo vaak meer…
    Maar, toegegeven, gewoon op de doorgaande weg of een fietspad in the mdidle of nowhere is geen probleem hoewel mensen je dan ook weleens naroepen dat je iets hebt laten vallen.

  • Meta Groot Antink

    Tip voor andere ruiters: ik woon in een gemeente waar het dus wel verplicht is gesteld. Geen haar op mijn hoofd om midden in het dorp af te stappen hoor. Die ene keer per jaar dat mijn paard wel poept op de straat rij ik er daarna wel even langs met de auto en een bezem, geen probleem. Maar om een bekeuring te vermijden, heb ik een klein kinderschepje gekocht bij de action, flink kort afgezaagd, en dat achterop mijn zadel gebonden. Zo voldoe ik ogenschijnlijk aan mijn poep-opruimverplichting, en het is de meest veilige oplossing die ik kon bedenken.

  • Rob

    Een écht (lees: typisch) juridisch aantwoord. Er is ook nog zoiets als fatsoen. Opruimen die stront dus.

  • Anne

    Doordat ik met een handbike (ik fiets met een rolstoel en daar een fiets aangekoppeld) rijd, rijd ik er altijd met een boog omheen. Aan wielen blijft namelijk wel wat van de paardenmest hangen. Aangezien ik daarna met alleen m’n rolstoel verder rijd vind ik het wel smerig. Ik zit dan toch weer met m’n handen aan de wielen/hoepels van m’n rolstoel. Ook zou ik het dan meenemen in huis.

  • GZ

    Ik fiets regelmatig over de fietspaden langs de Schoorstraat in Udenhout (gemeente Tilburg) naar de Loonse en Drunense Duinen.
    Deze fietspaden liggen continue onder de rek van die paarden. Ik heb het dan niet over een keuteltje, maar over tientallen kilo’s gerekend over de gehele route. Ook in het natuurgebied zelf menen deze mensen de ruiterpaarden links te laten liggen en de wandel- en fietspaden onder te laten smeren. Het is vrijwel onmogelijk om zonder besmeurde fietsbanden weer thuis te komen en moet je eerst je banden schoonspuiten om te voorkomen dat je hele huis naar paardenpoep gaat ruiken. Hebben jullie paardenbezitters dan helemaal geen fatsoensnormen op dit gebied? Wel kapitalen uitgeven aan de aanschaf, stallingskosten en trailers, maar een poepzak kan er niet vanaf. Of vinden jullie het zelf gewoon te smerig om die zakken schoon te maken? Paardenbezitters: U bent niet alleen op de wereld!

  • Bas

    Het is belachelijk dat ruiters het blijkbaar acceptabel vinden om die grote hopen poep van hun dieren overal te laten liggen.

  • Peter

    Iedereen heeft recht op een hobby, maar als die hobby anderen stoort met b.v. herrie (modelvliegtuig), belemmering(straatvoetbal, dubbelrijdende wielrenners), gevaar (waterscooters vs zwemmers) of stront (honden, paarden) dient de leefomgeving van “de ander” te respecteren.
    Paardenstront is, óók als op het “schijtmoment” afstijgen gevaarlijk is, even later met een klein schepje aan de kant te schuiven.
    Het meenemen van zoiets kleins kan op een paard, waar zadel en zadeltas heel gewoon zijn, geen bezwaar zijn.
    Het excuus dat “de gemeente” voor een schone weg dient zorg te dragen, is wellicht een juridisch feit, maar er bestaat ook zoiets als fatsoen en burgerschap in ons dichtbevolkte landje.

  • Henk Oosting

    Ik ben op zoek naar gemeenten die WEL een drolopruimregeling o.i.d. in de APV hebben geregeld.
    U mag mij mailen op:
    [email protected]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.